Află din rândurile următoare care este diferența dintre hamsie și șprot.
Hamsia și șprotul sunt unele dintre cele mai consumate specii marine. Acestea se consumă la scară largă, mai ales pe litoral, fiind gătite sub formă prăjită și asezonate cu mujdei și mămăligă.
Aceste două preparate sunt adesea comercializate pe litoral, acolo unde comercianții profită de asemenea izbitoare pentru a păcălii clienții. În primul rând, trebuie specificat faptul că prețul hamsiei este dublu față de cel al șprotului.
Descoperă din rândurile următoare care sunt diferențele dintre hamsie și șprot și alege preparatul dorit pentru masa ta.
Hamsie
Citește și: Cât timp se fierbe macroul. “Nicio masă fără pește”
Specie
Hamsia este un pește marin albăstrui, care se găsește cu precădere în apele marine, însă majoritatea aleg apa salmastră, cu un nivel al salinității scăzut, întâlnită în special în zonele unde un fluviu se varsă în mare sau ocean. Din punct de vedere al formei, hamsiile au o gură mai mare, ale cărei margini depășesc limitele ochilor.
Dimensiune
O diferență semnificativă între hamsii și șprot este reprezentată de dimensiunea acestora. Hamsia este mult mai mare și poate ajunge până la 20 de cm, atunci când vorbim despre perioada adultă. Totodată, hamsia este mai alungită decât șprotul.
Gust
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Hamsiile au un gust foarte bun, iar de aceea pentru a fi gătite nu este necesar să adaugi prea multe condimente. Peste ele se adaugă doar sare, fără mirodenii, pentru a-și păstra gustul original. De asemenea, în cazul hamsiilor, înainte de a fi prăjite se elimină capul și intestinele.
Utilizare culinară
Hamsiile sunt consumate cu precădere prăjite.
Șprot
Specie
La rândul său, șprotul este tot un pește marin, care trăiește în bancuri foarte mari cu precădere în Oceanul Atlantic, Marea Adriatică, Marea Mediterană, dar și în Marea Neagră.
În timp ce hamsia este ușor albăstruie, șprotul are pe spate o culoare verde-albăstruie și este argintiu pe părți. De asemenea, șprotul este acoperit cu caduci și solzi mari, având gura mai mică, oblică și îndreptată în sus.
Dimensiune
După cum am precizat anterior, din punct de vedere al dimensiunii, șprotul este mai mic decât hamsia și are o lungime cuprinsă între 8 și 16 cm. De asemenea, acesta este mai plat și mai gras decât hamsiile.
Gust
În ceea ce privește gustul șprotului, acesta nu este atât de predominant ca cel al hamsiilor. De aceea, este nevoie să adăugăm un plus de savoare prin intermediul condimentelor. Mai mult decât atât, dacă în cazul hamsiilor este necesar să eliminăm intestinele și capul, șprotul poate fi consumat ca atare, dar trebuie să fie asezonat cu mirodenii pentru a avea un gust plăcut. Un alt lucru important de precizat în cazul șprotului este că acesta are un conținut mai mare de grăsimi decât hamsiile.
Utilizare culinară
Șprotul se consumă afumat, gătit în ulei sau chiar proaspăt, dar este important ca acesta să fie foarte bine condimentat pentru a avea un gust bun. Înainte de a-l consuma, peștele trebuie curățat de solzi, eviscerat, spălat bine, iar apoi condimentat cu sare și alte mirodenii. Ulterior, se prăjește într-o tigaie cu ulei încins până când prinde culoare pe ambele părți.
Asemenea hamsiilor, acesta poate fi consumat alături de mămăliguță și mujdei de usturoi.
Te invităm şi mâine, pe kfetele.ro, pentru a descoperi mai multe sfaturi și trucuri despre un stil de viață sănătos și echilibrat, împreună cu idei creative și inspiraționale pentru a face fiecare zi specială.