Temperatura normală a corpului poate să fie diferită de la o persoană la alta. Iată când este cazul să te îngrijorezi și să iei medicamente împotriva febrei sau chiar să mergi la medic.
De la apariția pandemiei de coronavirus, ne-am obișnuit deja să ni se ia temperatura de fiecare dată când mergem la birou sau în locurile publice. Puțină lume știe însă că temperatura corpului poate suferi modificări, în funcție de anumite circumstanțe, dar asta nu înseamnă că avem febră.
Ce temperatură trebuie să avem, în mod normal?
Toată lumea a auzit, cu siguranță, că temperatura normală a corpului trebuie să fie de 37 de grade Celsius.
Asta înseamnă că dacă aveți peste 37 de grade Celsius, nu trebuie să vă panicați! Nu este obligatoriu să aveți febră sau să suferiți de vreo boală. Temperatura corpului uman diferă în funcție de sex, de vârstă, de vremea de afară, de momentul zilei și chiar de activitatea pe care o faceți.
De exemplu, vara, când este foarte cald, și temperatura corpului va fi mai ridicată. De asemenea, atunci când consumăm băuturi alcoolice, temperatura va crește.
În cazul femeilor, temperatura corpului se modifică și în funcție de diferitele perioade ale lunii. La ovulație, dar și în primul trimestru de sarcină, femeile vor avea o temperatură cuprinsă între 37,1 și 37,2 grade Celsius.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Țineți cont și de faptul că, odată cu înaintarea în vârstă, organismul nu-și mai poate regla temperatura la fel ca în tinerețe. Asta înseamnă că o persoană în vârstă are o temperatură mai scăzută decât un om tânăr.
Iată care sunt valorile normale, în funcție de categoriile de vârstă:
- sugari şi copii – între 36,6 grade Celsius şi 37,2 grade Celsius
- adulţi – între 36,1 grade Celsius şi 37,3 grade Celsius
- persoane cu vârsta peste 65 de ani – sub 36,2 grade Celsius
Este important de menționat faptul că aceste valori pot fluctua cu aproximativ 0,6 grade Celsius, în plus sau în minus.
Când trebuie să ne îngrijorăm că avem febră?
Ca să vă dați seama dacă aveți, într-adevăr, febră, trebuie să luați în calcul și alte simptome care vin, de obicei, la pachet. Astfel, dacă aveți frisoane, tremurați sau transpirați mai mult decât de obicei, ar fi cazul să vă sunați medicul de familie.
De asemenea, atunci când aveți febră, pielea va deveni mai umedă și va fi fierbinte la atingere.
Vă veți simți epuizat, slăbit și veți avea tendința de a dormi mai mult decât de obicei. Poate să vă dispară și pofta de mâncare. În același timp, veți fi și deshidratat.
Este important de reținut faptul că febra se poate instala din mai multe motive, nu neapărat că ați răcit.
Astfel, anumite infecții, anumite tipuri de cancer, intoxicații sau chiar unele boli autoimune şi inflamatorii pot duce la creșterea temperaturii corporale.Dacă febra nu scade, deși ați luat medicamente pentru tratarea acesteia, mergeți la medic, mai ales dacă vedeți că temperatura este mai mare de 39 de grade.