Care este cea mai buna metoda de a te lasa de fumat?

Care este cea mai buna metoda de a te lasa de fumat?
Care este cea mai buna metoda de a te lasa de fumat?

Desi diferitele studii au incercat sa determine cea mai buna metoda de a abandona fumatul, problema se pune, de fapt, la fel ca in cazul regimurilor de slabire: fiecare trebuie sa gaseasca metoda potrivita pentru el.

Un studiu recent sugereaza ca o anumita analiza de sange ar putea indica metoda potrivita pentru fiecare.

Studiile au aratat ca pana la 60% dintre persoanele care incearca sa abandoneze tutunul se apuca din nou de fumat dupa cel mult o saptamana.

Un studiu publicat in jurnalul Lancet sugereaza ca o analiza a sangelui i-ar putea ajuta pe fumatori sa aleaga metoda prin care ar avea cele mai mari sanse de a se lasa de fumat.

Analiza se bazeaza pe masurarea vitezei cu care organismul unei persoane descompune nicotina.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Nicotina este una dintre substantele din tigari care dau cea mai puternica dependenta. Autorii studiului cred ca persoanele care descompun mai rapid nicotina simt mai puternic nevoia de a fuma si au dificultati mai mari cand e vorba sa abandoneze fumatul.

In cadul studiulu, cercetatorii de la University of Pennsylvania, SUA, au inscris 1.240 de fumatori in diferite programe menite sa-i ajute sa se lase de fumat si au analizat sangele voluntarilor pentru a afla in ce ritm era metabolizata nicotina.

Voluntarii au primit fie un plasture cu nicotina, fie un medicament numit vareniclina, folosit pentru tratarea dependentei de nicotina, fie un placebo. Toti voluntari au avut, de asemenea, acces la sedinte de consiliere.

Cercetatorii au constatat ca persoanele care descompuneau nicotina intr-un ritm normal aveau sanse mai bune de a reusi sa se lase de fumat prin folosirea vareniclinei, comparativ cu cei care foloseau plasturi cu nicotina.

Iar voluntarii care descompuneau nicotina mai lent, desi au avut rata de succes similare cu toate metodele folosite, au raportat mai multe efecte secundare in urma folosirii vareniclinei.

Astfel, explica specialistii, pentru persoanele care metabolizeaza normal nicotina, sansele de a reusi sa renunte la fumat ar fi mai mici daca se folosesc plasturi cu nicotina, dar s-ar dubla daca se foloseste

vareniclina. In schimb, pentru cei care metabolizează nicotina lent, plasturii cu nicotina, mai ieftini, ar putea fi cea mai buna optiune.

Trebuie luate in considerare si  alte aspecte, precum costurile vareniclinei si eventualele efecte secundare ale acesteia (printre care o crestere a riscului de depresie si sinucidere), care trebuie puse in balanta cu efectele daunatoare al continuarii fumatului.
Sursa: www.descopera.ro



Citește și:

Regim alimentar ulcer gastric + rețete simple

Anunț pentru pensionarele cu carduri de alimente! Cum vor fi afectate doamnele de noua schimbare?

După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor

Primele imagini cu fiul Getei Sterp! Sora lui Culiță a vrut să împărtășească asta cu toată lumea. Abia și-a putut stăpâni emoțiile

Durere fără margini în familia lui Elwood Edwards! Omul din spatele vocii „You've got mail” a murit. Cauza decesului

O ZODIE va primi o oportunitate greu de refuzat săptămâna aceasta!

Alexandra și Dennis au primul sărut, iar Gagea izbucnește în lacrimi! Nu ratați o nouă ediție incendiară din „Casa iubirii” sâmbătă, 9 noiembrie, de la 16:00 și 19:00, la Kanal D

Polițist de 21 de ani, găsit mort în baia secției de poliție unde lucra. Cum s-a petrecut tragedia


Cookies