Foarte multe cupluri din România își doresc să devină părinți, însă nu pot face acest lucru în mod normal și își doresc să apeleze la adopție.
Iată care este procedura de adopție în România și cum poți deveni eligibil ca să înfiezi un copil.
Până în anul 2017, procedura era una complicată, iar viitorii părinți puteau aștepta chiar și ani de zile până când deveneau legal părinți.
În Monitorul Oficial nr. 524 din 5 iulie 2017, a fost publicată HG nr. 448/2017 pentru aprobarea Metodologiei privind contactarea părinților firești sau a rudelor biologice, accesul adoptatului la informații vizând originile sale și propriul trecut, precum și accesul părinților firești sau al rudelor biologice ale persoanelor adoptate la informații referitoare la persoana adoptată.
Fiecare zi este crucială pentru persoanele care își doresc să adopte un copil cât mai mic. În cazul adopției unui copil aflat în sistemul de protecție, se parcurg următoarele etape:
I. Obținerea atestatului de persoană/familie aptă să adopte
II. Potrivirea inițială
III. Potrivirea practică cu copilul adoptabil
IV. Copiii aflați în profilul copiilor greu adoptabili
V. Încredințarea copilului în vederea adopției la persoana/familia atestată
VI.
VII. Monitorizarea și activitățile post adopție.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Atestatul de persoană/ familie aptă să adopte se obține doar dacă două persoane care vor să adopte un copil sunt soț și soție. Trebuie să îndeplinească anumite garanții morale, precum și garanții materiale necesare creșterii armonioase a copilului.
Autoritățile sunt cele care eliberează acest atestat, care este valabil timp de doi ani.După acest pas, urmează potrivirea copilului cu adoptatorii. Cum fiecare cuplu are anumite cerințe, este nevoie să se găsească adoptatorii care să răspundă nevoilor copilului, apoi se stabilește compatibilitatea lor.
Cine are întâietate în procedura de adopție
În potrivire sunt incluse doar rudele până la gradul al patrulea și persoanele care au un atestat valabil de adoptator.
După trecerea perioadei de potrivire, Directia de asistență socială si protecția copilului trebuie să întocmească un raport prin care să constate, practic, compatibilitatea dintre adoptatori și copil și să propuna instanței judecătorești încredințarea pentru adopție.
Citeste si: Klaus Iohannis a semnat decretul! Ce se întâmplă începând cu 1 septembrie?
În baza sesizării autorităților, instanța dispune încredințarea copilului în vederea adopției pentru 90 de zile, timp în care se poate vedea dacă adoptatorii și copilul adoptat sunt compatibili.
La finalul celor 90 de zile, autoritățile prezintă instanței competente un raport final, în care sunt înscrise evoluția copilulu, precum și relațiile pe care le are cu adoptatorii.
Citeste si: Legea împotriva violenței a fost promulgată de președintele României, Klaus Iohannis. Care sunt pedepsele?
O familie adoptatoare nu va putea refuza mai mult de cinci copii care îi sunt prezentați de reprezentanții direcșiilor de asistență socială și nu vor putea alege să le fie prezentați copii aparținând doar unei anumite etnii.
Un copil odată declarat "adoptabil" va avea această calitate până la împlinirea vârstei de 14 ani.
Persoanele care iau copilul în plasament au întâietate la adopție, potrivit noii legi.
De asemenea, și tutorele și asistentul medical cu care copilul a petrecut cel puțin șase luni în familie au prioritate.