Care sunt beneficiile murăturilor. ”Oțetul irită mucoasa stomacului, și poate determina diferite patologii.”

Care sunt beneficiile murăturilor

Murăturile se numără printre cele mai sănătoase garnituri, datorită aportului de probiotice, vitamina C, fibre solubile și insolubile. Ele nu lipsesc de pe mesele românilor în sezonului rece, având numeroase beneficii.

Murăturile prin fermentare sunt sănătoase pentru persoanele care nu se luptă cu probleme de sănătate, având o mulțime de beneficii. Se consumă de obicei lângă tocănițe, ciorbe și alte preparate, putând să se pună chiar și în sandvișuri. Larisa Rusu, nutriționist, a vorbit în cadrul emisiunii “Teo Show”, difuzat pe Kanal D, despre numeroasele beneficii ale murăturilor.

Murături în oțet sau în saramură

Nutriționistul recomandă murăturile în saramură, deoarece sunt mult mai sănătoase și se fac prin procesul de fermentare, din care se obțin mai multe bacterii sănătoase care sunt  benefice pentru organism.

Murăturile în oțet nu sunt recomandate deoarece oțetul irită mucoasa stomacului, putând determina diferite patologii precum ulcer, gastrită, sau cancer la stomac.

“Eu le recomand pe cele în saramură, fiind o metodă mult mai sănătoasă pentru că se folosește fermentarea, iar prin fermentare obținem multe bacterii sănătoase și benefice asupra organismului nostru. Cele în oțet, din păcate, le spune și numele: oțetul clar irită mucoasa stomacului, și pot determina diferite patologii precum ulcer, gastrită, sau cancere la stomac, din păcate”, a spus specialistul.

Citeste si: Secretul pentru a obține cele mai bune murături în saramură. Rețeta cu un rezultat de excepție, ca la mama acasă

Care sunt beneficiile murăturilor [Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Rețeta Gabrielei Cristea de murături asortate

Beneficiile murăturilor

Sunt o sursă de oxidanți

Comparând cu legumele gătite, murăturile își păstrează în mod intact cantitatea și calitatea de antioxidanți, spre exemplu, vitamina C, betacaroten, licopen etc.

Ajută digestia

Bacteriile probiotice regăsite în murături și din zeama lor ajută digestia prin hrănirea microbiomului, fiind foarte important pentru imunitate și starea de sănătate a creierului și a organismului.

Sunt un supliment cu vitamine și minerale

Legumele care se bagă la murat au un conținut mare de vitamina C, A și K, precum și de minerale importante precum fier, calciu și potasiu. Toate ajută sistemului imunitar, previn și tratează anemia, întăresc oasele și asigură sănătatea ochilor.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Oferă protecție pentru ficat

Murăturile puse în casă, nu cele cumpărate din comerț, beneficiază de o funcție hepatoprotectoare, reușind să scadă toxicitatea de la nivelul ficatului.

Calmează crampele musculare

Un studiu a dezvăluit faptul că murăturile pot atenua sau chiar elimina crampele apărute la nivel muscular, datorită bogăției de minerale conținute, cu mare biodisponibilitate la nivel celular, precum potasiu, magneziu, sodiu, clor.

Citeste si: De ce este bine să pui hrean și cimbru la murături. O bucătăreasă din Maramureș a spus care este secretul

Care sunt beneficiile murăturilor [Sursa foto: freepik]

Citeste si: Secretul pentru cea mai delicioasă varză murată

Rehidratează rapid

Efortul mare ori realizat în condiții climaterice grele, precum parcurgerea unui traseu de munte la altitudini mari, poate duce la deshidratare, apa nereușind să rehidrateze rapid. Așadar, zeama de la murături poate fi băutura perfectă în astfel de situații, reușind să hidrateze instantaneu datorită conținutului ridicat de sodiu și potasiu.

Ajută la scăderea colesterolului

Mărarul ce se pune în borcanele cu murături este bogat în quercetină, care are proprietatea de a reduce simptomatologia alergică, scăzând nivelurile de histamină, și care mai are și capacitatea de a regla nivelul de colesterol din sânge.

Cui nu i se recomandă murăturile

Potrivit nutriționistului invitat în emisiune, murăturile nu se recomandă persoanelor hipertensive, persoanelor care se luptă cu probleme cu funcția renală, cele care iau tratamente cu antihistamină, și persoanelor care au tratament cu cortizon.

“Nu i se recomandă persoanelor care sunt hipertensive, au o problemă și clar le este recomand să aibă o dietă slabă în sare. Persoanele care probleme cu funcția renală, pentru că vor suprasolicita rinichii. Persoanele care iau tratamente cu antihistamine, ea folosindu-se pentru patologiile de genul alergiilor, eczemelor. Și totodată, persoanelor care au un tratament cu cortizon, el administrându-se pentru orice boală inflamatorie din organismul nostru”, a mai spus ea.

Citește și: Cum a aflat Daniela Iliescu că este însărcinată: Culiță Sterp în culmea fericirii „Îs două? Nu cred”- kanald.ro

Citește și: Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...- stirilekanald.ro

Citeste si: Varza este alimentul cu proprietăți neștiute. „Are beneficii foarte mari pe detoxifiere”

Care sunt beneficiile murăturilor [Sursa foto: Captură YouTube]

Citeste si: Cu ce se mănâncă peștele. Alimentul este adesea recomandat de medicii specialiști

Cu ce este bine să se combine murăturile în timpul consumului

Masa perfectă unde putem consuma murăturile într-un mod corect trebuie să conțină jumătate de farfurie de orice tip de legume, un sfert de farfurie cu partea de carbohidrați, și încă un sfert de farfurie cu partea de proteină, spre exemplu carnea. Însă, este important de știut că este recomandat să consumăm carne roșie precum cea de vită și de porc doar o dată sau de două ori pe săptămână, în timp ce celelalte tipuri de carne pot fi consumate zilnic, respectând cantitățile corespunzătoare.

Citeste si: Cum sterilizezi borcanele în 5 minute. Gospodinele grăbite folosesc această metodă în fiecare toamnă

Care sunt beneficiile murăturilor [Sursa foto: Captură YouTube]

Citeste si: Rețetă rulouri de bacon cu carne tocată

“Eu recomand să respecte farfuria sănătoasă: jumătate de farfurie să fie cu legume, în starea lor gătită, crudă, murată, un sfert de farfurie să fie partea de carbohidrați, și încă un sfert de farfurie să fie partea de proteină, adică inclusiv cărnița în cazul în care ne dorim să facem ocazional o ceafă de porc. Ocazional înseamnă o dată pe săptămână, sau maxim de două ori pe săptămână carne de vită sau de porc. Cealaltă carne se poate consuma chiar și zilnic, atâta timp cât respectăm farfuria sănătoasă”, a precizat nutriționistul.



Citește și:

Rețete dietetice cu ciuperci

Rețeta Gabrielei Cristea de murături asortate

Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

Soția lui Gabriel Cotabiță, adevărul despre starea de sănătate a artistului: "Era riscant"

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Răsturnare uluitoare de situație în Casa iubirii! Moldo și Kiprianos, în pragul eliminării! Cine a părăsit emisiunea? Andreea Mantea a făcut anunțul tulburător

Rezultate oficiale alegeri prezidențiale 2024. Călin Georgescu, peste Marcel Ciolacu, după numărarea a 90% din procesele verbale - HARTA votului