Relațiile interpersonale sunt unul dintre cele mai importante aspecte din viața unui om. Atunci când vorbim de relația de cuplu, fiecare dintre noi își dorește împlinire și fericire alături de persoana iubită, dar uneori apar piedici.
În cadrul unui interviu, psihologul Laura Andreșan și scriitorul Andrei Vulpescu au vorbit despre ce îi leagă pe oameni într-un cuplu, dar și ce probleme pot interveni între doi parteneri.
Cât de diferiți sunt partenerii într-un cuplu
Citește și: Ce trebuie să ai în geanta de machiaj în fiecare zi
Nu doar că persoanele sunt diferite, dar și modul său de atașament. Acest aspect poate dicta felul în care o persoană se comportă, raportat la partenerul de viață.
„Comportamentul anxios este persoana dependentă dintr-o relație, iar în momentul când simte că pierde figura de atașament, devine extraordinar de anxios. Începe să dea telefoane, începe să îl caute, să îi caute mesajele.”, a precizat specialistul.
Așadar, pentru a exista armonie și înțelegere în cuplu, este vital să înțelegem ce tip de atașament are cel de lângă noi și să ne raportăm într-un mod cât mai corect la acesta, pentru a ne fi bine
Comunicarea, elementul cheie în orice relație
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citește și: Ce înseamnă dacă visezi că te înșală iubitul. Are legătură și cu sentimentul de auto-vinovăție
Este bine cunoscut faptul că cel mai important aspect într-o relație este comunicarea. Acest factor declanșează atât fericire, cât și neînțelegeri sau probleme. Lipsa comunicării poate strânge frustrări, interpretări greșite și chiar poate degenera certuri. De aceea, este important ca indiferent de relație, să îi comunicăm partenerului nostru nevoile pe care le avem, nemulțumirile și dorințele.
„Sunt multe cazuri în care femeii îi e frică să își exprime părerile și face de cele mai multe ori, ce zice bărbatul. ”, a povestit Laura Andreșan.
Ce este iubirea egoistă
Fiecare cuplu este diferit și are nevoile sale. Totuși, pentru ca un cuplu să fie împlinit, trebuie să echilibreze mai multe aspecte ce țin de viața unei relații. Spre exemplu, partenerii trebuie să aibă atât momente în care își petrec timpul separat, dar și momente intime, escapade romantice, sau timp petrecut în afara casei, în care explorează diverse activități noi. Cei doi specialiști au mărturisit că există ceea ce se numește iubire egoistă, regăsită în multe cazuri.
„Chimia ne apropie, fără doar și poate, însă nu ne ține împreună. Sunt variante și de iubire egoistă, mai ales dacă ne referim la contactul fizic, acolo există o doză de egoism, la ambii parteneri.”, a povestit Andrei Vulpescu.
Mai mult, psihologul a dezvăluit faptul că iubirea egoistă ține de modul în care ne raportăm la persoana de lângă noi. De aceea, este important să facem lucruri frumoase pentru cel din jur din pură iubire și afecțiune, fără să intervină interesele de la mijloc, pentru propriul beneficiu.
„Psihologic vorbind, prin iubire toți căutăm iubire, siguranță, căutăm să ne fie bine. Dacă privim din perspectiva asta, iubirea este egoistă. Evident că intervine și acea latură în care dăruiești ceva, dar iubești din iubirea față de celălalt sau dăruiești ca să îți asiguri acea bază de siguranță, ca să îți fie bine?”, a mărturisit specialistul în relații.
Monotonia, una dintre marile probleme ale cuplurilor
Citește și: Ce trebuie să eviți să spui într-o ceartă cu partenerul
În special când relația este de lungă durată, sunt mari șanse să apară monotonia. Chiar dacă ați încercat o mulțime de activități cu persoana iubită, nu este niciodată imposibil să revitalizezi o relație. Timpul petrecut în doi, fără copii, este extrem de important pentru sănătatea cuplului. Mai mult, doamnele pot apela chiar și la schimbări de look. De asemenea, surprizele pot face ca relația să își recapete adrenalina, iar partenerii se vor simți mult mai apreciați și iubiți. Un alt exemplu unde poate interveni monotonia în cuplu este la persoanele foarte calculate, care nu acceptă deloc spontaneitatea. O doză de spontaneitate poate să vă îmbunătățească considerabil relația de cuplu.