Care este diferența dintre UVB și UVA și care sunt efectele lor asupra organismului

Care este diferența dintre UVB și UVA și care sunt efectele lor asupra organismului

Razele UV sunt cele de care trebuie să ne protejăm pielea, în special pe timp de vară. Însă știați care este diferența dintre razele UVB și UVA?

Aflați din rândurile următoare ce sunt mai exact razele UV, dar și care sunt tipurile acestora și ce aspecte dețin. În plus, descoperiți și care este diferența dintre razele UVA și cele UVB, dar și cum vă puteți proteja mai bine de acestea, pe timp de vară.

 

Ce sunt razele UV

Razele ultraviolete  (raze UV) reprezintă radiațiile electromagnetice care dețin o lungime de undă mai mică, în comparație cu radiațiile luminii care sunt percepute de om.

Denumirea acestora provine de la culoarea violet care se află în spectrul luminii albe, cu o lungime de undă apropiată, însă puțin mai mare.

Acesta este și motivul principal pentru care, dacă va exista o expunere de lungă durată la razele UV, indiferent de faptul că acestea sunt naturale sau artificiale, vor dăuna corpului omenesc.

Citeste si: Ce reacție a avut Maria Constantin, după ce Iulia Albu a jignit-o

 

Tipuri de raze UV

Raze UVA

Atunci când vine vorba despre radiaţiile ultraviolete A (U.V.A.), acestea dețin cea mai mare lungime de undă. Sunt principalii factori care determină bronzarea şi necesarul de vitamina D şi se obține cu o expunere de doar 10-30 de minute.

Cu toate acestea, radiațiile ultraviolete A sunt cele care provoacă îmbătrânirea pielii şi apariţia unor leziuni degenerative cutanate, chiar pe termen lung.

Conform specialiştilor, dacă va exista o expunere de 10 minute pe zi la aceste radiații ultraviolete de tip A, timp de două săptămâni, poate aduce distrugeri mari la nivelul pielii, vorbind chiar de leziuni oculare și dereglări ale sistemului imunitar uman. 

Raze UVB

Diferenta dintre UVA si UVB [Sursa foto: unsplash]

În ceea ce privește radiaţiile ultraviolete B (U.V.B.), acestea au o lungime de undă intermediară. Sunt cunoscute ca fiind responsabile pentru insolaţii, arsurile din urma unei expuneri mari la soare și de îmbătrânirea prematură a pielii.

Radiaţiile ultraviolete de tip B sunt cele care sunt mai puternice, în timpul zilei (între orele 10 şi 16), pe timp de vară, iar cu toate că pot fi filtrate de nori și de sticlă, pot trece de epidermă și astfel, pot cauza arsuri solare, pete maronii sau alunițe și scădere a imunităţii.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Raze UVC

Nu în ultimul rând, regăsim radiaţiile ultraviolete C (U.V.C.), care dețin cele mai scurte lungimi de undă dintre toate. Cu toate acestea, reprezintă cele mai periculoase, chiar letale, însă sunt deseori filtrate de stratul de ozon. Prin urmare, nu ajung pe pământ.

Diferenta dintre UVA si UVB [Sursa foto: unsplash]

Citeste si: Cum să-ți alegi ochelarii de soare în funcție de tipul de lentilă

 

Diferența dintre razele UVA și UVB

Atunci când vine vorba despre o diferență mai clară dintre radiațiile ultraviolete A și radiațiile ultraviolete B, aceasta constă în următoarele aspecte:

Razele ultraviolete A( UVA):

  • Au lungimi de undă mai mari și niveluri de energie mai scăzute
  • Pot afecta celulele mai adânci ale pielii
  • Provoacă daune indirecte ADN-ului
  • Nu sunt absorbite de stratul de ozon
  • Provoacă un efect de bronzare imediat și, uneori, arsuri solare
  • Efectele razelor UVA tind să apară imediat
  • Pot pătrunde prin ferestre și nori

Razele ultraviolete B( UVB):

  • Au lungimi de undă mai scurte și niveluri de energie mai ridicate
  • Pot afecta doar straturile exterioare ale pielii
  • Provoacă daune directe ADN-ului
  • Sunt parțial absorbite de stratul de ozon
  • Supraexpunerea la razele UVB duce la arsuri solare
  • Efectele razelor UVB sunt întârziate
  • Nu pot pătrunde prin ferestre și sunt filtrate de nori

Diferenta dintre UVA si UVB [Sursa foto: unsplash]

Citeste si: Ce se întâmplă cu pielea ta când nu consumi suficientă Vitamina C

 

Cum să te protejezi de razele UV

Expunerea la ora potrivită

Conform recomandărilor din partea dermatologilor, nu ar trebui să ne expunem la soare între orele 10.00-16.00, pentru că aceasta este perioada în care razele ultraviolete     sunt cele mai puternice. Acestea sunt de tip A (cunoscute drept “  UVA  ”), cele mai periculoase, pătrunzând în straturile de adâncime ale pielii.

Citește și: O nouă concurentă intră în „Casa iubirii”! Aflați cine este tânăra în episodul de sâmbătă, 23 noiembrie, de la 16:00 și 19:00, la Kanal D- kanald.ro

Citește și: Breaking! Cine e polițistul care s-a împușcat în cap- stirilekanald.ro

Chiar și în zilele în care soarele nu își face apariția sau în anotimpul rece, acestea raze UV ne pot afecta pielea, fiind încă până la 50% mai puternice ca   razele ultraviolete   de tip B (cunoscute drept “  UVB  ”).

Prin urmare, cel mai bine ar fi să evităm acestea ore precizate mai sus. În cazul în care este necesar să ieșiți în acest interval orar, o modalitate de a vă proteja poate să fie de a petrece mai mult timp la umbră.

Alegerea alimentelor adjuvante

Chiar și alimentația face parte din elementele esențiale care ne ajută să ne protejăm de razele UV. Specialiștii sunt cei care recomandă să consumăm în special alimente bogate în antioxidanți și uleiuri sănătoase. Printre acestea se numără și roșiile, morcovii, legumele cu frunze verzi, semințele de in, peștele și fructele oleaginoase.

Bineînțeles că aceste  alimente  nu au puterea necesară pentru a ne ajuta în mod direct să ne protejăm de soare, însă cu toate acestea, prin intermediul lor toleranța pielii crește la expunerea la soare, datorită mai multor mecanisme.

Razele UVA sunt cele care au efect de modificare genetică a pielii, mai exact, acestea pot afecta funcțiile celulelor. Însă datorită anumitor antioxidanți, aceștia reușesc să încetinească sau în anumite cazuri, chiar să oprească efectele negative ale acestor raze asupra celulelor pielii.

Alegerea cremelor de protecție potrivite

Deseori, cea mai utilizată modalitate pe care o folosim pentru a ne feri de razele UV este prin intermediul cremelor și a  loțiunilor de protecție solară. Însă nu întotdeauna acestea ne pot feri și de razele de tip UVA.

Acesta este și motivul pentru care specialiștii ne recomandă să alegem o loțiune care deține un spectru mai larg, nu întotdeauna cu cel mai ridicat factor de protecție.

Este mult mai folositor să avem acoperire împotriva acestor raze, și nu doar împotriva razelor de tip UVB. Deoarece acestea din urmă nu sunt atât de periculoase pentru sănătatea pielii, în comparație cu  razele UVA.

Citeste si: Trei ingrediente cu proprietăți antioxidante care susțin sănătatea pielii



Citește și:

Regim alimentar ulcer gastric + rețete simple

Ce trebuie sa conțină un kit de unghii pentru a realiza o manichiură perfectă

Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

Soția lui Gabriel Cotabiță, adevărul despre starea de sănătate a artistului: "Era riscant"

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Dolunay Soysert, care joacă rolul Neslihan în serialul Inimă rebelă, apariție de senzație în mediul online! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs celebra actriță 

Secțiile de votare din București pentru prezidențiale și referendum 2024: Cum vezi online lista și harta pentru Sectorul 1, Sectorul 2, Sectorul 3, Sectorul 4, Sectorul 5 și Sectorul 6