Află din rândurile următoare care este modul corect de verificare a termenului de valabilitate pentru cosmetice.
Atunci când vine vorba de termenul de valabilitate al produselor, dacă vorbim despre produsele alimentare, lucrurile sunt extrem de simple și mereu respectăm cu strictețe termenele inscripționate pe ambalaj.
Cu toate acestea, atunci când vorbim despre produsele cosmetice, lucrurile devin puțin complicate pentru că nu vedem un termen fix de valabilitate pe produs și adesea avem tendința de a consuma produsele respective până când le terminăm, fără să ne facem griji că acestea ar putea expira. Ei bine, este la fel de important să respectăm termenele de valabilitate și a produselor cosmetice. Descoperă din rândurile următoare cum poți să verifici termenele de valabilitate ale produselor cosmetice.
Invitată în cadrul unei emisiuni TV, Diana Baicu, specialist în frumusețe, a detaliat acest aspect.
„ Produsele expiră în funcție de concentrația în ingrediente active și care anume sunt acestea, în funcție de cât de stabilă sau instabilă este formula și în funcție de concentrația de conservanți .”, a spus specialistul în frumusețe.
Cum să verifici termenul de valabilitate pentru cosmetice
Citește și: Nu folosi cosmetice expirate. 4 riscuri la care te expui
Citește și: Cel mai nociv produs de machiaj. Egiptenii antici foloseau un produs cosmetic asemănător în anii 3000 Î.HR.
Chiar dacă pe produsele cosmetice nu este inscripționată o dată clară până când pot fi folosite, trebuie să înțelegem că și acestea au o dată de valabilitate, care se calculează din momentul în care sunt deschise. Astfel, pe ambalajele lor este inscripționată perioada în care pot fi folosite începând cu momentul în care le-am deschis. De aceea, este recomandat ca în momentul în care deschidem un produs cosmetic, să ne notăm pe el data până când îl putem folosi.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
„ Produsele au inscripționate pe ele data de expirare, o mare parte dintre ele. O mare parte dintre produse nu au inscripționată pe ele nicio dată de expirare. În urmă cu câțiva ani, în Europa, legislația spune că dacă produsele au un termen de valabilitate mai mare de 36 de luni, nu este nevoie să inscripționăm pe ele data de expirare, ci data până la care sunt valabile, după ce le desfacem. Pe majoritatea produselor cosmetice o să vedeți că găsim ca un fel de cutiuță, unde este înscrisă o cifră și m, care înseamnă luni. Deci din momentul în care am deschis un produs, cât timp putem să îl folosim. De ce expiră produsul în momentul în care l-am deschis? O dată oxidează. El vine în contact cu aerul și își poate schimba consistența din cauza acestui lucru.”, a explicat specialistul în domeniu.
Mai mult decât atât, există și produse care nu au niciun termen de valabilitate pe ambalaj. Acestea sunt produse care nu expiră niciodată.
„ Există și produse care nu expiră, care practic nu au înscrise pe ele niciun termen de valabilitate. Aceste produse sunt toate produsele cu aerosoli. De exemplu, putem să avem protecție termică pentru păr cu aerosoli .”, a precizat specialistul în frumusețe.
Alte moduri prin care poți să îți dai seama dacă este cazul să arunci anumite produse cosmetice
Pentru a beneficia de produse cosmetice eficiente, care să își facă efectul dorit și să nu ne afecteze mai mult tenul, este important ca acestea să fie păstrate în condiții optime.
„ Majoritatea produselor cosmetice trebuie depozitate la temperaturi între 18 și 23 de grade celsius, ferite de lumina directă și de soare, pentru a fi valabile atât cât este inscripționat pe ele .”, a explicat specialistul în domeniu.
De asemenea, există situații în care chiar dacă produsele respective se află în termen de valabilitate, să nu le mai putem folosi. Acest lucru se poate verfica după consistența produselor și mirosul lor.
„ Chiar dacă produsele se află în termen de valabilitate, trebuie să fim atenți la consistență și să vedem dacă acestea sunt modificate sau nu. Niciodată nu folosim produse cu consistență modificată.
Prima dată ne uităm la consistență, mirosul. Foarte multe produse se degradează și au acel miros rânced .”, a precizat specialistul în domeniu.
De asemenea, produsele de tipul fiole sunt concepute pentru o singură utilizare. În cazul în care ajungem să folosim produse cosmetice expirate, acestea cel mai probabil nu își vor mai face efectul, iar unele ingrediente pot chiar să fie dăunătoare.
„ Dacă folosim retinol, retinolul nu îl folosim niciodată după ce a expirat, pentru că el devine dăunător și ne poate crea iritații și probleme la nivelul tenului. Dacă avem ten sensibil, sub nicio formă nu folosim produse după termenul de valabilitate. ”, a precizat specialistul în domeniu.
Te invităm şi mâine, pe kfetele.ro, pentru a descoperi cele mai noi și utile sfaturi de frumusețe, precum și trucuri care te vor ajuta să obții cele mai bune rezultate în îngrijirea personală.