Dacă ai fost vreodată în situația în care șeful tău te-a concediat pe nedrept și nu ai știut cum să îi faci față, ei bine, mai jos vei găsi care sunt drepturile angajaților în cazul în care sunt dați afară și cum te poți apăra!
Adrian Cuculis, avocat, a vorbit în cadrul unei emisiuni TV, despre drepturile angajaților în cazul în care sunt concediați. Iată ce trebuie să faci dacă șeful tău te dă afară pe nedrept!
Citește și: Cum ne motivăm copilul să meargă cu drag la școală
Citește și: Fertilizarea in vitro cu ovocite donate. Cum poți deveni mamă, atunci când pare imposibil
Drepturile angajaților în caz de concediere
Adrian Cuculis a spus că există foarte multe persoane aflate în această situație, iar în pandemie au fost multe contracte de muncă încheiate, mai exact 1 milion, iar unii dintre cei care le-au avut suspendate nu au mai revenit la locul de muncă niciodată.
„Se află foarte mulți în situația asta și vreau să fac un pic de retrospectivă, mai ales în pandemie au fost foarte multe contracte de muncă încheiate și o să îți dau și o statistică, 1 milion de contracte au fost suspendate, iar unii dintre cei care le-au avut suspendate nu au
În momentul în care primim o decizie de concediere trebuie să știm că o putem contesta și avem termen de 30 de zile.
„Sunt 30 de zile, timp în care ne mai gândim dacă ne-a dat afară pe bune sau dacă ne-a dat afară pe nedrept sau pur și simplu ne bucurăm că ne-au dat afară și ne continuăm viața. Decizia respectivă reprezintă actul prin care angajatorul nostru, fie că este de la privat, fie că este de la stat, tot angajator se numește, care poate fi contestat la tribunalul de unde avem domiciliul”, a spus avocatul.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Instanțele au o slăbiciune în fața angajaților, deoarece sunt într-o poziție inferioară față de angajator și sunt vulnerabili.
„Instanțele au un sloi de slăbiciune față de angajați pentru că ei sunt oricum într-o poziție inferioară față de angajator și sunt vulnerabili. Exact ca poziția consumator și comerciant, așa este și angajatul cu angajatorul, deci asta este o veste bună”, a mai spus el.
Citește și: Bunicile puneau cretă în dulapuri. Trucul care te poate salva și pe tine
Citește și: Cum poți avea un nas perfect fără bisturiu
Adrian Cuculis, despre concediul de creștere al copilului
În momentul în care o femeie se află în concediul de creștere al copilului nu poate fi dat afara pe acest motiv, deoarece este o chestie legală.
„La modul general, dacă ești în concediu de creștere al copilului clar nu te poate da afară pentru motivul acesta, deoarece este o chestie absolut legală. De obicei, se întâmplă situații, și nu sunt puține, ca acel angajator să ajungă la o reorganizare, la o desființare, să ajungă la un moment dat ca persoana angajatului să săvârșească ceva de natură penală și să fie privat de libertate, iar atunci contractul respectiv suportă niște modificări.La modul general, să le asigurăm pe doamne, nu pot fi date afară de la locul de muncă pentru că sunt în concediu de creștere a copilului. Dacă primește cineva o asemenea decizie în timp ce este în concediu de creștere a copilului este o decizie clar nulă, și-ar pierde timpul orice fel de angajator să facă treaba asta”, a spus avocatul.
Demisia este un act unilateral, iar dacă o persoană vrea să demisioneze, deoarece nu își place șeful, își respectă preavizul și își vede de viața lui mai departe.
„Demisia este actul unilateral, că vreau eu să îmi dau demisia și nu te mai plac pe tine, îmi respect preavizul și îmi văd de viața mea mai departe, dar nu merge ca angajatorul să amenințe că daca angajatul nu demisionează îl va da afară, deoarece dacă nu ai un motiv să mă dai afară, nu mă dai afară. Foarte mulți au fost șantajați, mulți care nici măcar nu își cunoșteau drepturile, de asta e foarte important să știi care este limita acolo când ești într-un colectiv și la un angajator în așa fel încât să nu te autopăgubești, deoarece dacă ți-ai dat demisia nici măcar șomaj nu mai poți primi”, a mai adăugat avocatul.
Citește și: Relații cu beneficii. Ce reprezintă această prietenie?
Citește și: Alergii vs intoleranțe alimentare. „1 din 4 români este alergic, nu neapărat la alimente”