Scăderea imunității este o problemă extrem de frecventă în rândul oamenilor. Află din rândurile de mai jos cum să-ți întărești sistemul imunitar prin alimentație!
Mario Popescu, nutriționist, a vorbit în cadrul unei emisiuni TV despre alimentele care întăresc sistemul imunitar.
Care sunt alimentele care produc imunitate
Piperul negru și turmeric
Combinația dintre piper negru măcinat, turmeric și miere este ideală pentru creșterea imunității. Astfel, este recomandat să se ia dimineața pe stomacul gol o lingură de miere împreună cu piper negru măcinat și turmeric.
"Eu recomand să se ia dimineața pe stomacul gol cu o lingură de miere, iar dacă se consumă împreună aceste ingrediente, ele își potențează activitatea de până la 20 de ori. Poți lua dimineața o lingură de miere pe stomacul gol, poți pune piper negru măcinat și turmeric.
Citește și: Care sunt alimentele care ne scapă de balonare. Cum poți avea un stomac plat
Usturoiul
Usturoiul este un monoaliment foarte benefic datorită alicinei. Acesta se poate consuma și de două, trei ori pe zi, însă poate provoca probleme stomacale pentru persoanele care se confruntă cu gastrită sau alte afecțiuni.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
"Un monoaliment este usturoiul, care ne ajută foarte mult datorită alicinei. Alicina este și enzima care ne dă și acel miros pe care nu toată lumea îl tolerează. Usturoiul este un aliment pe care îl putem consuma de 2-3 ori pe zi fără niciun fel de problemă, sau putem face un mujdei de usturoi, dar trebuie să avem foarte mare grijă dacă avem probleme cu stomacul, respectiv gastrită sau altceva.", a mai precizat acesta.
Citește și: Ce înseamnă burnout. Impactul asupra performanței profesionale și a vieții personale
Ceapa
Ceapa se numără, fără doar și poate, printre cele mai consumate legume din întreaga lume, deoarece are proprietăți antivirale și o cantitate considerabilă de vitamina C. Leguma poate fi consumată simplă, cât și în diferite preparate culinare. Cu toate acestea, consumul de ceapă în stare crudă este mult mai recomandat datorită beneficiilor sale în ceea ce privește sănătatea.
"Ceapa este cea mai consumată legumă la nivel mondial, ea are putere antivirală și vitamina C mult mai mare decât usturoiul. Ceapa o putem consuma simplă, ca atare, sau o putem consuma în diverse preparate culinare, însă cu cât o mâncăm mai crudă, cu atât este mai sănătoasă.", a menționat el.
Ghimbirul, lămâia, cătina și mierea
Pentru întărirea sistemului imunitar este recomandat și mixul de ghimbir, lămâie, cătină și miere.
Acesta poate fi consumat dimineața pe stomacul gol, sau înaintea meselor. De asemenea, se pot face cure de 20 de zile cu 10 zile pauză."Ghimbirul, lămâia, cătina și mierea sunt un mix ideal pentru întărirea imunității. Putem lua o lingură de miere, cătina, de asemenea, o lămâie stoarsă și o lingură de ghimbir răzuită. Facem un mix din aceste patru ingrediente, iar apoi se pot consuma dimineața pe stomacul gol. Ele vor întări sistemul imunitar, va fi un aliat de nădejde. De asemenea, putem face cure de 20 de zile cu 10 zile pauză. Spun dimineața pe stomacul gol pentru că vom fi acasă, dar dacă avem ocazia și în timpul zilei, ori de câte ori înaintea unei mese, putem consuma acest mix.", a mai explicat nutriționistul.
Chefir
Mai mult decât atât, printre alimentele care produc imunitate este și chefirul, deoarece este bogat în prebiotice și probiotice care hrănesc flora intestinală. Mai precis, flora intestinală este responsabilă pentru funcționarea optimă a sistemului imunitar în peste 70% din cazuri.
"Chefirul este foarte important pentru un stil de viață sănătos și pentru întărirea imunității, deoarece el are foarte multe prebiotice și probiotice, cele care hrănesc flora intestinală. Flora intestinală este responsabilă de funcționarea optimă a sistemului imunitar în peste 70% din cazuri.", a încheiat el.