Un pacient are foarte multe drepturi în spital, dar, din păcate, cei care internează nu le cunosc prea bine, iar din aceste motive, foarte multe sunt încălcate.
Adrian Cuculis, avocat, a vorbit, în cadrul unei emisiuni TV despre drepturile unui pacient în spital. Iată tot ce trebuie să știi, atât ca pacient, cât și ca vizitator!
Citește și: Totul despre popriri. „Ți se iau banii, ți se blochează contul și tu nu știi”
Care sunt drepturile unui pacient în spital
Adrian Cuculis a vorbit despre care sunt drepturile unui pacient în spital și a declarat faptul că ele sunt foarte multe, dar, din nefericire, la noi în țară nu este prea cunoscută
În momentul în care un copil este internat, tutorele legal are voie să fie lângă el în permanență, cu toate că nu are unde să doarmă, există dreptul ca el să fie prezent în locul respectiv. Pe lângă aceste aspecte, pacientul are dreptul să își cunoască diagnosticul, iar dacă nu își dorește acest lucru, este important să îi spună medicului că nu este interesat.
„Drepturile pacientului sunt foarte multe, din nefericire, la noi aici în țară, legea asta care este de prin 2003 și înainte a avut un alt normativ, dar în 2003 ne-am actualizat și noi cu drepturile pacientului, nu prea este cunoscută de cei care se internează în spitale și voi da un exemplu, cel mai cunosc, mulți spun că nu ai fost în secția de ATI, în secția de terapie intensivă, ba da, ai voie, persoanele care sunt imobilizate acolo și care, unele dintre ele sunt inconștiente, din contră au dreptul să aibă un aparținător chiar permanent.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Dacă nu se acordă atenția specializată din punct de vedere medical, este vorba despre un abuz în serviciu sau despre o chestiune penală, despre starea de sănătate care se înrăutățește și care îl poate aduce pe personalul respectiv medical într-o zonă a licitului penal.
„Dacă nu se acordă atenția specializată din punct de vedere medical, deja vorbim despre un abuz în serviciu, despre o chestiune penală, despre înrăutățirea stării de sănătate, care, poate să îl ducă pe personalul respectiv medical într-o zonă a ilicitului penal. Dacă vorbim despre o neatenție, îți sunt impuse niște reguli, care realmente nu există și chiar intră în contradicție cu drepturile pacienților, atunci este o chestiune administrativă, o chestiune disciplinară, și vreau să le atrag atenția tuturor. Fiecare spital în parte are un protocol după care lucrează, regulile interne, ROI-ul, cum se spune la locul de muncă, adică regulamentul de ordine interioară”, a mai adăugat avocatul.
Citește și: Cum să faci o reclamație unei companii aeriene pentru zbor
Pacientul are dreptul să refuze orice intervenție
Există anumite reguli care trebuie respectate, cum ar fi, să nu intri într-o secție care se ocupă cu virusologie, să nu intri într-o sală de operație și să te dezinfectezi pe mâini.
Pacientul are dreptul de a refuza orice fel de intervenție, mai ales una chirurgicală. Chiar și în momentul în care pacientului îi este luat sânge pentru analize, el poate spune că nu își dorește acest lucru, dar va fi nevoit să semneze pe propria răspundere că refuză intervenția respectivă.
„Bineînțeles că noi suntem obligați să îl respectăm, nu pot fi niște reguli care contravin demnității, vieții personale, până la urmă dreptul din constituție și implicit din legea drepturilor pacienților. Sunt reguli cum ar fi, nu ai voie să intri într-o secție care se ocupă de virusologie, că nu o să mergem pe acolo să ne jucăm cu bacteriile, sau nu ai voie să intri într-o sală de operație, trebuie să porți, de exemplu, un anumit echipament ca să umbli pe holurile respective, să te dezinfectezi pe mâini, să te speli, să aduci mâncare din afara spitalului. Ai dreptul să refuzi orice fel de intervenție, mai ales una chirurgicală, orice fel de analiză. Chiar și atunci când îți este luat puțin sânge pentru analize, poți spune că nu vrei acest lucru, doar că vei fi obligat să semnezi pe propria răspundere că refuzi intervenția respectivă”, a mai declarat avocatul.
Citește și: Cine a inventat blugii. La început erau purtați de crescătorii de vite