Plata asigurării de sănătate pentru angajații din România este inclusă automat în salariul brut al acestora. Află în continuare care sunt categoriile de persoane scutite de plata asigurării.
Persoanele care obțin venituri din activități sunt obligate să aibă asigurare de sănătate la stat.
Citește și: Ce se întâmplă cu femeile cu pensii sub 1.700 de lei! Banii de la stat au fost tăiați
Asigurare de sănătate 2023
Conform legislației, orice asigurat trebuie să se înregistreze la un medic de familie pentru a beneficia de servicii medicale variate, inclusiv consultații de medicină generală și specialitate, analize medicale de laborator, medicamente compensate și dispozitive medicale.
O parte din salariul brut al angajatului este reținut automat de stat pentru a acoperi asigurarea de sănătate.
Persoanele care nu au un contract de muncă, dar obțin venituri nefiscalizate, pot beneficia de servicii medicale gratuite numai dacă își achită singure asigurarea de sănătate.
Pentru a fi asigurat, fiecare persoană trebuie să completeze o declarație unică de venit și să o trimită la ANAF (Agenția Națională de Administrare Fiscală), fiind necesară și plata unei sume de 1800 de lei pe an, echivalentul a 150 de lei lunar.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Categorii de persoane scutite de la plata asigurării de sănătate
Asigurarea de sănătate reprezintă un beneficiu esențial pentru orice individ, indiferent de vârstă. În afară de cei care achită în mod anual taxele pentru asigurarea de sănătate, există și anumite categorii de persoane care sunt scutite de această plată.
Iată care sunt aceste categorii de persoane care beneficiază de servicii medicale de la stat fără a plăti:-copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenţii de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor, ucenicii sau studenţii.
-persoanele care urmează modulul instruirii individuale, pe baza cererii lor, pentru a deveni soldaţi sau gradaţi profesionişti. Dacă realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, pentru aceste venituri datorează contribuţie.
-tinerii cu vârsta de până la 26 de ani care provin din sistemul de protecţie a copilului. Dacă realizează venituri din cele prevăzute mai sus sau sunt beneficiari de ajutor social acordat în temeiul Legii nr.
-soţul, soţia şi părinţii fără venituri proprii, aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate.
-persoanele ale căror drepturi sunt stabilite prin Decretul-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, prin Legea nr.
-persoanele cu handicap, pentru veniturile obţinute în baza Legii nr. 448/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
-bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătăţii, până la vindecarea respectivei afecţiuni, dacă nu realizează venituri asupra cărora se datorează contribuţia.
-femeile însărcinate şi lăuzele, dacă nu realizează venituri asupra cărora se datorează contribuţia sau dacă nivelul lunar al acestora este sub valoarea salariului de bază minim brut pe ţară. În cazul în care venitul lunar realizat depăşeşte nivelul salariului de bază minim brut pe ţară, baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate o reprezintă numai partea de venit care depăşeşte acest nivel.
Citește și: Veste importantă pentru femei! Ce lege a fost sugerată, în privința pensiilor