Usturoiul este considerat unul dintre cele mai bune alimente de multe bucătării din lumea întreagă. Iată care sunt beneficiile usturoiului și când devine periculos.
Cu o puternică acțiune antiinflamatoare, usturoiul este util în combaterea inflamațiilor din corp, în stimularea metabolismului și are un rol important chiar și în curele de slăbire.
Cristian Mărgărit, consultant în nutriție, a dezvăluit în cadrul unei emisiuni TV cum ne putem bucura de toate beneficiile usturoiului, cine ar trebui să îl consume, dar și cine ar trebui să îl introducă mai rar în alimentație.
„ Ultimele studii arată foarte multe beneficii pe sistemul nervos, deci este o balanță foarte interesantă, pentru că usturoiul are extrem de multe calități, dar are și câteva puncte mai puțin bune pe care trebuie să le menționăm.
Citește și: Cum să prepari cea mai bună friptură. Preparatul ți se va topi în gura
Usturoiul are și niște calități asupra motilității tubului digestiv și atunci dacă îl mâncăm seara crud, este posibil să vină înapoi, să dea acea aciditate.
Citește și: Rețeta de Pui prăjit cu legume, numai bună pentru o seară în care nu ai timp să gătești!
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Efectele usturoiului asupra inimii
Studiile arată faptul că usturoiul are efecte uimitoare asupra inimii. Consultantul în nutriție a dezvăluit cum se consumă în mod corect.
„Așa proaspăt, îl și vedem că este foarte puternic, el pătrunde foarte bine în corp. Ideea este să îl crăpăm, să îl spargem, să îl strivim.
Și îl lăsăm așa 10 minute, pentru că enzimele care ajută protecția cardiovasculară să se activeze, deci nu îl mâncăm proaspăt imediat. Cu cât îl faci mai păstos, cu atât va acționa mai bine.
Citește și: Care sunt legumele care îți pun în pericol silueta?
La creier, beneficii, dar și probleme, și imunitatea, desigur. Acel efect antibacterian, antiviral dovedit științific. Usturoiul prezintă niște dovezi științifice. Preferăm usturoiul mic. Cu cât fructele și legumele sunt mai mici, cu atât sunt mai concentrate în antioxidanți, fitonutrienți, vitamine, minerale și toate celelalte. Deci ele trebuie să fie mici, dar puternice, fructele, mici și colorate, usturoiul, mic, dar puternic. Toate trebuie să fie concentrate, astfel încât să ne aducă mai multe beneficii în dietă. Atunci când mare un aliment, umflat, este diluat, nu mai conține cantitățile pe care noi ni le dorim.
Pentru a nu arde usturoiul, pot doar să aromatizez uleiul și apoi să scot usturoiul. Deci toată ideea este să nu ardem. Și ceapa, atunci când o călim, nu o ardem, o înmuiem, poate doar o caramelizăm foarte puțin. Dacă pui usturoiul primul în tigaie, aveți grijă să nu îl ardeți. L-ai pus, ai aromatizat uleiul, l-ai scos și îl poți folosi la final. Mie îmi place să pun la cuptor și căței întregi atunci când gătesc și capătă o aromă deosebită. Iese acea tărie din el. El iese prin respirație și transpirație”, a mai dezvăluit consultantul în nutriție.
Cât usturoi trebuie consumat zilnic
Este bine de știut că nu trebuie consumat în exces, iar persoanele care suferă de reflux gastric trebuie să fie chiar mai atenți de atât.
„Există o supradoză de usturoi. Avem și mult arsenic în el, deci cam doi-trei căței, unul la persoanele sensibile, cei care au boala de reflux gastroesofagian. Mai bine gătit pentru a pierde acei compuși volatili. Poate omorî și bacteriile bune, așa că trebuie să păstrăm un echilibru ”, a mai spus consultantul.