Care este diferența dintre gem și dulceață. Ce fel de caracteristici unice le diferențiază

diferenta dintre gem si dulceata

Diferența dintre gem și dulceață

Încă din trecut, de când piața dulciurilor nu era atât de dezvoltată, gemul și dulceața erau nelipsite din casele oamenilor sau din bucătăriile restaurantelor. Cu timpul, acest preparat nu a fost consumat doar la micul dejun pe pâine sau în clătite, ci a fost introdus în diverse deserturi sau mâncăruri.

Chiar dacă ai crede că gemul și dulceața seamănă între ele, este important să știi că există câteva diferențe semnificative între acestea, ce le face să fie speciale.

Descoperă în rândurile de mai jos care sunt diferențele dintre gem și dulceață, dar și cum poți prepara o rețetă delicioasă de gem de cireșe, chiar la tine în bucătărie!

Diferențele dintre gem și dulceață

Citește și: Deliciul neașteptat. Dulceață de ceapă roșie cu un ingredient secret!

dulceata si gem diferenta
Diferențele dintre delicioasele preparate, gem și dulceață[Sursa foto: Freepik]

Citește și: Rețetă dulceață de afine. Delicii naturale la borcan!

Gemul și dulceața pot fi preparate din o mulțime de fructe delicioase, precum: caise, căpșuni, afine, vișine, gutui, prune, afine, măceșe și multe altele. Deși sunt la fel de delicioase ambele preparate, acestea se prepară în mod diferit și pot fi consumate divers.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Textura

Una dintre cele mai evidente diferențe între cele două este textura. Dulceața este mult mai zemoasă, putând fi asociată cu un fel de sirop. De aceea dulceața se consumă alături de papanași, dr poate fi adăugată și peste torturi și prăjituri, pe post de topping.

La polul opus, gemul are o textură mult mai compactă, fiind alegerea perfectă atunci când îți dorești să te bucuri de o felie de pâine cu un deliciu tartinabil.

Cantitatea de zahăr

cum se prepara gemul
Cum se prepară gemul[Sursa foto: Freepik]

Nu doar compoziția și textura sunt diferite la aceste delicii, ci și modul de preparare și cantitatea de ingrediente. În cazul gemului, se folosesc între 300-500 de g de zahăr la 1 kg de fructe, acesta fiind adăugat o dată cu fructele.

În acest mod, fructele se dizolvă și se transformă într-o compoziție omogenă.

Așa cum îi spune și numele, dulceața este sesizabil mai dulce decât gemul și de aceea cantitatea de zahăr este ceva mai mare, între 700 de g și un 1 kg pentru 1 kg de fructe. Consistența este mult mai subțire, însă fructele din dulceață sunt întregi, pentru a oferi un gust aparte. Dulceața are nevoie de ceva mai multă atenție pentru preparare.

În primul rând, se creează un sirop de zahăr și apă, ce se pune la fiert la foc mic.

Așezarea în borcane

O altă diferență între cele două este momentul în care le punem în borcane. Gemul se așează în borcane imediat după ce este gata, în timp ce dulceața se pune în borcan abia după ce se răcește.

Citește și: Robi de la ''Casa Iubirii'', imagini inedite alături de ''iubirile'' din viața lui: "Te iubesc!" Despre cine este vorba - kanald.ro

Citește și: Nuntă transformată într-o baie de sânge. Trei bărbați înarmați au deschis focul asupra invitaților- stirilekanald.ro

Rețetă clasică de gem de cireșe

Ingrediente:

  • 2 kg de cireșe
  • 1 kg de zahăr
  • Sucul de la o lămâie

Mod de preparare:

reteta gem de cirese
Rețetă gem de cireșe[Sursa foto: Freepik]

Primul pas este să pregătești cireșele, spălându-le și lăsându-le la scurs. Mai apoi, este nevoie să le scoți sâmburii. Apoi, trebuie să pui cireșele într-o cratiță, adăugând zahărul și sucul de lămâie peste ele.

Pentru un plus de aromă, poți adăuga și două plicuri de zahăr vanilinat. Amestecă foarte bine ingredientele și lasă vasul la răcit timp de 2-3 ore. În acest timp, amestecă cireșele cu zahătul până când acesta se topește și se formează un sirop. După ce zahărul este topit, cratița trebuie pusă la focul mediu, până ce ingredientele fierb, astfel încât să se formeze o spumă la suprafață. Această spumă trebuie îndepărtată cu ajutorul unei spumiere. Ulterior, setează focul la minim și lasă gemul să fiarbă pentru 40-45 de minute. Este important să sterilizezi borcanele și să le umpli mai apoi cu gemul fierbinte. Închide-le ermetic și așează o pătură peste ele. Acestea trebuie să se răcească sub pătură, înainte de a le organiza în cămară.

Bucură-te de un preparat gustos, alături de clătite, tarte sau prăjituri!

Te invităm şi mâine, pe kfetele.ro, pentru a descoperi și mai multe rețete noi și delicioase, dar și câteva sfaturi care te pot ajuta în prepararea lor. 

 



Citește și:

Ce este și ce beneficii are sarea celtică

Tort Napoleon. Cât mai multe straturi de savoare!

OOPS! Andreea Mantea, cu trupul mai DEZGOLIT ca niciodată! Costumul de baie MINUSCUL a lăsat TOT la vedere

Andreea Bălan, veste de ultim moment despre relația cu Victor Cornea, când toți credeau că se căsătoresc

Cum a arătat cea de-a doua rochie de mireasă purtată de Anda Adam la nunta cu Joseph Eudor Mohaci

Motivul pentru care Simona Pătruleasa nu își dorea să se căsătorească: „Nu mă așteptam...”

Alexandra se sărută cu Gagea, dar plânge pentru Patrick! Aflați cum va reacționa Gagea și ce se va întâmpla în Casa iubirii, marți, 2 iulie, de la 10:00 și 16:30, la Kanal D

Câte pisici sunt în imagine? Puține persoane reușesc să dea răspunsul corect


Cookies