Care este ritualul corect de spălat pe dinți. Anca Bejan, în dialog cu medici specialiști

Care este ritualul corect de spălat pe dinți. Anca Bejan, în dialog cu medici specialiști

Credeai că să te speli pe dinți dimineața și seara este suficient? Ei bine, ești departe de adevăr.

Metodele de îngrijire a sănătății dinților sunt mult mai complexe decât atât și s-au perfecționat de la un an la altul, odată cu acumularea de noi cunoștințe despre organismul uman.

Anca Bejan, autoarea cărții Dieta-Minune, vă prezintă un abecedar al spălatului pe dinți, întocmit cu ajutorul dr. Mihaela Chivu, coordonatoarea departamentului  Stomatologie  al unei clinici private, Medic Specialist Dentist, Stomatologie Conservativă, Albiri și Protetică.

 

Dantura curată, bine îngrijită și sănătoasă este foarte importantă nu doar pentru cartea noastră de vizită în societate, ci și pentru îngrijirea stării generale de sănătate.

Nu mai dați vina pe genele proaste dacă aveți o dantură care vă cauzează probleme și vă trimite adesea în cabinetul medicului stomatolog. Căutați informații pentru a ști cum vă puteți îngriji cât mai bine acasă și a ajunge la control doar pentru verificările și lucrările de rutină, a dată sau de două ori pe an.

1. Alege corect produsele folosite

„A avea grijă de sănătatea orală nu este simplu. Pentru a ne îngriji de ea avem nevoie de timp, energie, informații corecte și produse special destinate. Trebuie să știm într-un supermarket ce alegem dintr-un perete cu produse destinate igienei orale. Nu trebuie să ne lăsăm nici la voia întâmplării, nici a reclamei. Nu putem folosi de două sau chiar de trei ori pe zi produse despre care nu suntem corect informați”, explică  dr. Mihaela Chivu.

Care este ritualul corect de spălat pe dinți. Anca Bejan în dialog cu medici specialiști

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Am întrebat-o care sunt cele mai importante reguli pentru a avea o igienă orală corespunzătoare? Care sunt acele minime lucruri pe care trebuie un om să le facă acasă pentru a se îngriji de sănătatea danturii? Răspunsul e simplu: „Cel mai important este spălatul pe dinți”. Dacă nu cerem mai multe informații, pare a fi vorba doar despre spălatul dinților așa cum este el cunoscut din moși-strămoși. Doar că spălatul dinților este astăzi o treabă cu mult mai complexă decât se știa pe vremea bunicilor noștri.

2. Cură ț ă cât mai bine spa ț iile dintre din ț i

Iată ce presupune spălarea corectă a dinților, așa cum este ea recomandată astăzi de un medic stomatolog:. „Acest ritual trebuie să înceapă cu un mijloc de curățare interdentară: ața dentară, periuțele interdentare sau dușul bucal. Fiecare poate alege, în funcție de ce-i place și de recomandările igienistului. Atenție: zona aceasta dintre dinți reprezintă o zonă extrem de sensibilă, pentru că aici debutează boala parodontală, iar placa este extrem de agresivă. Având în vedere că zonele interdentare reprezintă 30% din suprafața totală a dinților e lesne de înțeles de ce trebuie să ne îngrijim și de asta. Dacă noi nu curățăm această zonă, înseamnă că nu ne-am spălat complet, că 30% rămâne necurățat. Abia după ce am curățat zona interdentară periem dinții”.

Citeste si: Vrei să slăbești, trebuie să păcălești celulele grase. „Rețeta”, obținută de Anca Bejan de la dr. Doru Negru

3. Periază corect

În ceea ce privește periajul, e bine de luat în calcul folosirea periuțelor electrice, deoarece curăță mai bine. Puțină lume știe să facă un periaj corect cu o periuță manuală. „Putem folosi atât periuța manuală, cât și periuța electrică, important este să ne curățăm eficient: periem timp de două minute, cu mișcări dinspre roz spre alb. Periuța electrică are mișcări specifice și nu ne putem peria manual la fel. Unele studii arată că este mai eficientă. Dar și un periaj manual făcut ca la carte în final are același rezultat, așadar scopul poate fi atins”, adaugă dr. Mihaela Chivu.

4. Clăte ș te-te cu apă de gură

Atenție mare: procesul zilnic de îngrijire a danturii nu se oprește aici! „După ce am periat dinții, trebuie să folosim o apă de gură. Și aceasta trebuie aleasă în funcție de nevoile fiecăruia, nu se alege după ureche. Apa de gură nu are voie să fie toxică, adică să nu conțină alcool sau clorhexidrină. Aceasta din urmă este recomandată pe perioade de maximum două săptămâni, deoarece alterează gustul, colorează limba. Are un important efect antibacterian, dar este folosită doar după o intervenție chirurgicală, după un tratament parodontal, în nici un caz în igiena zilnică, mai ales că și colorează dinții. Dar nu ne oprim aici cu îngrijirea igienei orale”.

Citește și: Bianca Mândru, schimbare radicală de look. Cum arată fosta concurentă de la ”Casa iubirii”- kanald.ro

Citește și: "Ne îndreptăm spre Al Treilea Război Mondial". Avertismentul sumbru al unui fost lider mondial- stirilekanald.ro

5. Remineralizează din ț ii

Și procesul de îngrijire continuă: „După toți acești pași avem nevoie de remineralizare. Dinții sunt supuși zi de zi unui balans de mineralizare și demineralizare și este bine ca măcar seara să folosim acele mouse-uri (spume, n.r.) sau geluri remineralizante”.

Citeste si: Cele mai importante reguli de viață. Anca Bejan, în dialog cu un medic cardiolog

Este nevoie de practică serioasă și de determinare pentru a te asigura zi de zi că ți-ai îngrijit corespunzător dinții. Dacă te culci pe-o ureche, crezând că se poate și altfel, vei fi nevoit să mergi mai des la stomatolog sau să suporți consecințele unei igiene orale deficitare. Ar fi bine să te asiguri măcar din când în când dacă ai periat bine dinții. Poți verifica singur asta, explică tot dr. Mihaela Chivu: „Dacă vrei, poți verifica dacă te-ai periat bine, folosind un revelator de placă bacteriană, adică o substanță care-ți colorează dinții indicând zonele care nu au fost periate suficient”.

„Gura este un ambient dinamic și uităm deseori asta. Gura este corelată cu tot corpul nostru. Pot apărea și alte probleme de sănătate în organism din cauza unei igiene orale necorespunzătoare. Gura face parte din sistemul digestiv. Prin prezența bacteriilor bune sau rele din gura noastră noi avem informații despre ce se întâmplă în tot corpul. Spre exemplu, există corelații dovedite între boala parodontală și diabet, reflux gasrtro-esofagian sau nașterea prematură a unui copil. Însă, să nu uităm că, dincolo de starea de sănătate generală, tot ce înseamnă o grijă față de zâmbetul nostru ne dă și o imagine plăcută în societate”, a mai adăugat dr. Mihaela Chivu.



Citește și:

Sindromul de șa turcească liberă (empty sella)

Vrei să slăbești, trebuie să păcălești celulele grase. „Rețeta”, obținută de Anca Bejan de la dr. Doru Negru

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Filmul crimei din Bacău, în cazul fetei de 18 ani ucise de un vecin în timp ce încerca să-și salveze frățiorii mai mici

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Oana Ciocan, primele declarații despre relația cu Jador: "E foarte trist!" Care este, de fapt, adevăratul motivul pentru care s-au despărțit?

Un om amărât, nu merita să-l împuște pentru o căruță cu lemne" Românul împușcat în cap de polițiștii bulgari se zbate între viață și moarte