Care este secretul celor mai gustoși cozonaci. Cât timp se frământă aluatul de cozonac

care este secretul celor mai gustosi cozonaci
Care este secretul celor mai gustoși cozonaci. Cât timp se frământă aluatul de cozonac

Cozonacul nu are cum să lipsească de pe masă în timpul Crăciunului și nici al Paștelui. Însă știți care este secretul celor mai gustoși cozonaci?

Aflați din rândurile următoare alternativele care există pentru tradiționalul cozonac românesc, când timp trebuie să se frământe mai exact aluatul, dar și câtă drojdie trebuie să se pună la 1 kg de făină. În plus, aflați câteva secrete care stau în spatele cozonacilor pufoși din fiecare an.

 

Cozonac tradițional românesc

Cozonacul reprezintă prăjitura tradițională românească și chiar bulgărească.

Este preparat în mod special de Paște și de Crăciun. Mai există de asemenea și o prăjitură asemănătoare cozonacului, denumită Panettone.

Aceasta se obișnuiește să fie pregătită de Crăciun, în Italia, mai exact în Lombardia. Iar de Paște, tot în Italia se obișnuiește să se pregătească un alt echivalent al cozonacului, denumit „Colomba Pasquale”. Singura diferență dintre cele trei prăjituri constă în formă. Cozonacul este dreptunghiular, Panettone este înalt și rotund, iar Colomba are glazură crocantă de migdale.

cata drojdie se pune la 1 kg de faina pentru cozonac

Citeste si: Ce este dulce de leche. Pregătește chiar la tine acasă "dulceață de lapte"

 

Cât timp se frământă aluatul de cozonac

Pentru a explica pe îndelete care este timpul exact pentru a frământa un aluat de cozonac foarte gustos, v-am pregătit și o rețetă de aluat, specială pentru un cozonac pufos.

Ingrediente: veți avea nevoie de făină (1 kg), ouă (8), lapte (600 ml), ulei (50 ml), drojdie proaspătă (25 g), unt (200 g), zahăr (200 g), rom (20 ml), coaja de la o lămâie și o portocală, sare (o linguriță rasă), zahăr vanilat (un pliculeț) și stafide (50-100 g).

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Mod de preparare: tot ce trebuie să faceți este să puneți într-un castron de dimensiuni mai mari, făina pe care o vei opări cu laptele clocotit. Amestecă apoi bine cu o lingură, până când se vor desface toate cocoloașele formate, iar pentru a se răci, răsfiră puțin conținutul. Într-un alt bol mai mic, freacă drojdia cu o linguriță cu vârf de zahăr, iar când aluatul este aproape răcit, amestecați cu drojdia.

Acoperiți timp de 15-20 de minute aluatul până când își va dubla volumul.

În acest timp, puteți freca gălbenușurile cu sarea, iar apoi adăugați laptele, coaja rasă de lămâie și de portocală, zahărul vanilat, romul, uleiul și 100 g de unt topit și amestecați. Apoi puteți adăuga și restul de 900 g de făină, iar la început veți amesteca și  veți începe   să frământati aluatul de cozonac, timp de 15-20 de minute, până când se va desprinde de mână și de vas.

După ce s-a întâmplat acest lucru, puneți și restul untului topit și presărați stafidele. Apoi îl acoperiți iar și îl lăsați într-un loc călduț, pentru a-și dubla volumul. Odată cu această rețetă pentru aluatul de cozonac, veți renunța cu siguranță la cei cumpărați din comerț!

reteta pentru un aluat pufos de cozonac

Citeste si: Ce se pune în PACHET la pomană. "Pe cei adormiți îi pomenim în pururi, ne rugăm pentru ei și mijlocim pentru odihnă veșnică și iertarea păcatelor lor"

 

Câtă drojdie se pune la 1 kg de făină pentru cozonac

Multe gospodine își pun această întrebare, odată cu venirea sărbătorilor, fie că este vorba de Crăciun sau de Paște. Întotdeauna ne dorim ca acest cozonac să iasă cât mai gustos și cât mai pufos. Iar acest lucru se poate realiza datorită ingredientelor utilizate, cel mai important ingredient fiind drojdia.

Câtă drojdie se pune la 1 kg de făină, atunci când preparăm un cozonac? Ei bine răspunsul ține de tipul drojdiei pe care o folosiți. În cazul în care folosiți drojdie uscată, la 1 kg de făină, veți pune 20 g de drojdie, iar dacă veți folosi drojdie proaspătă (recomandată, pentru cozonac) veți pune 25 g de drojdie.

Citește și: Catinca, mesaj îngrijorător în mediul online: "Îmi faceți rău!" Ce se întâmplă cu fosta concurentă din Casa iubirii după despărțirea de Ștefan- kanald.ro

Citește și: Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR- stirilekanald.ro

Prin urmare, la 1 kg de făină, se va pune între 20-25 g de drojdie, pentru prepararea cozonacului.

cat timp se framanta aluatul de cozonac

Citeste si: Când e bine să vopsești ouăle de Paște. De ce se vopsesc ouăle de Paște

 

Care este secretul celor mai gustoși cozonaci

Într-adevăr că se prepară destul de greu cozonacii și totodată necesită destul de mult timp și atenție, însă odată ce vei afla care este secretul din spatele celor mai gustoși cozonaci, nu vei renunța să îi mai faci.

  • În primul rând, este bine ca drojdia să nu fie opărită, ci dizolvată în lichide calde, nu fierbinți. De asemenea, drojdia trebuie să fie proaspătă.
  • Pentru a fi mai fraged, în aluat se poate adăuga o lingură de untură. De asemenea, cozonacii se vor coace foarte frumos dacă sub tavă se pune un vas cu apă.
  • Cozonacii se bagă la cuptor abia când temperatura din acesta a atins aproximativ 180 de grade Celsius. Abia după ce au crescut și încep să se rumenească, se dă focul mai încet. În niciun caz nu se deschide ușa cuptorului în primele 20 de minute, de preferat să se deschidă abia la sfârșit, când aceștia s-au copt.
  • După ce au fost scoși scos din cuptor, cozonacii se lasă la răcit în tavă, la căldură, feriți de curent.

cozonac traditional romanesc

Citeste si: Cu ce poți înlocui HÂRTIA DE COPT. Care este secretul?



Citește și:

Plachetocrit crescut – semnificații și implicații clinice

Ce se pune în pachet la pomană. "Pe cei adormiți îi pomenim în pururi, ne rugăm pentru ei și mijlocim pentru odihnă veșnică și iertarea păcatelor lor"

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Ceren Karakoç, actrița care joacă rolul Nursema în serialul „O dragoste”, apariție de senzație în mediul online! Iată cum a fost surprinsă celebra actriță la finalul sezonului de filmări, în compania colegilor săi!

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies