Aflați din rândurile următoare ce presupune procesul de albire al părului și care sunt factorii care-l declanșează.
Odată cu trecerea timpului, toată lumea se confruntă cu apariția firelor albe de păr. Această transformare este una normală și face parte din procesul fiziologic de îmbătrânire. Există însă anumiți factori care pot accelera aceste proces.
În cadrul unei emisiuni, doctorul Iulia Panțuru, medic specialist dermatolog a oferit mai multe detalii despre procesul de albire al părului.
Cum se produce procesul de albire al părului
Foliculii de păr au celule pigmentare care produc melanină, o substanță care dă culoarea părului. Pe măsură ce îmbătrânim, aceste celule încep să moară, iar astfel se produce procesul de albire al părului.
„ Albirea părului face parte din procesul fiziologic de îmbătrânire. Se datorează scăderii cantității de melanină din firul de păr și a scăderii numărului de celule care provoacă acest pigment al părului. Părul alb este un păr mult mai uscat. Nu are protecție față de radiațiile ultraviolete și este mai sensibil astfel încât în rutina de îngrijire este important un produs cu factor de protecție pentru păr. Este mai casant, își pierde strălucirea. Uneori se poate îngălbeni, în special la persoanele care fumează .”, spune specialistul în domeniu.
Care sunt factorii care influențează albire prematură a părului
Citește și: DESCOPERĂ: De ce să alegi vopseaua de păr fără amoniac. Ce beneficii are și de ce să o folosești
Potrivit specialistului în domeniu, principalul factor care stă la baza procesului de albire este specificul genetic al fiecăruia.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
„ Factorul genetic este cel mai important când vorbim de albire. Albirea fiziologică apare după vârsta de 35-40 de ani și șansele cresc cu 10-20% pe fiecare decadă după 30 de ani.
Bineînțeles că genele sunt predominante, dar comportamentele noastre pot accelera procesul de albire a părului.
„Face parte din procesul de îmbătrânire, dar anumiți factori pot accelera întreg procesul. Excesul de colesterol este legat direct de albirea precoce.”, spune specialistul în domeniu.
Așadar, printre principalele cauze de albire prematură se numără:
Deficitul de vitamină B12
Vitamina B12 este în strânsă legătură cu aspectul plăcut al părului și în special cu pigmentul acestuia.
Așadar, lipsa de vitamina B12 din organism poate duce cu ușurință la o albire prematură a acestuia.Deficitul de cupru
Potrivit specialistului în domeniu, părul negru conține o cantitate mai mare de cupru decât în părul deschis la culoare. Aportul cupru din părul de culori deschise este mai mult decât în părul alb. Ca atare, insuficiența de cupru din corp va duce la albirea părului.
Dezechilibre hormonale
Citește și: Ce ne spune părul alb despre sănătatea noastră. Cum şi de ce apar firele albe
Printre dezechilibrele hormonale care duc la o încărunțire precoce se numără cortizon crescut sau dezechilibre ale hormonilor tiroidieni.
Afecțiuni genetice care se soldează cu îmbătrânire precoce
După spusele specialiștilor în domeniu, factorul genetic este foarte important în procesul de albire al părului. Astfel, afecțiunile genetice de care suferă o persoană și care au ca efect îmbătrânirea precoce duc așadar la albirea părului mai devreme de termen.
Un șoc emoțional puternic
Citește și: Știați că stresul albește părul? Cercetătorii ne învață cum să evităm acest lucru!
De asemenea, există și situații în care albirea părului este declanșată de o întâmplare nefericită din viața noastră. Specialistul în domeniu, a confirmat faptul că albirea și căderea bruscă a părului se pot asocia cu un șoc emoțional puternic.
„ Caniția subita se asociază cu un șoc emoțional puternic bazat pe frică sau anxietate severă .”, spune specialistul în domeniu.
Fumatul
Totodată, fumatul este și el un factor de risc pentru albirea precoce. Potrivit specialistului în domeniu, acest comportament nesănătos crește riscul de albire de 2-3 ori mai mult.