În România, vârsta de pensionare pentru femei este de 61 de ani și 9 luni, dar anunțul făcut de Guvern a fost că aceasta va crește treptat până la 63 de ani până în luna ianuarie 2030.
Pe lângă aceste aspecte, pentru bărbați vârsta de pensionare este 65 de ani, dar există anumite situații în care românii se pot pensiona mai devreme. Iată bolile pentru care te poți pensiona pe caz de boală.
Citește și: O femeie parcurge zilnic aproximativ 1.600 de kilometri dus-întors, pentru a ajunge la muncă
Bolile pentru care te poți pensiona pe caz de boală
Oamenii care suferă de o afecțiune se pot pensiona mai rapid, chiar dacă nu au îndeplinit vârsta standard de pensionare. Ei și-au pierdut total sau parțial capacitatea de muncă din cauza unei boli. Iată care sunt bolile principale din cauza cărora persoanele își pot pierde capacitatea de muncă.
Schizofrenie
Conform încadrării în gradul de invaliditate stabilit de comisia de expertiză medicală, pacienții care suferă de schizofrenie au dreptul la pensie de invaliditate.
SIDA
Dacă au realizat în condițiile legii stagiul de cotizare, potrivit prevederilor legale din anul 2020, pacienții diagnosticați cu sindromul imuno-deficienței au dreptul la pensie de handicap.
Boli neoplazice
Cei care au fost diagnosticați cu cancer pot beneficia de concediul medical plătit pe o perioadă de un an și jumătate.
Dacă această perioadă trece și boala evoluează, chiar dacă au avut loc tratamente medicale, persoanele care și-au pierdut total sau cel puțin jumătate din capacitatea de muncă pot depune un dosar la Casa de Pensii pentru obținerea unei pensii de handicap.Accidente de muncă și boli profesionale, conform legii
Cei care au dreptul pensie de invalidate sunt și elevii, ucenicii și studenții care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă, ca urmare a accidentelor de muncă sau bolilor profesionale survenite în timpul şi din cauza practicii profesionale.;
Oamenii care şi-au pierdut total sau jumătate din capacitatea de a muncii şi marii mutilaţi, ca urmare a participării la lupta pentru victoria Revoluţiei din Decembrie 1989 ori în legătură cu evenimentele revoluţionare din decembrie 1989, care erau cuprinşi într-un sistem de asigurări sociale anterior datei ivirii invalidității din această cauză, au dreptul la pensie de invaliditate în aceleaşi condiţii în care se acordă pensia de invaliditate persoanelor care au suferit accidente de muncă.
Citește și: Anunţ important pentru bătrânii cu pensii sub 3.000 de lei! Se acordă o sumă de bani, pe lângă pensie
Grade de invaliditate
Conform legii, în raport cu gradul de reducere a capacității de muncă, există trei criterii de invaliditate după care se acordă pensia:
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Gradul I
Acesta este caracterizat de deficiența funcțională gravă și pierderea totală a capacității de muncă și a capacității de autoîngrijire.
Gradul II
Este caracterizat de deficiența funcțională accentuată, capacitate de muncă diminuată și capacitate de autoservire păstrată.
Gradul III
Caracterizat prin pierderea a cel puțin jumătate din capacitatea de muncă, persoana putând să presteze o activitate profesională, corespunzătoare a cel mult jumătate din timpul normal de muncă.
Pe lângă acest aspecte, criteriile şi normele pe baza cărora se face încadrarea în gradele I, II şi III de invaliditate se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii, Familiei şi Protecției Sociale, Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Serviciului Român de Informaţii, după caz, cu avizul Ministerului Sănătăţii, care va fi adoptată în termen de 90 de zile.
Documente necesare înscrierii la pensia de invaliditate
Pentru a beneficia de pensie de invaliditate, va trebuie să prezentați la Casa de Pensii dosarul cu următoarele documente:
-cerere pentru înscrierea la pensia de invaliditate;
-carnetul de muncă în original și copie;
-carnetul de muncă pentru membrii CAP în original și copie;
-carnetul de asigurări sociale pentru agricultori în original și copie;
-actele prevăzute de lege privind vechimea în muncă realizată;
-carte de identitate, certificat de naștere și de căsătorie în original și copie;
-livretul militar în original și copie;
-diploma de absolvire a învățământului universitar în original și copie alături de adeverinţa eliberată de instituţia de învăţământ superior din care să rezulte durata normală, perioada efectuării studiilor şi faptul că acestea au fost urmate la zi;
-dovada echivalării de către statul român a cursurilor desfăşurate în cadrul unor instituţii de învăţământ universitar din străinătate;
-adeverinţă privind încadrarea activităţii în fostele grupe I şi/sau II de muncă, în condiţii deosebite și speciale, în original;
-procura specială pentru mandatar în original și copie;
-decizia medicală asupra capacităţii de muncă în original;
-adeverinţa din care să rezulte data încetării plăţii indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă.
Citește și: Anunț important de la Casa de Pensii! Nu va mai fi permis din luna august 2023