Care este alimentatia sanatoasa pentru Postul Pastelui?

Care este alimentatia sanatoasa pentru Postul Pastelui?

Cel mai lung post de peste an, dar si cel mai putin permisiv, Postul Pastelui debuteaza la inceputul primaverii, cand Mama Natura este generoasa cu verdeturile proaspete care ne ajuta sa ne curatam organismul greu incercat de mancarea mai grea din timpul sezonului rece.

Daca alimentatia din timpul postului, aleasa necorespunzator, nu face decat sa iti ridice nivelul colesterolului si al trigliceridelor, este mai bine sa nu o abordezi. Pateurile vegetale, crenvurstii din soia, cascavalul vegetal, dulciurile cu margarina, faina alba si zahar, tot soiul de covrigei, saratele si, in general, toate produsele ultraprocesate care nu cresc in natura, ci pe rafturile supermarketului, sunt un real pericol pentru sanatatea organismului si pot aduce dezechilibre grave, dificil de reparat.

Si totusi ce ar trebui sa mananci pentru ca postul sa isi indeplineasca rolul de curatare trupeasca (si spirituala), si pentru a-ti mentine greutatea si sanatatea? Trifu Alina Daniela, consilier in nutritie si fondator Ihealth, certificata de Asociatia Internationala Masterclass ca Tehnician Nutritionist si Fitness Diet Nutrition Specialist, recomanda:

Proteine- Proteinele sunt "caramizile" organismului si asigurarea necesarului lor este foarte importanta. Inlocuieste proteinele animale cu mazare, naut, linte, fasole, quinoa, tofu, ciuperci.



Cereale integrale- Painea din faina integrala, pastele integrale, orezul brun si fulgii pentru micul dejun sunt de preferat in locul celor procesate, pentru ca elibereaza treptat energia in organism, iar senzatia de satietate se mentine mai mult timp. In plus, contin toate vitaminele si mineralele existente in bobul intreg, nedecorticat.

Multe fructe, legume si salate proaspete- Sunt pline de enzime, minerale si vitamine, atat de necesare in aceasta perioada.

Hidrateaza-te corespunzator- Pentru a functiona optim si a face fata activitatilor zilnice, organismul are nevoie de 6-8 pahare de apa zilnic.

Nu te feri de nuci, alune si migdale crude, nici de uleiurile vegetale presate la rece, deoarece ele ajuta la absorbtia betacarotenului si licopenului.

Mesele mici si dese sunt cheia unui metabolism functional- pastreaza structura cu 3 mese principale si 2 gustari, pentru a nu aparea senzatia de foame si a avea un metabolism activ.


Cine ar trebui sa tina post? Este aceasta perioada de restrictii alimentare potrivita pentru toata lumea? "Persoanele slabite, subponderale, subnutrite sau cu probleme medicale, trebuie sa fie extrem de precaute in perioada postului si sa consulte un specialist inainte de a lua o decizie in acest sens", avertizeaza consilierul in nutritie Trifu Alina Daniela.

"Cat despre copii, sa ma ierte veganii, raw-veganii si alti sustinatori ai curentelor la moda, personal, asumat si argumentat, nu cred ca ar trebui sa tina post. Fiind organisme tinere, active, in continua crestere si transformare, cu un consum energetic mare, copiii trebuie sa aiba un meniu din care sa nu lipseasca proteina animala, consumata insa cu moderatie, alaturi de legume gatite si proaspete, fructe si grasimi sanatoase".

Batranii, atata timp cat sunt clinic sanatosi, au o viata activa si nu urmeaza tratamente medicamentoase care presupun anumite diete, pot tine post, fiind atenti sa includa in meniul zilnic alimente nutritive care sa ii hraneasca si sa le confere energie si nu carbohidrati ultraprocesati plini de calorii goale.

De asemenea, in perioada postului, ca si in viata de zi cu zi, "echilibrul si diversitatea in alegerea si includerea alimentelor in meniul zilnic sunt cheia pentru un stil de viata sanatos, o investitie profitabila pentru o viata activa si plina de energie", reaminteste Trifu Alina Daniela, consilier in nutritie si fondator Ihealth.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro



Citește și:

Varice, tratament și prevenție

Ce demersuri a început să facă Adriana Bahmuțeanu pentru copiii ei minori. „Eu nu știu ce e la mijloc, este o combinație pe care nu am înțeles-o.”

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină