Cartoful este subevaluat in termeni de beneficii nutritionale. Avand in vedere interesul crescut fata de alimentele cu un continut scazut de carbohidrati, cartoful a capatat, in mod nejustificat, o reputatie proasta, lasand pentru multe persoane impresia ca trebuie eliminat complet din dieta.
Un cartof de marime medie contine 163 de calorii, 0,2 grame de grasimi, 0 grame de colesterol, 37 de grame de carbohidrati, 4,7 grame de fibre alimentare si 4.3 grame de proteine. Aceeasi portie va ofera si 2% din necesarul zilnic de calciu, 51% din cel de vitamina C, 9% din cel de fier, 30% din cel de vitamina B6, 12% din cel de magneziu si 25% din cel de potasiu.
Cartofii ofera si fosfor, niacina, acid folic si zinc.Consumul de fructe si legume de toate tipurile a fost mult timp asociat cu un risc redus de dezvoltare a numeroase afectiuni. Multe studii au sugerat ca un consum ridicat de alimente vegetale, precum cartofii, scade riscul de obsezitate, diabet, boli de inima si mortalitate generala.
Mentinerea unui aport scazut de sodiu este esentiala pentru scaderea tensiunii arteriale, dar cresterea aportului de potasiu poate fi la fel de importanta.
Colina, regasita in cartof, este un nutrient foarte important, care ajuta in problemele cu somnul, miscarea musculara si cu memoria.
Cartofii contin acid folic, care joaca un rol in repararea si sinteza ADN-ului, prevenind astfel formarea de celule canceroase din mutatiile ADN-ului.Aportul de fructe si legume din cartofi este asociat cu un risc scazut de aparitie al cancerului colorectal.
Fibrele regasite in cartofi sunt recunoscute ca fiind factori importanti in gestionarea greutatii.
Sursa: Hotnews.ro
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro