Care sunt cele mai sanatoase 10 fructe din lume. Trebuie sa le consumi si tu

Care sunt cele mai sanatoase 10 fructe din lume. Trebuie sa le consumi si tu
Care sunt cele mai sanatoase 10 fructe din lume. Trebuie sa le consumi si tu

Fructele sunt, cu siguranţă, unul dintre cele mai de preţ daruri pe care ni-l oferă natura. Cu toate acestea, mulţi dintre noi nu le preţuim, din păcate, la adevărata lor valoare. Fie că ne este frică de conţinutul de zahăr, fie că nu am fost obişnuiţi să le consumăm frecvent, ajungem ca de cele mai multe ori să le evităm sau să nu includem în alimentaţia noastră zilnică. În realitate, conţinutul de fructoză nu este un motiv pentru a le exclude din dietă sau a le privi cu prudenţă, pentru simplul motiv că fructele conţin mari cantităţi de fibre care încetinesc

absobţia zahărului, evitându-se, astfel, creşterea glicemiei şi a secreţiei de insulină peste limitele normale.

În plus, există motive foarte temeinice pentru a consuma zilnic fructe. Acestea conţin vitamine, minerale, fibre şi carbohidraţi, dar şi proteine şi, câteodată, grăsimi. De asemenea, fructele conţin antioxidanţi, care au ca rol neutralizarea radicalilor liberi, întărirea sistemului imunitar şi prevenirea cancerului. Fructele sunt şi o extraordinară sursă de hidratare, cea mai bună dintre toate, de altfel.

Acestea conţin cea mai pură apă, având, în plus, şi rol de a echilibra balanţa electrolitică. Fibrele conţinute contribuie la îmbunătăţirea digestiei şi la prevenirea constipaţiei. Vitaminele şi mineralele pe care le conţin fructele au rol de a întări sistemul osos, de a menţine sănătatea danturii, a părului şi a pielii, de a regla tensiunea arterială şi nivelul colesterolului.

Deşi toate fructele au un conţinut nutriţional care le recomandă ca alimente folositoare sănătăţii, nu toate se plasează pe acelaşi nivel în ceea ce priveşte valoarea şi beneficiile acestora.

De aceea, pentru a şti exact pe care dintre ele este indicat să le consumăm mai des, vom trece în revistă, pe scurt, cele mai sănătoase 10 fructe din lume. Iată care sunt acestea:

1. Zmeura, unul dintre cele mai sănătoase fructe din lume, reprezintă o sursă remarcabilă de antioxidanţi, conţinând flavonoizi, antocianine, elagitanine (cum ar fi acidul elagic), cianidine şi pelargonidine.

Zmeura este o excelenta sursă de vitamina C, mangan şi fibre dietetice. Aceasta reprezintă o sursă foarte importantă de cupru, dar şi de vitamină K, acid pantotenic, biotină, vitamina E, magneziu, acid folic, acizi graşi omega 3 şi potasiu.

2. Afinele sunt o altă excelentă sursă de antioxidanţi. De fapt, conţinutul lor antioxidant este cel mai mare dintre fructele frecvent consumate. Iar acest lucru este cu atât mai important cu cât studiile au arătat că antioxidanţii reduc riscul apariţiei unor afecţiuni cronice.

Antioxidanţii au, de asemenea, efecte pozitive asupra sistemului imunitar. În plus, antioxidanţii pot avea un efect protector asupra creierului. Afinele reprezintă şi o sursă excelentă de fibre dietetice, vitamine (C şi K) şi mangan.

3. Căpşunile sunt foarte bogate nutritiv, având un conţinut ridicat de vitamine şi minerale. Fructul are un indice glicemic foarte scăzut, făcându-l ideal pentru cei care se îngrijesc de propria greutate corporală şi pentru diabetici.

Conţinutul ridicat de antioxidanţi poate reduce riscul bolilor cronice şi pot ajuta la prevenirea cancerului. Căpşunile sunt foarte bogate în vitamina C, mangan, folat şi potasiu.

4. Probabil cel mai popular fruct din lume, mărul, este incredibil de hrănitor, datorită conţinutului mare de fibre, de vitamine (A, C, K şi B) sau de potasiu. Studiile efectuate au demonstrat că antioxidanţii din mere sunt benefici pentru sistemul cardiovascular şi pot reduce, de asemenea, riscul unor boli diferite.

Cercetările au constatat, de asemenea, că antioxidanţii din măr au ca efect creşterea densităţii osoase. Un alt beneficiu pentru sănătate este conţinutul de pectină. Aceasta este o fibră prebiotică care hrăneşte bacteriile bune din intestine, care ajută la îmbunătăţirea digestiei şi a sănătăţii metabolice.

5. Mango este o sursă excelentă de vitamină C. Acesta conţine, de asemenea, fibre solubile, care sunt foarte benefice pentru sănătate. În plus, mango are proprietăţi puternic antioxidante şi antiinflamatorii, care pot contribui la reducerea riscului de îmbolnăvire. Anumite studii realizate pe animale au arătat că anumiţi compuşi conţinuţi de mango s-au dovedit a proteja împotriva diabetului.

6. Lămâile sunt un fruct foarte sănătos, cunoscut pentru conţinutul ridicat de vitamina C. Acestea pot fi deosebit de utile în menţinerea şi îmbunătăţirea sănătăţii inimii, datorită potenţialului lor de a scădea nivelul lipidelor din sânge şi tensiunea arterială. Pe baza rezultatelor unor studii, oamenii de ştiinţă au constatat, de asemenea, că anumite substanţe conţinute de lămâi pot preveni acumularea de kilograme în plus. În plus, alte studii au arătat că acidul citric din lămâie are capacitatea de a trata pietrele la rinichi.

7. Avocado diferă de cele mai multe fructe datorită conţinutului său. Cele mai multe fructe au conţinut ridicat de carbohidraţi, în timp ce avocado este scăzut în glucide şi bogat în grăsimi sănătoase. Această grăsime este în cea mai mare parte acidul oleic, o grăsime mononesaturată care a fost asociată cu un nivel redus al inflamaţiilor şi cu o sănătate optimă a inimii. În afară de această grăsime sănătoasă, avocado conţine, de asemenea, potasiu, magneziu şi fibre. Un aport adecvat al acestor minerale este asociat cu scăderea tensiunii arteriale şi, în consecinţă, cu un risc redus de accident vascular cerebral.

8. Kiwi este o sursă bună de vitamina C, fibre dietetice şi vitamine (B5, E şi folat). De asemenea, conţine o cantitate semnificativă de potasiu, dar şi alte minerale în cantităţi moderate. Antioxidanţii conţinuţi în acest fruct protejează organismul împotriva radicalilor liberi, atenuează simptomele astmului, au efect anti-cancerigen, menţin sănătatea inimii, pot îmbunătăţii starea de sănătate a diabeticilor şi pot încetini îmbătrânirea.

9. Portocala este un fruct pe cât de popular, pe atât de sănătos. Doar prin consumul unei singure portocale se asigură 130% din necesarul zilnic de vitamina C şi 250 de miligrame de potasiu. Portocalele sunt, de asemenea, bogate în flavonoide, care au proprietăţi antiinflamatorii şi efecte antioxidante puternice. Conform unui studiu, consumul regulat de portocale poate reduce riscul de accident vascular cerebral la femei.

10. Ananasul este unul dintre cele mai apreciate fructe tropicale. O porţie de ananas (o cană) asigură 131% din doza zilnică de referinţă pentru vitamina C şi 76% pentru mangan. Ananasul conţine, de asemenea, bromelaină, un amestec de enzime cunoscute pentru proprietăţile sale antiinflamatorii şi anticancerigene.



Citește și:

Rețete dietetice cu ciuperci

Ce inseamna cu adevarat etichetele de pe fructe

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies