Greutatea ideală în funcţie de înălţime presupune un calcul care nu corespunde, de fapt, realităţii, căci nu ţine cont de vârsta, de sexul sau de constituţia persoanei.
Dacă o persoană are o înălţime de 1,65 metri, greutatea ei ideală ar fi 55 de kilograme, potrivit ideii larg răspândite că ar trebui să cântărim cu zece kilograme mai puţin decât numărul de centrimetri peste un metru al înălţimii. Acest calcul nu corespunde realităţii însă, deoarece nu ţine cont de vârstă, sex sau constituţie. Aşadar, cum se calculează greutatea ideală în funcţie de înălţime? Este o întrebare pe care ne-o punem de fiecare dată când cântarul arată valori care nu ne prea convin.
Greutatea ideală în funcţie de înălţime: controverse
Determinarea greutăţii ideale a stârnit dintotdeauna controverse şi încă mai continuă s-o facă, pe măsură ce apar formule de clacul ale acesteia. De exemplu, multă vreme a circulat ideea că un adult trebuie să cântărească cu 10 kilograme mai puţin numărul de centimetri peste un metru al înălţimii pe care o au. Adică, la un 1,65 m, greutatea ideală ar fi de 55 de kilograme.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Greutatea ideală care prezice cea mai mare speranţă de viaţă
Observând limitările acestei metode de calcul, o mare societate de asigurări din New York, numită Societatea Metropolitană, a elaborat o formulă mai complexă pentru a calcula greutatea ideală, care, potrivit autorilor ei, poate prezice cea mai mare speranţă de viaţă.
Conform acestei formule, în cazul bărbaţilor, greutate ideală (kg) este egală cu 50+ 0.75 x numărul de centimetri peste înălţimea de 1.50 metri+ 0.25 x numărul de ani peste 20. Astfel, greutatatea ideală a unui bărbat cu o înălţime de 1,70 metri de 30 de ani se va calcula în felul următor: 50+ 0,75 x 20+ 0,25 x 10= 67,5 Aşadar, greutatea ideală a acestui bărbat ar fi de 67,5 kg. În cazul femeilor, valoarea din formulă trebuie înmulţită cu 0.9.
Prin urmare, având aceeaşi înălţime, o femeie de 30 de ani, ar trebui să aibă 60,75 kg pentru a avea o greutate ideală. Potrivit specialiştilor însă, nici această formulă n-ar trebui să fie luate drept literă de lege.
"Formulele acestea de calcul al greutăţii ideale pot fi utile, dar nu sunt suficiente. O evaluare, atunci când o face un medic sau un nutriţionist, nu se opreşte doar la cântărire şi măsurarea înălţimii.