Care este vârsta potrivită pentru a începe școala? Mamele trebuie să știe care este rolul clasei pregătitoare

Care este vârsta potrivită pentru a începe școala?
Care este vârsta potrivită pentru a începe școala?

Dacă nu știți care este vârsta potrivită la care să vă dați copiii la școală, ei bine, în rândurile de mai jos veți afla toate informațiile necesare despre acest subiect.

Ruxandra Manea, specialist în educație, a vorbit în cadrul unei emisiuni TV despre care este vârsta potrivită pentru a începe școala. Pentru micuți cea mai importantă este socializarea, deoarece aceasta îi va ajuta să evolueze de-a lungul vieții lor.

Care este vârsta potrivită pentru a începe școala?
Care este vârsta potrivită pentru a începe școala?[Sursa foto: freepik]

Citește și: Cum se poate remedia problema sforăitului. Îl întâlnim mai des în cazul bărbaților și este posibil să se transmită în familie

Care este vârsta potrivită pentru a începe școala

Ruxandra Manea a mărturisit că pentru părinți, momentul în care copilul face primii pași în școală este plin de emoții, dar și de decizii. Nu toți copilașii fac șase ani pe data de 1 septembrie, așadar există dilemă părinților dacă să își dea sau nu copilul mai devreme la școală.

„Pentru părinți înseamnă emoții multe și decizii, având în vedere că nu toți copilașii fac șase ani pe 1 septembrie, astfel încât există această dilemă, dau copilul mai devreme, când are cinci ani

și ceva, sau îi mai prelungesc copilăria cu încă un an și îl dau când are șase ani și ceva, aproape de șapte. Depinde de copil, asta spun și specialiștii, acolo unde sunt dubii sau acolo unde copilașii nu împlinesc vârsta de șase ani, cel mai bine se discută cu educatorul și educatorul dă recomandarea dacă copilul este pregătit sau nu, pentru școală”, a mărturisit specialistul.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Specialistul a mai menționat că micuții care nu au mers la grădiniță în acei ani sau au mers în străinătate, vor fi evaluați de către un psiholog. De cele mai multe ori, părinții asociază școala cu abilități precum cititul sau socotitul, dar în realitate școala înseamnă mai mult de atât.

Este foarte important ca micuții să reușească să aibă abilități socio-emoționale, care se pregătesc din primii ani, iar aici este bine ca ei să fie expuși în colectivitate încă de la vârste fragede.

„Ne referim aici la copilașii care au fost la grădiniță. Cei care nu au mers la grădiniță în acești ani sau care au mers în străinătate vor fi evaluați de către un psiholog. De obicei, părinții asociază școala cu abilități precum cititul sau socotitul. În realitate, școala înseamnă mult mai mult decât atât. Este vorba despre abilitățile socio-emoționale pe care le pregătim în primii ani. Aici este foarte importată expunerea în colectivitate, fie la grădiniță, fie în fața blocului.

De aceea, noi ca părinți trebuie să facem eforturi să expunem copiii la grupuri de prieteni apropiați, acolo ei interacționează și își dezvoltă aceste abilități socio-emoționale”, a mai spus specialistul.

Care este vârsta potrivită pentru a începe școala?
Care este vârsta potrivită pentru a începe școala?[Sursa foto: freepik]

Ce a mai spus specialistul despre cei mici

Atât părinții, dar și copii sunt mai digitalizați și mai statici. Având în vedere că se vorbește despre pregătirea  pentru școală este important ca micuții să nu uite de alergat, săritul corzii și jocurile cu mingea, deoarece acestea sunt benefice pentru micuți.

Citește și: Zodia care minte cel mai mult. Află care nativ este maestru al manipulării- kanald.ro

Citește și: Atenție! Cum va fi vremea în decembrie 2024, ianuarie și februarie 2025- stirilekanald.ro

Atunci când vine vorba despre motrocitatea fină, vorbim despre mișcările de precize, care îi ajută la școală, dar le dau și încredere și independență.

„Suntem mai digitalizați, suntem mai statici, noi ca părinți și copiii implicit. Având în vedere că vorbim despre pregătirea pentru școală este important să nu uităm de minge, de săritul corzii, alergatul, acest lucru se numește motrocitate grosieră. Tot la capitolul motrocitate fină aș pune și pantofiorii, încheiatul șireturilor, dar și nasturii. Acest lucru înseamnă că își vor exersa motrocitatea fină, adică acele mișcări de precizie, care îi ajuta și la școală, dar le dau și independență. Odată cu independența și autonomia vine încrederea în sine, stima de sine, iarăși calități care îi vor ajuta mult la școală”, a mai spus specialistul.

Care este vârsta potrivită pentru a începe școala?
Care este vârsta potrivită pentru a începe școala?[Sursa foto: freepik]

Citește și: Avantajele și dezavantajele divorțului la notariat. „Divorțul la notar durează o lună, o lună și jumătate și dacă e vorba de un divorț să zicem fără minor.”



Citește și:

Rețete dietetice cu ciuperci

Vestea zilei pentru româncele cu pensii până la 3000 lei! Ce trebuie să știe femeile din România

”Trădătoarea” tenisului românesc e mai FIERBINTE ca vara! Imaginile au scăpat pe internet FOTO

Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță

Ionel Ganea, fostul atacant al naționalei României, cercetat de polițiști după ce a bătut un vecin. Motivul scandalului

Rețeta de tartă cu cremă de migdale și pere a Gabrielei Cristea: „O să fie o nebunie, credeți-mă pe cuvânt.”

Gagea, pus la zid de Alexandra după schimbul de replici cu Julia. Ce a avut bruneta să-i reproșeze: „Poți, te rog, pe viitor să...”

Orașul din România care i-a impresionat pe britanici! „Mica Vienă” i-a cucerit pe străini cu prețurile mici și peisajele de basm


Cookies