Care sunt drepturile femeilor însărcinate la locul de muncă

Care sunt drepturile femeilor însărcinate la locul de muncă

Află din rândurile următoare care sunt drepturile femeilor însărcinate la locul de muncă.

La un moment dat, în viața unei femei, vine momentul în care află că este însărcinată, iar odată cu această veste, viața ei se schimbă complet. În acest caz, atât viața de cuplu, cât și cea profesională iau o întorsătură diferită. Este foarte important ca în cazul în care o femeie care este angajată află că este însărcinată, aceasta trebuie să își cunoască drepturile pe care le are la locul de muncă.

În cadrul unei emisiuni, domnul avocat  Adrian Cuculis a vorbit despre drepturile pe care femeile însărcinate le au la locul de muncă și ce obligații îi revin angajatorului în cazul în care o angajată anunță că este însărcinată.

Ce trebuie să facă o femeie atunci când află că este însărcinată

Care sunt drepturile femeilor însărcinate la locul de muncă [Sursa foto: pexels]

Potrivit specialistului în domeniu, unei femei îi revin mai multe drepturi odată cu sarcina, dar este foarte important ca aceasta să anunțe angajatorul că este însărcinată printr-o notificare scrisă și o adeverință de la medicul de familie care să ateste acest lucru, pentru a intra în posesia acelor drepturi pe care le are din punct de vedere legal.

Treaba cu constatarea faptului că ești însărcinată trebuie să vină de la un medic.

Trebuie să ai o adeverință. Viitoarele mame trebuie să meargă cât mai urgent posibil pentru că în momentul în care își anunță angajatorul că sunt însărcinate, bineînțeles că se nasc niște drepturi. Acest anunț trebuie să se facă neapărat în scris și trebuie să atașăm și acel certificat care să ateste acest lucru .”, spune specialistul în domeniu.

Care sunt drepturile femeilor însărcinate la locul de muncă

Citește și: Ce trebuie să știe femeile despre concediul de creștere a copilului. Cum aplică tații pentru concediul paternal

Care sunt drepturile femeilor însărcinate la locul de muncă [Sursa foto: pexels]

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Odată cu anunțul că sunt însărcinate, femeile beneficiază de o serie de drepturi la locul de muncă.

Angajatorul nu are voie să te concedieze

Potrivit specialistului în domeniu, angajatorul are o interdicție legală care îl împiedică să concedieze o femeie însărcinată, acesta riscând să fie acuzat de discriminare în cazul în care săvârșește o astfel de faptă.

 „ Dacă ești însărcinată, nu te poate da angajatorul afară, doar în condițiile în care nu știe acest lucru și tu să fii vinovată de săvârșirea unei abateri disciplinare grave .”, spune specialistul în domeniu.

Se modifică programul de lucru

Care sunt drepturile femeilor însărcinate la locul de muncă [Sursa foto: pexels]

Potrivit specialistului în domeniu, în cazul femeilor însărcinate, se poate reduce programul de lucru dacă aduc o adeverință de la medicul de familie.

Programul este normal de 8 ore, 40 de ore de săptămână, până la 48 de ore, cu condiția de a fi în perfectă stare de sănătate. Dacă te duci și iei o adeverință de la medicul de familie, îți poți reduce programul cu până la o pătrime și îți vei păstra exact același salariu. Trebuie neapărat să faci dovada că ai o sarcină cu probleme și poți intra și mai repede în acel concediu prenatal .”, spune specialistul în domeniu.  

Citește și: Bianca Mândru, schimbare radicală de look. Cum arată fosta concurentă de la ”Casa iubirii”- kanald.ro

Citește și: "Ne îndreptăm spre Al Treilea Război Mondial". Avertismentul sumbru al unui fost lider mondial- stirilekanald.ro

O femeie însărcinată beneficiază de concediu prenatal și postnatal

Pe lângă concediul medical de care beneficiază orice angajat, o femeie însărcinată are dreptul și la un concediu prenatal cu două luni înainte de naștere și un concediu postnatal.

Într-un an de zile, legea spune că ai 183 de zile de concediu medical, dar să nu uităm că cu două luni înainte de a naște, poți să intri în acel concediu prenatal și să nu uităm că ai și concediu post-naștere. Acest concediu de pre-natal și post-natal poate fi modificat. Nu trebuie neapărat să împarți acele zile în jumătate. Poți să jonglezi cu zilele de concediu .”, spune specialistul în domeniu.  

O femeie însărcinată nu are voie să lucreze într-un mediu periculos

Citește și: Care sunt drepturile angajaților în caz de concediere

Care sunt drepturile femeilor însărcinate la locul de muncă [Sursa foto: pexels]

Potrivit specialistului în domeniu, angajatorul are obligația de a-i asigura angajatei însărcinate un mediu propice de lucru astfel încât aceasta să nu fie supusă la substanțe periculoase sau la alți factori care i-ar putea pune în pericol sarcina.

Sunt anumite profesii în care dacă o femeie lucrează într-un mediu periculos, poate întrerupe pe perioada sarcinii activitatea pe care o prestează în mod obișnuit și se poate muta în alte departamente. Din 2003 avem o lege care protejează maternitatea. Angajatul are obligația să întrerupă activitatea unei doamne care este însărcinată și lucrează într-o zonă de pericol sau cu materii periculoase. Lucrul de noapte pentru doamnele gravide este absolut interzis .”, a precizat specialistul în domeniu. 



Citește și:

Pete roșii pe piele – cauze și opțiuni de tratament

Cum se manifestă depresia postnatală. „Mulți spun că nu este o tulburare psihică”

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Filmul crimei din Bacău, în cazul fetei de 18 ani ucise de un vecin în timp ce încerca să-și salveze frățiorii mai mici

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Oana Ciocan, primele declarații despre relația cu Jador: "E foarte trist!" Care este, de fapt, adevăratul motivul pentru care s-au despărțit?

Un om amărât, nu merita să-l împuște pentru o căruță cu lemne" Românul împușcat în cap de polițiștii bulgari se zbate între viață și moarte