Iată cele mai gustoase garnituri pe care le poți savura alături de friptura de pui.
Garnitura pentru friptura de pui trebuie aleasă în funcție de textura cărnii. Propunerile pot fi clasice sau ceva mai îndrăznețe, în funcție de plăcerile culinare ale fiecărui om.
„Sursele vegetale de proteine sunt o modalitate excelentă de a adăuga diversitate și nutrienți meselor zilnice. Combinate în preparate simple, gustoase și cu puține calorii, acestea pot fi totodată o sursă de energie și hidratare. Proteinele vegetale se găsesc în legume (salată, broccoli, sparanghel, spanac, roșii etc), în leguminoase (soia, hrișca, fasole uscată, năut, mazăre, linte), dar și în nuci, migdale, semințe, cereale", spune
Citeste si: CITEȘTE: Ce să mănânci ca să slăbești repede și sănătos. Care sunt alimente cu cele mai puține calorii.
Garnitură pentru friptura de pui
Garnitura sănătoasă pentru pui
Vă prezentăm câteva idei de garnituri pentru friptura de pui:
Cartofi la cuptor cu sos de smântână și usturoi, care se pregătesc astfel: se fierb cartofii, se crestează adânc, dar nu până la capăt, iar în crestături se pune amestecul de smântână și usturoi.
Se asezonează cu pătrunjel verde și mărar.
Buchețele de conopidă la cuptor cu mozarella sau cașcaval ras deasupra
Conopida se fierbe, apoi se caramelizează într-un sos preparat din zahăr ars și lămâie, apoi se acoperă cu un strat consistent de cașcaval ras sau mozarella.
Piure de cartofi tradițional pregătit din cartofi fierți în coajă, pasați și amestecați cu unt și smântână, combinați cu un sos de roșii cu usturoi pe deasupra.
Piureul de păstârnac se prepară la fel ca piureul de cartofi, doar că înainte de a fi pasate, rădăcinoasele se fierb în lapte dulce de vacă.
Citeste si: CITEȘTE: Cât timp se fierbe dulceața de gutui
Sote de ciuperci preparat după o rețetă ca la mama acasă:
Se pune în tigaia rece ulei sau unt cu grăsime 65%, împreună cu ciupercile întregi, dacă sunt mici și tăiate felii, dacă sunt mai mari.
Se sotează ciupercile până când se rumenesc.
La final, se adaugă ierburi aromate și pentru un gust mai picant, se adaugă puțin sos de chili.
Soteul de morcovi se prepară într-un mod asemănător cu soteul de ciuperci, doar că este indicat sa fie asezonat cu felii de citrice sărate.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si: DESCOPERĂ: 7 idei de garnituri ușoare și gustoase pentru șnițele
Alte idei de garnituri
-Baby carrots (morcovi) la cuptor cu unt și ierburi cimbru sau busuioc
-Mazăre boabe cu unt și bulion de roșii
-Fasole verde la tigaie, cu unt și usturoi.
-Cartofi copți preparați după o rețetă veche a bunicii
Se fierb cartofii pe jumătate, se curăță de coajă, se taie în sferturi, se stropesc cu ulei de măsline, se pun în tavă, pe hârtie de copt și se introduc la cuptor.
Se servesc asezonați cu un sos acrișor de mere verzi sau de portocale cu chimen.
-Escalop de cartofi dulci la cuptor( cartofi dulci gratinați)
-Buchețele cu legume fierte la cuptor și sos de soia
-Varză de Bruxelles, rumenitâ în tavă la cuptor, cu ardei iute și pătrunjel proaspăt.
-Sfeclă roșie coaptă în cuptor cu paprika, coriandru și boia de ardei
-Găluște de cartofi cu sos vânătoresc
-Ceapă caramelizată cu sos de cidru și oțet balsamic
În ultimul timp, se recomandă tot mai mult stilul alimentar flexitarian.
„Alimentația flexitariană presupune o anumită conduită alimentară, să prioritizăm acest aspect legat de mese si să venim și cu puțină creativitate pentru a ne organiza și a ne prepara mesele. Incluzând în alimentație cât mai multe produse vegetale, nu numai că vom beneficia de mai multi nutrienți, dar vom asigura și un aspect plăcut și atractiv preparatelor culinare", adaugă dr. Cornelia Cristofor.
Citeste si: CITEȘTE: Cât timp trebuie să fierbi legumele pentru ciorbă
Trucuri pentru prepararea unui sos gustos pentru friptura de pui
Lângă o friptură rumenă de pui se poate adăuga un sos, pregătit cu ceea ce a rămas în tava în care a fost făcut puiul la cuptor.
După ce se scoate carnea din tavă, se lasă sosul la odihnă, după care se adaugă un polonic de supă sau vin și se amestecă cu resturile desprinse de pe tavă.
Apoi se strecoară zeama într-o tigaie și se pune înapoi la foc iute până clocotește și scade căpătând o consistență siropoasă.
Se adaugă un rântaș de făina, suc de roșii, condimente și foi de dafin.
Citeste si: DESCOPERĂ: Cât timp fierbe năutul. Ce beneficii are năutul
Toate aceste garnituri pot fi servite și simple, fiind în același timp idei pentru meniurile de post.
Specialiștii recomandă hrana pe bază de vegetale, care are numeroase beneficii.
„Creșterea consumului de alimente de origine vegetală și reducerea celor de origine animală aduce multiple beneficii prin aportul crescut de fibre, vitamine, minerale și grăsimi nesaturate. Numeroase studii au demonstrat că un aport care are la bază preponderent alimentele de origine vegetală, bogate în antioxidanți, determină reducerea riscului de apariție a obezității, a diabetului zaharat de tip 2, a bolilor cardiovasculare și a cancerului de colon", s pune Cornelia Cristofor, doctor.