Conform unor propuneri legislative depuse de Comisia de Muncă din Camera Deputaților, bunicii care îngrijesc nepoții ar putea beneficia de o indemnizație lunară de până la 1.500 de lei. În plus, Gabriela Firea propune un sprijin financiar lunar în valoare de 480 de lei pentru bunicii care se ocupă de copiii ai căror părinți lucrează în străinătate.
Planul de a acorda o indemnizație pentru bunicii sau rudele care se ocupă de copiii ai căror părinți lucrează în străinătate este pe cale să devină o realitate, conform declarațiilor ministrului Familiei, Gabriela Firea.
Citește și: Anunț de ultim moment pentru femeile din România! Ce se întâmplă cu vârsta de pensionare?
Care este indemnizația de nepot în anul 2023
Această măsură ar oferi sprijin financiar din partea statului pentru acești membri ai familiei care îngrijesc și susțin copiii în absența părinților lor.
„Sprijinim financiar bunicii sau rudele care se ocupă de creșterea copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate cu 480 lei lunar!”, a spus Gabriela Firea.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Propunerea face parte din pachetul legislativ pentru stimularea natalității și este în prezent în procesul de avizare. Ajutorul propus de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, în colaborare cu Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, se adresează persoanelor care acceptă responsabilitatea de a asigura întreținerea copilului în timpul absenței părinților, în conformitate cu o hotărâre judecătorească.
Aproximativ 69.000 de copii se află în situația de a avea părinții plecați în străinătate pentru a munci, fiind în grija rudelor până la gradul IV.
Din această cifră, aproximativ 11.500 de copii români se confruntă cu absența ambilor părinți care au plecat în căutarea unui trai mai bun în afara țării, în timp ce aproximativ 7.800 de copii au doar unul dintre părinți susținător al familiei în străinătate.Ce a transmis Gabriela Firea despre indemnizația de nepot
Majoritatea copiilor au rămas sub îngrijirea bunicilor sau altor rude, dar există și situații în care vecinii sau persoane apropiate se ocupă de ei.
Din anul trecut, părinții care pleacă la muncă în străinătate au fost obligați să înregistreze la primărie persoana responsabilă de îngrijirea copiilor înainte de plecare, cu cel puțin 40 de zile în avans.„Am propus modificarea Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, iar indemnizația lunară de sprijin va fi de 0,8 ISR (Indicatorul Social de Referință). Tot atât primesc persoanele sau familiile care au în plasament unul sau mai mulți copii, pentru fiecare copil, suplimentar alocației lunare de plasament. Pachetul legislativ pentru creșterea natalității și susținerea familiei este într-un stadiu avansat și urmează să ajungă pe masa Guvernului zilele următoare”, a transmis Gabriela Firea într-o postare făcută pe pagina sa de Facebook.
Potrivit unor propuneri de modificare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, bunicii care se ocupă de nepoții lor ar putea beneficia de o indemnizație lunară de până la 1.500 de lei. Mai exact, în cazul în care copilul are mai puțin de 6 luni, respectiv un an în cazul copiilor cu dizabilități, bunicii ar primi suma de 1.500
de lei pe lună. Dacă nepotul are peste 6 luni, suma lunară ar fi de 650 de lei. Totuși, este necesar ca bunicii să fi avut venituri într-un an anterior, în conformitate cu condițiile impuse într-una dintre propuneri.Citește și: Anunț important pentru pensionarele din România! Sistemul de pensii urmează să se schimbe