Există nenumărate alimente care sunt consumate zilnic, crezând că sunt sănătoase. Însă știați că sunt cele mai bogate în proteine vegetale?
Aflați din rândurile următoare care sunt mai exact, doar câteva dintre cele mai sănătoase alimente bogate în proteine vegetale, ce reprezintă „Salata trei surori”, dar și ce recomandă specialiștii, în legătură cu anumite combinații sănătoase de alimente.
Care sunt cele mai sănătoase alimente bogate în proteine vegetale
Atunci când vine vorba despre proteinele vegetale, se pare că specialistul în nutriție, Cristian Mărgărit a menționat faptul că persoanele care fac exces de carne, ar trebui să o înlocuiască cu proteinele vegetale, mai exact cu fasolea, mazărea, lintea, năutul și chiar și preparatele din soia:
„ S-a constatat în anumite studii științifice că dacă înlocuiești o parte din carne, mai ales, evident, cei care fac exces de carne, cu aceste proteine vegetale, fasole, mazăre, linte, năut, chiar și soia la persoanele mai în vârstă, la femei. Atunci viața se prelungește, glicemia e mai ușor de controlat, foamea e mai ușor de controlat, dar am observat că trebuie să combinăm mai multe alimente vegetale pentru a obține beneficiile pe care le-am avea din carne.
Citește și: Rețetă de Plăcintă cu nuci pecan, care vă va face papilele gustative să danseze de bucurie
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Ce reprezintă „Salată trei surori”
Fasolea roșie
Fasolea roșie este o sursă bogată de proteină, în special cea roșie. Astfel, se pare că atunci când este adăugată în salata denumită „Trei surori”, alături de alte astfel de ingrediente necesare, precum dovleacul și porumbul, cele trei pot face adevărate minuni pentru organism.
„ Sursă de proteină, o să mergem pe fasole roșie, am ales roșie pentru că are mai mulți antioxidanți, avem fibre, avem vitamine în mod surprinzător și destul de puține calorii, asta e un lucru foarte interesant aici.(...)
Am păstrat în continuare și zeama, acolo ai în continuare fibre, pentru că va forma un dressing foarte bun cu oțetul și puțin ulei.(...)
Salata trei surori, deja am pus prima sora care este fasolea, porumbul este cel care atunci când este plantat crește înalt, fasolea se urcă pe el, a două plantă, și dovleacul care stă pe jos, protejează solul de uscăciune, deși aceste 3 plante, dovleacul, porumbul, fasolea, se împacă foarte bine și în America spunea că este o cultură de tip „trei surori”, o cultură foarte eficientă din punct de vedere economic, pentru că oferă toată nutriția necesară și în același timp protejează și pământul. ”, a adăugat specialistul.
Porumbul
Dovleacul
Ce este recomandat de către specialiști in privința alimentelor bogate în proteine vegetale
Pentru a ne asigura de faptul că organismul nostru primește doza zilnică și recomandată de proteine și carbohidrați, trebuie să consumăm atât diverse mixuri de semințe, fie ulei de măsline, ca dressing, alături de fasole roșie, porumb, orez sau grâu, fie mazăre cu orez, linte cu pâine sau chiar cu lipie, și multe alte astfel de combinații sănătoase.
„Dacă mergem doar pe semințele de in e bine să le înmuiem înainte, dacă nu, cum avem noi aici și floarea soarelui și puțin dovleac, este excelent.(...) acum vom pune puțin ulei de măsline, ca să se formeze așa un dressing, nu foarte mult.
Avem proteină din fasole, carbohidrați și puțină proteină din porumb și acest profil de aminoacizi din cereale, cum ar fi porumbul, orezul, grâul, se completează perfect cu profilul de aminoacid din leguminoase. Deja combin fasole cu porumb, mazăre cu orez, linte cu pâine sau cu lipie, profilul de aminoacizi devine aproape complet, deci valoarea biologică a acestei proteine este mult mai mare decât atunci când le mâncăm separat, aceasta fiind una dintre probleme în post, pentru că oamenii tind să mănânce prea puțină proteină și noi trebuie să punem accentul pe proteină.”, a menționat acesta.
Citește și: Rețetă delicioasă de Somon și creveți la grătar cu cartofi prăjiți