Dacă nu știți care este vârsta potrivită la care să vă dați copiii la școală, ei bine, în rândurile de mai jos veți afla toate informațiile necesare despre acest subiect.
Ruxandra Manea, specialist în educație, a vorbit în cadrul unei emisiuni TV despre care este vârsta potrivită pentru a începe școala. Pentru micuți cea mai importantă este socializarea, deoarece aceasta îi va ajuta să evolueze de-a lungul vieții lor.
Care este vârsta potrivită pentru a începe școala
Ruxandra Manea a mărturisit că pentru părinți, momentul în care copilul face primii pași în școală este plin de emoții, dar și de decizii. Nu toți copilașii fac șase ani pe data de 1 septembrie, așadar există dilemă părinților dacă să își dea sau nu copilul mai devreme la școală.
„Pentru părinți înseamnă emoții multe și decizii, având în vedere că nu toți copilașii fac șase ani pe 1 septembrie, astfel încât există această dilemă, dau copilul mai devreme, când are cinci ani
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Specialistul a mai menționat că micuții care nu au mers la grădiniță în acei ani sau au mers în străinătate, vor fi evaluați de către un psiholog. De cele mai multe ori, părinții asociază școala cu abilități precum cititul sau socotitul, dar în realitate școala înseamnă mai mult de atât.
Este foarte important ca micuții să reușească să aibă abilități socio-emoționale, care se pregătesc din primii ani, iar aici este bine ca ei să fie expuși în colectivitate încă de la vârste fragede.
„Ne referim aici la copilașii care au fost la grădiniță. Cei care nu au mers la grădiniță în acești ani sau care au mers în străinătate vor fi evaluați de către un psiholog. De obicei, părinții asociază școala cu abilități precum cititul sau socotitul. În realitate, școala înseamnă mult mai mult decât atât. Este vorba despre abilitățile socio-emoționale pe care le pregătim în primii ani. Aici este foarte importată expunerea în colectivitate, fie la grădiniță, fie în fața blocului.
Ce a mai spus specialistul despre cei mici
Atât părinții, dar și copii sunt mai digitalizați și mai statici. Având în vedere că se vorbește despre pregătirea pentru școală este important ca micuții să nu uite de alergat, săritul corzii și jocurile cu mingea, deoarece acestea sunt benefice pentru micuți.
Atunci când vine vorba despre motrocitatea fină, vorbim despre mișcările de precize, care îi ajută la școală, dar le dau și încredere și independență.
„Suntem mai digitalizați, suntem mai statici, noi ca părinți și copiii implicit. Având în vedere că vorbim despre pregătirea pentru școală este important să nu uităm de minge, de săritul corzii, alergatul, acest lucru se numește motrocitate grosieră. Tot la capitolul motrocitate fină aș pune și pantofiorii, încheiatul șireturilor, dar și nasturii. Acest lucru înseamnă că își vor exersa motrocitatea fină, adică acele mișcări de precizie, care îi ajuta și la școală, dar le dau și independență. Odată cu independența și autonomia vine încrederea în sine, stima de sine, iarăși calități care îi vor ajuta mult la școală”, a mai spus specialistul.