Mâncatul sau mersul la restaurant sunt activități uzuale, însă chiar și atunci, este esențial să ne folosim de bunele maniere. Deși nu multă lume le cunoaște în profunzime, un comportament adecvat este obligatoriu atât în societate, cât și acasă.
În cadrul unei emisiuni, Andreea Ștefănescu, trainer internațional de etichetă, a explicat care sunt regulile pe care trebuie să le respectăm la masă.
Cum ne așezăm la masă
Citește și: Lecția de bune maniere. Cum se servește ceaiul
Bunele maniere încep chiar de când ai intrat în încăpere, de la modul cum saluți sau cum intri pe ușă.
„Partea scaunului corectă pe care se intră este partea dreaptă a scaunului, partea stângă a noastră și așa nu ne ciocnim unii de ceilalți.
Unde ținem geanta atunci când mâncăm
Este complet eronat să ne punem geanta pe masă, fiind atât inestetic, cât și deranjant pentru restul persoanelor de la masă.
„Niciodată nu așezăm geanta pe masă, nici pe umăr, nici pe marginea scaunului. Dacă este o poșetă mică, va încăpea în spatele nostru.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Cum se poziționează tacâmurile pe masă
Citește și: Reguli de bune maniere când mergi în vizită
În multe familii, modalitatea de a așeza tacâmurile la masă este total diferită. Andreea Ștefănescu a explicat regula de aur pentru așezarea tacâmurilor, dar și faptul că și poziția șervețelului este importantă. Se pare că modalitatea pe care o folosesc majoritatea românilor, de a pune șervețelul sub tacâmuri, este greșită. De asemenea, șervețelul nu se pune niciodată în pahare, pentru că poate avea microbi, care ajung în paharul nostru.
„În România, în majoritatea caselor, șervețelul stă sub tacâmuri. În mod formal, șervețelul nu stă niciodată sub tacâmuri. În tradiție, stă ori în stânga furculițelor sau pe farfurie, dar niciodată pe cea de supă. Pe stânga stau furculițele, pe dreapta stau lingurile și cuțitele. Întotdeauna, lama unui cuțit este spre interior.”, a explicat trainerul de etichetă.
Atunci când suntem la restaurant, ne putem exprima cu ajutorul tacâmurilor. Concret, atunci când nu am terminat de mâncat, așezăm tacâmurile în poziția V, exact așa cum mâncăm, cu vârful în interior.
Cum se mănâncă ciorba în mod corect
Citește și: Ghid de bune maniere pentru masa de Revelion
Ciorba este un aliment foarte des mâncat în România, însă puțini oameni o mănâncă în mod corect, din punct de vedere al bunelor maniere.
„Atunci când mâncăm ciorbă, trebuie să ții cotul întotdeauna apropiat, să nu riscăm să lovim pe cineva. În stilul francez de a cina, iei din suprafața supei înspre tine, lingura se umple cam trei sferturi. Lingura vine la tine, nu tu la ea, nu te apleci peste masă. Nici nu sorbim. Când ai ciorbă, care are bucăți mai mari, trebuie să mănânci de pe latura dinspre vârf înspre interior .”, a declarat specialistul în bune maniere.
Liniștea în timpul mesei și nevorbitul în timp ce mâncăm este un mit pe care l-a demontat specialistul. Trainerul a specificat că este în regulă să purtăm o conversație la masă și chiar indicat să mai facem pauze.
„Vorbim în timpul mesei, nu este tot timpul doar despre mâncare, ci și despre companie. Singura diferență este că atunci când vorbim, lăsăm tacâmurile jos, nu începem să gesticulăm.”, a declarat Andreea Ștefănescu.