Care sunt cei 10 pași pentru a găti PASTELE perfecte

Cat timp se fierb pastele integrale
Care sunt cei 10 pași pentru a găti PASTELE perfecte

Află cum trebuie fierte pastele pentru un preparat ca la carte.

Este nevoie de o oală, în care se toarnă 1 litru de apă pentru fiecare porție de 100 g de paste. Ca pastele să fiarbă uniform și să nu se lipească, va fi nevoie de apă suficientă și de spațiu. Se aduce apa la fierbere la foc mare, până la 200 de grade. Se pun pastele răsfirate și se reduce flacăra la jumătate. Se adaugă o linguriță de sare pentru 1 litru de apă, cu scopul de a spori aroma pastelor.

Cum se fierb pastele pentru un preparat ca la carte

Cum se fierb corect pastele pentru un preparat ca la carte

În cât timp se fierb pastele

Citeste si: CITEȘTE: Prăjitura PARLAMENT, un deliciu rafinat. Cum se face desertul fabulos în doar câțiva pași

Timpul de fierberea este de aproximativ 5-15 minute, în funcție de tipul pastelor.

În timpul fierberii, nu se reduce temperatura și se amestecă de câteva ori, ca pastele să nu se lipească de pereții oalei.

Regula 1 de bază: Nu se adaugă ulei la fierbere! Dacă se pune ulei în timpul fierberii, acesta se va depune pe pastele care nu se  vor mai amesteca omogen cu sosul.

După ce s-au fiert, pastele se scot cu ajutorul unei strecurătoare și se lasă imediat la scurs.

Regula 2 de bază: Pastele nu se clătesc după fierbere!

Odată cu procesul de clătire a pastelor sunt îndepărtați toți nutrienții și gustul deosebit al pastelor.

Pentru  pregătirea sosului, se folosește apa în care s-au fiert pastele.

După ce pastele au fost strecurate, se adaugă ingredientele: brânză, bacon, cașcaval, carne de pui, de vită, de porc, ciuperci, șuncă, porumb, măsline, pește, scoici și se servesc fierbinți.

Regula 3 de bază: Se folosește o cantitate de sos egală cu cea de paste.

Regula 4 de bază: Pastele se adaugă în tigaia în care a fost preparat sosul, după ce au fost foarte bine scurse și fierte al dente.

Citeste si: CITEȘTE: Cât timp se fierbe lintea. Cum prepari cea mai gustoasă linte

Greșeli frecvente atunci când se fierb pastele

Cat inseamna 100 g paste fierte

1. Nu se pune suficientă apă în oala în care se fierb pastele

Este foarte importantă proporția între cantitatea de paste și cea de apă. Dacă se pune prea puțină apă, pastele vor deveni lipicioase și nu se vor fierbe uniform.

 

2. Se toarnă pastele în oală prea devreme când apa nu este încă clocotită

Pastele adăugate într-o oală cu apă rece sau călduță nu vor ieși cum trebuie și vor avea o textură mai puțin granulară.

 

3. Se adaugă ulei în apa în care se fierb pastele

Pentru a preveni lipirea pastelor, unele persoane adaugă  puțin ulei în apa în care fierb pastele.

Acest lucru este total greșit, deoarece sosul aderă bine la paste, atunci când sunt puțin lipicioase.

 

4. Nu se pune sare la fiert

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Deseori, nu se pune sare la fiert, însă în cazul pastelor este absolut necesar acest lucru, pentru că sarea este cea care accentuează gustul.

In cat timp se fierb pastele

5. Se amestecă pastele prea târziu

Pastele puse la fiert se amestecă imediat, deoarece există riscul să se lipească între ele încă de la începutul procesului de gătire, înainte ca amidonul să se împrăștie în apă.

 

6. Se lasă pastele prea mult timp la fiert

Pastele nu se fierb mult timp, fiecare categorie în parte are instrucțiunile înscrise pe ambalaj.

În mod normal, pastele trebuie servite al dente, adică ferme.

 

7.  Se aruncă apa în care s-au fiert pastele

După ce pastele s-au fiert, majoritatea gospodinelor aruncă apa.

Este o greșeală, întrucât apa se adaugă la preparatul final, pentru mai multă savoare.

Citeste si: CITEȘTE: Cât timp se fierbe dulceața de căpșuni

8. Se folosesc puține ingrediente

Trebuie folosite cantitățile necesare pentru porții grozave de paste. Brânza, baconul, puiul sau peștele trebuie să nu lipsească din farfurie.

9. Se adaugă foarte mult sos

Metaforic se spune că pastele sunt „înecate” în sos, fapt care nu este pe placul nimănui.

10. Se încălzesc pastele în cuptorul cu microunde

Pe lângă faptul că vor păta vasul în care au fost puse, vor avea un gust neplăcut.

Se recomandă adăugarea unui strop de apă și încălzirea acestora pe ochiul de la aragaz sau la bai-mari.

Citeste si: CITEȘTE: Rețete cu sos bechamel, gustoase și ușor de preparat

Cum măsori cantitatea ideală pentru o porție

Deseori ne întrebăm „Ce cantitate de paste nefierte trebuie să punem în oală, pentru a obţine o porţie de paste fierte?"

Citește și: Câți copii are, de fapt, Leonard Doroftei. Cu ce se ocupă aceștia și ce studii au făcut. Fiul cel mare a ajuns milionar- kanald.ro

Citește și: Un om amărât, nu merita să-l împuște pentru o căruță cu lemne" Românul împușcat în cap de polițiștii bulgari se zbate între viață și moarte- stirilekanald.ro

În general, se calculează cantitățiile necesare pentru o porție medie.

Adesea, se folosesc aproximativ 100 de grame de paste nefierte pentru a acoperi o porție.

Un pachet de 500 de grame conține spaghete pentru 5 porții obișnuite.

Specialiștii în gastronomie ne dezvăluie un truc prin care se poate măsura cantitatea de paste necesară pentru o persoană.

Ei ne sugerează că volumul de spaghete introdus în gaura din mijlocul unei linguri speciale pentru paste, corespunde unei porții.

Citeste si: CITEȘTE: Cât timp se fierbe vița de vie. Beneficiile frunzelor de viță de vie

Rețetă Paste carbonara 

paste carbonara reteta

Ingrediente:

- 100 grame spaghete

- 50 grame bacon

- 1 ou

- 25 de grame parmezan ras

- piper măcinat

Citeste si: CITEȘTE: Cura de slăbire cu grâu fiert. Slăbește până la 4 kg în 3 zile

Mod de preparare paste

Se prăjește într-o cratiță bacon tăiat în formă de cuburi.

Se adaugă câte un polonic de apă din oala în care au fiert pastele.

Se rade parmezanul și se pregătește gălbenuşul.

Atunci când culoarea sosului din tigaie a devenit uşor maronie, iar baconul este crocant, se adaugă pastele.

Se pun spaghetele în tigaie, se amestecă, se oprește focul, se pune parmezanul și se amestecă din nou.

Se sparge gălbenuşul în tigaie şi se amestecă.

Se mai adaugă o lingură de apă fierbinte din oala în care s-au fiert pastele, se macină piperul proaspăt şi se presară parmezan, după gust.

„Poftă bună şi dacă reuşiţi să respectaţi ce v-am spus, nu mai aveţi nevoie de smântână!”, a scris Chef Florin.



Citește și:

Fructe care te ajută să slăbești + fructe care îngrașă!

Cu ce se mănâncă sosul Bechamel. Celebrul sos alb este cunoscut în Italia sub denumirea de „besciamella”

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Medana, mesaj tăios pentru Larisa Uță și cei doi copii ai lui Alin Oprea: "Nu mai are copii care să îl susțină? și ce? O fac eu, cu copiii mei"

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Teo Trandafir, despre conflictul dintre Zanni și Jador! Ce dezvăluiri a făcut prezentatoarea de la „Follow us!” despre Zanni, după ce l-a acuzat pe Jador de abuz în relația cu Oana Ciocan

Elena a plecat de acasă și nu s-a mai întors! Femeia de 53 de ani din Vâlcea ar fi vrut să-și pună capăt zilelor


Cookies