Căderea părului este una dintre cele mai întâlnite probleme care afectează atât bărbații, cât și femeile. Află din rândurile de mai jos care sunt cele mai frecvente cauze ale căderii părului!
Dr. Amalia Anghel a vorbit în cadrul unei emisiuni TV despre cauzele căderii podoabei capilare.
Care sunt cele mai frecvente cauze ale căderii părului
Factori hormonali
În cazul în care părul începe să cadă într-o cantitate mare în timpul spălării, este recomandat să se consulte un medic. Cauzele sunt multiple, iar una dintre ele poate fi asociată cu afecțiunile endocrinologice.
"Dacă în cadă rămâne o cantitate importantă de fire de păr pentru o perioadă mare de timp, trebuie să ne alarmăm și să ne adresăm medicului.
Citește și: Ghidul complet pentru cele mai frecvente afecțiuni ale scalpului: cauze, simptome și tratamente
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Stresul și anxietatea
Adesea, sunt factori pe care oamenii nu îi pot controla, precum stresul sau anxietatea, care vin la pachet, în cele mai multe cazuri, cu alimentația necorespunzătoare sau lipsa de odihnă.
În mod inevitabil, părul va avea de suferit, însă este nevoie să se apeleze la ajutorul unui medic pentru a primi un diagnostic și un tratament corect."În primul rând, trebuie să fim atenți la factorii pe care îi putem controla, adică stresul, alimentația, odihna. În al doilea rând, foarte important este să mergem la medic atunci când ne confruntăm cu această problemă, pentru că diagnosticul este cheia succesului în tratament",
Anumite afecțiuni medicale
Căderea părului este mai întâlnită, din nefericire, în rândul bărbaților, în special atunci când suferă de alopecie androgenetică. Această afecțiune duce la o cădere cronică și rapidă a părului. În cazul femeilor, cea mai frecventă cauză a căderii părului este efluviumul telogen, mai precis, părul cade mai mult decât să fie în faza activă de creștere.
"Din păcate pentru bărbați, căderea părului este, cel mai adesea, alopecie androgenetică, cea asociată cu chelia. Este momentul în care îți pierd o zonă importantă din pilozitate. Este acea alopecie cronică moștenită în care căderea părului este evidentă și importantă. Pentru doamne, cel mai adesea, vorbim despre efluvium telogen, adică părul cade mai mult decât să fie în faza activă de creștere, să zicem că asta ar fi vestea bună. Efluvium telogen cel mai adesea este reversibil pentru că este întâlnit în multe situații, cum sunt dietele restrictive, când nu avem suficient de mulți nutrienți sau în context hormonal, pentru doamne părul cade.", a spus specialista.
Citește și: Ceapa îți face părul să crească mai repede?
Așadar, diagnosticul căderii părului trebuie să fie făcut de un medic dermatolog specializat, care poate folosi, spre exemplu, tricoscopia, o tehnică care permite evaluarea foliculilor de păr și a firelor de păr. Ulterior, imaginile sunt trimise la un laborator specializat pentru păr, unde sunt analizate pentru a oferi un raport cantitativ al foliculilor de păr și a firelor de păr. Astfel, medicul va putea să ofere un diagnostic precis și să prescrie un tratament adecvat.
”Diagnosticul este efectuat doar de medicul dermatolog. Noi folosim, spre exemplu, în clinică, tricoscopia, care este evaluarea scalpului, a foliculilor piloși și a firelor de păr. Este o imagine fotografică inițial, pe care noi le trimitem într-un laborator specializat pentru păr și avem un raport cantitativ a foliculilor piloși și a firelor de păr, astfel încât să știm cu certitudine diagnosticul și de acolo pornim.”, a mai precizat ea.