Care este temperatura optimă pentru a coace un cozonac. Ce secrete au gospodinele pentru acest preparat

Care este temperatura optimă pentru a coace un cozonac. Ce secrete au gospodinele pentru acest preparat
Care este temperatura optimă pentru a coace un cozonac

Cozonacul reprezintă, fără îndoială, desertul preferat al multor oameni, mai ales de sărbători. Există însă o anumită temperatură la care acesta trebuie să fie copt.

Nu există sărbătoare fără cozonaci și pentru că tot se apropie Crăciunul, acum este momentul perfect ca să aflați câteva trucuri care vă vor fi extrem de utile. Oricine vrea să aibă pe masă un cozonac pufos, bine crescut și aromat, care să ne amintească de mirosul dulce din bucătăria bunicii. 

Trucuri pentru un cozonac de nota 10

Care este temperatura optimă pentru a coace un cozonac[Sursa foto: freepik]

Cat timp se coace cozonacul

Cozonacul nu este neapărat greu de făcut, dar cu toate acestea, nu orice gospodină se încumetă să încerce să gătească acest preparat. Există câteva trucuri ca să obțineți cozonacul perfect, din toate punctele de vedere. 

Orice cozonac care se respectă trebuie să fie crescut foarte bine, nu să aibă aspectul unui chec. Pentru a reuși acest lucru, căldura joacă un rol foarte important.

Trebuie să fiți atente ca în bucătărie să aveți o temperatură de cel puțin 21 de grade, atunci când vă apucați de făcut cozonac. 

Nu deschideți niciun geam și nicio ușă. Un alt aspect important îl reprezintă făina pe care o folosiți, mai exact calitatea acesteia. La țară, femeile foloseau făină proaspăt măcinată la moară. Acum, la oraș, acest lucru este greu de obținut, așa că va trebui să vă orientați spre ofertele din supermarket. 

Care este temperatura optimă pentru a coace un cozonac[Sursa foto: freepik]

Făina trebuie să fie de foarte bună calitate. Vedeți că veți găsi pe rafturi făină pentru cozonaci. Chiar dacă este puțin mai scumpă, merită. După aceea, urmează drojdia. Trebuie să folosiți din cea uscată, pe care o veți dizolva în apă călduță înainte să o folosiți. 

Încercați să luați ouă de la țărani, pentru a obține o culoare perfectă la cozonac. Înainte, bunicile foloseau și un pic de untură.

În acest fel, aluatul devenea fraged. După ce ați pus toate ingredientele, trebuie să vă apucați de frământat. Acest procedeu este cheia succesului. 

Aluatul de cozonac se frământă cel puțin 40 de minute. La final, trebuie să fie lipicios, dar să nu rămână pe mâini. După aceea, urmează dospitul. Aluatul se lasă într-un loc cald până își dublează volumul. 

Cum se coace cozonacul

Care este temperatura optimă pentru a coace un cozonac[Sursa foto: freepik]

Citește și: ȘOC în „Casa iubirii”! Moldo riscă ELIMINAREA! De necrezut ce reacție are Kira: „Ne despărțim...”- kanald.ro

Citește și: Profesoară de 31 de ani, înjunghiată mortal de un elev din clasa a VIII-a! Un copil de numai 4 anișori a rămas acum orfan- stirilekanald.ro

La ce temperatură se coace cozonacul

În momentul în care aluatul este gata, pregătiți tava sau tăvile. Niciodată să nu umpleți tava de cozonac până sus, pentru că aluatul va crește și riscați să dea pe dinafară. Ideal ar fi să umpleți o treime din tavă. 

Unul dintre lucrurile cele mai importante îl reprezintă coptul cozonacului. Bineînțeles că depinde de cuptorul fiecăruia, dar există câteva trucuri universal valabile. În cazul în care cuptorul dumneavoastră este electric, trebuie încălzit la 200 de grade și de-abia apoi băgați cozonacul. 

Nu setați niciodată o temperatură mare de la început, pentru că riscați să ardeți cozonacul. 175 de grade este suficient. Dacă aveți cuptor clasic, trebuie să puneți o tavă mai mare cu apă sub tăvile de cozonac. În acest fel, nu aveți cum să mai ardeți cozonacul. În plus, nu deschideți niciodată ușa cuptorului atunci când faceți cozonaci. Aceștia vor fi gata în aproximativ o oră.

Care este temperatura optimă pentru a coace un cozonac[Sursa foto: freepik]
 



Citește și:

Tapioca: ce este și cum poate fi utilizată în bucătărie

Cu ce poți înlocui PÂINEA. Ce alternative poți găsi cu ușurință

Cine este prietena ta cea mai bună, în funcție de zodie

Veștile de care românii se temeau! Legea tocmai a fost publicată în Monitorul Oficial. Taxele și impozitele vor exploda începând cu ianuarie 2026

Două cazuri diferite, dar cu un final tragic: "Ne-a străfulgerat pe toţi". Marco a fost găsit mort după un majorat, iar Andreea Cuciuc a murit după Balul Bobocilor. ASEMĂNĂRILE dintre cele două situații sunt îngrijorătoare și dureroase

Alina Sorescu, copleșită de emoții, în cadrul emisiunii „În Oglindă”. Cine a salvat-o după divorț: „Acum mă simt în acel punct”

Sâmbătă, de la ora 14:45, la ”ROventura”, călătorie de neuitat pe plaiuri vrâncene

Tragedie într-o școală din Rusia. Un elev de 10 ani a fost ucis de un coleg de 15 ani. Criminalul a filmat atacul


Video
Clipul zilei pe kfetele.ro
Cookies