Începerea grădiniței este un pas important atât pentru copii, cât și pentru părinți. Din nefericire, această etapă poate fi problematică pentru familie, fiindcă cel mic are o reacție negativă atunci când este trimis în colectivitate.
În cadrul unei emisiuni, Luminița Bălășoiu profesor învățământ primar și preșcolar, a explicat cum trebuie părinții să îl pregătească pe cel mic pentru începerea grădiniței, dar și care este momentul potrivit pentru a lua această decizie.
Familia, cel mai sigur loc pentru copil
Este vital de înțeles că primii ani de viață trebuie sa fie petrecuți în familie, într-un loc sigur pentru copil. Până la vârsta începerii grădiniței, cel mic trebuie să fie independent în anumite situații și să înțeleagă că nu are nevoie de părinți în fiecare moment. Odată cu începerea grădiniței, copilul va deprinde numeroase abilități. Din acel moment, familia și grădinița vor lucra pentru dezvoltarea optimă și armonioasă a celui mic.
„Până la 2 ani familia este mediul în care copilul poate beneficia de toate resursele pentru a se dezvolta optim, din toate punctele de vedere. Este important un mediu sigur pentru copii, având încredere în mediul lui. Până la 3 ani copilul ar trebui să petreacă această perioadă în familie, dar există situații în care aceste două instituții, familia și grădinița, pot colabora foarte bine.”, a mărturisit profesoara.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Cum trebuie părinții să se comporte cu copilul integrat la grădiniță
Citește și: Cum sunt tratate tulburările digestive la copii
Pentru copii, momentul în care încep grădinița poate fi cu adevărat dramatic, fiindcă asociază plecarea părinților cu abandonul. De aceea, este esențial ca de fiecare dată când adulții îl lasă pe cel mic la grădiniță, să îi explice că se va întoarce să îl ia.
„Copiii mici nu au noțiunea orelor foarte clară. De aceea, este important ca noi să ne raportăm la momente ale zilei și să îi spunem copilului „Mami va veni să te ia de la grădiniță după ce tu vei lua masa de prânz.” Astfel, îi asigurăm copilului că noi nu îl abandonăm, pentru că există această teamă a copilului.”, a declarat doamna profesoară.
Cum pregătim copilul înainte de începerea grădiniței
Citește și: Sărbătorile vin cu certuri în cuplu
Modul în care ne raportăm la integrarea copilului în societate poate fi traumatic pentru acesta. Este obligatoriu ca părinții să le explice celor mici ce urmează să se întâmple, ce activități va face la grădiniță și să îi puncteze beneficiile pe care le va avea odată cu intrarea la grădiniță. De asemenea, Lumința Bălășoiu a declarat că este recomandat ca înainte să înceapă această perioadă, părintele să facă o vizită acestei instuții, alături de copil, pentru ca acesta să fie familiarizat cu locul.
Mai mult, profesoara a mărturisit că nu există o vârstă optimă pentru toții copiii, fiindcă fiecare este diferit și se dezvoltă diferit.„Trebuie să ținem cont de mai mulți factori care influențează intrarea copilului în grădiniță. Trebuie să vedem dacă are un limbaj adecvat, astfel încât el să se facă înțeles. Există noțiunea de adaptare blândă a copilului la grădiniță. Trebuie să pregătim copilul, pentru că el nu știe ce înseamnă grădinița. Noi ca adulți trebuie să îi explicăm. Putem să citim cărți împreună, unde sunt imagini cu copii care merg la grădiniță, sau să vizionăm un desen animat cu această temă.”, a precizat profesoara.
Și în cazurile în care bunicii se ocupă de aducerea și luarea copilului de la grădiniță, este important ca cel mic să știe ce se va întâmpla.
„Bunicii sunt un sprijin real pentru părinții din ziua de astăzi. Însă acel moment de asigurare a copilului, trebuie făcut oricum, acasă. Îi explicăm copilului că va fi însoțit de către bunici la grădiniță și că tot ei îl preiau de acolo, astfel încât copilul să știe ce se întâmplă cu el ââ, pe parcursul unei zile normal de grăiniță. Nu există o rețetă pe care să o atribuim tuturor copiilor, fiindcă aceștia sunt diferiți.”, a punctat profesorul de învățământ primar și preșcolar.