Atât ciorba rădăuțeană, cât și cea a la grec sunt în egela măsură gustoase și sănătoase. Însă știați care este diferența dintre aceste două feluri de mâncare?
Aflați din rândurile următoare care este mai exact diferența dintre ciorba rădăuțeană și cea a la grec. În plus, descoperiți și o rețetă tradițională de ciorbă rădăuțeană, dar și una de ciorbă a
Care este diferența dintre ciorba rădăuțean ă și a la grec
Ciorba rădăuțeană a fost preparată pentru prima oară în anii ’70, în municipiul Rădăuți din județul Suceava, de aici venind și denumirea acestui fel de mâncare. Persoana care a inventat această ciorbă, este nimeni alta decât Cornelia Dumitrescu.
Un alt fel de mâncare asemănător cu ciorba rădăuțeană, este ciorba a la grec. Aceasta este cunoscută și sub denumirea de avgolemono. Este o supă cremoasă, care constă într-o combinație de ouă bătute și lămâie, care se amestecă în supa fierbinte de pui.
Originile ciorbei a la grec s-ar afla în sudul Europei, însemnând faptul că rețeta a venit din Grecia. La acea vreme, supa nu se prepara cu lămâie, ci cu sucul strugurilor care erau necopți. Ciorba a la grec pe care o cunoaștem în prezent, a luat naștere în în jurul secolului al X-lea, moment în care lămâile s-au popularizat în Marea Mediterană. Atunci a avut numele de “sopa de huevos y limon” (supă de ou-lămâie).
Citeste si: Ce trebuie să mănânci ca să slăbești 1 kg pe săptămână
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Rețet ă tradițională de ciorbă rădăuțeană
Ingrediente
Veți avea nevoie de următoarele ingrediente : 1-2 piept mare de pui (pentru un gust mai bun), o rădăcină mare de țelină, o rădăcină de păstârnac, o rădăcină de pătrunjel, morcovi (2-3), două cepe, puțină sare, foi de dafin (2-3), o crenguță de cimbru, piper boabe (10 boabe), smântână grasă (300-400 de grame), gălbenușuri de ou (2-3), făină (1-2 linguri), o bucată de morcov (pentru călit), usturoi, pătrunjel verde, oțet și piper măcinat.
Mod de preparare
Tot ce trebuie să faceți este să începeți prin a pune la fiert pieptul de pui și rădăcinoasele, pe care le-ați curățat și spălat foarte bine înainte. Toate aceste ingrediente se vor lăsa să fiarbă foarte bine, iar apoi le veți strecura, iar în zeama rămasă, veți adăuga pieptul de pui pe care l-ați tăiat în bucățele mai mici, morcovul și pătrunjelul, rondele și puneți iar pe foc ciorba. Următorul pas este reprezentat de amestecarea celor două gălbenușuri de ou cu smântâna grasă și cele două linguri de făină de grâu sau amidon, într-un bol. Apoi veți lua de pe foc ciorba și veți turna acest amestec proaspăt realizat, amestecând cu o furculiță, pentru a nu se forma cocoloașe. Apoi veți pune iar pe foc ciorba, pentru încă aproximativ 10 minute, timp în care veți mai adăuga trei căței usturoi pisate, puțin oțet (în funcție de preferințe), sare și piper (după gust) și pătrunjelul verde tocat. Morcovul crud se va căli puțin în nu mai mult de 30 ml ulei și adăugați în ciorba rădăuțeană.
Rețeta de ciorbă rădăuțeană este gata și se poate servi caldă. Poftă bună!
Citeste si: Cum a luat naștere înghețata. Preparatul era consumat de persoanele înstărite
Rețet ă de ciorbă a la grec
Ingrediente
Veți avea nevoie de următoarele ingrediente : carne de pui (700 g), 3 morcovi mijlocii, o rădăcină de pătrunjel, o țelină mică, o ceapă, o jumătate de pahar de orez, zeama stoarsă de la o lămâie, 3 gălbenușuri, smântână (300 de grame), 2 linguri de ulei, sare, piper și frunze de pătrunjel.
Mod de preparare
Tot ce trebui să faceți este să spălați foarte bine și să tăiați în bucățele carnea de pui, pe care o veți pune la fiert în 5 litri de apă. Peste, veți adăuga ceapa pe care ați tăiat-o mărunt, iar în momentul în care carnea s-a fiert, se va scoate și se va lăsa puțin la răcit, pentru ca mai apoi să se taie bucățele și să se pună iar în oală.
Tot ce ține de zarzavat, se va curăța, toca mărunt sau bucățele și se va pune într-o tigaie cu ulei, sotându-se, până în momentul în care se vor înmuia. Atunci se vor adăuga în oala cu supă și se mai fierb toate, timp de 10 minute.
În acest timp, puteți spăla orezul și îl puteți adăuga în oala cu ciorbă, pe care o veți mai lăsa pe foc pentru alte 10 minute. Puteți bate și gălbenușurile de ou cu zeama de lămâie și smântâna, în care veți adăuga 3 polonice de ciorbă din oală, pentru ca amestecul de gălbenușuri să se subțieze și să se aducă aproximativ la aceeași temperatură cu restul ciorbei. Astfel, amestecul de gălbenușuri nu va tăia ciorba, atunci când se va turna în oală. Se pune oala cu ciorbă pe foc mediu și se mai lasă 2-3 minute, dar fără să ajungă să dea în clocot. Se potrivește cu sare și piper, iar deasupra se presară pătrunjelul tocat mărunt.
Rețeta de ciorbă a la grec este gata și se poate servi caldă, cu câte o felie de lămâie. Poftă bună!