Care sunt elementele literaturii pentru copii și de aceștia ar trebui să citească?

Care sunt elementele literaturii pentru copii și de aceștia ar trebui să citească?
Care sunt elementele literaturii pentru copii și de aceștia ar trebui să citească?

Dacă vrei să-ți înveți copiii și nepoții că există și altceva, alte lumi, dincolo de televiziune și smartphone, cea mai bună opțiune este să apelezi la literatură pentru copii.

Ei bine, cu ea vor obține o motivație pentru lectură și interes pentru cărți. În acest articol vom vorbi despre elementele literaturii pentru copii, dar și despre motivele pentru care cei mici ar trebui să citească.

Care sunt elementele literaturii pentru copii

 

Literatura pentru copii recreează lumi fantastice, cu morală și alte elemente, totul pentru divertismentul copiilor. Dar știm cu adevărat care sunt elementele literaturii pentru copii? Aici îți vom spune.

 

Printre elementele și caracteristicile de bază care se regăsesc cu mare frecvență în literatura pentru copii, se numără:

 

-Subiectele care trebuie să fie de interes sau cu care copilul se poate identifica;

-Limbajul nu poate fi unul tehnic, trebuie să fie un limbaj simplu;

-Fantezia care trebuie să provoace interes și surprindere;

-Umorul care trebuie să fie specific vârstei, fără să depășească anumite standarde;

-Aventura este un element important, care este prezent în multe texte;

-Eroismul care apare sub formă unui personaj sau a mai multor personaje curajoase sau care luptă pentru bine;

-Speranța care încurajează tânărul cititor.

 

De asemenea, autorul trebuie să se raporteze la copilul său interior, pentru a reuși să redea preferințele celor mici în textele literare.

 

Ce este literatură pentru copii?

 

Literatura pentru copii are un compendiu de genuri literare, de la lucrări clasice, la texte ilustrate, cu povești ce presupun o înțelegere simplă axate pe copii. Printre cele mai frecvente genuri se numără: povești și basme pentru copii, fabule, teatru, mituri și legende.

 

Cu toate acestea, literatura pentru copii este realizată de adulți, totul în interesul copiilor, considerând-o ca o resursă de învățare care încurajează tinerii să iubească lectură și literatură. De asemenea, oferă copilului reflecție asupra valorilor și situațiilor rutinei sale zilnice.

 

Literatura pentru copii poate fi împărțită în diferite moduri, dar un mod unic de a o face este prin genurile sale, care sunt determinate de: conținutul, tehnică sau lungimea povestirii respective.

Acestea fiind spuse, printre tipurile de literatură pentru copii se numără următoarele texte literare: cărți ilustrate, desene animate sau benzi desenate, literatură tradițională, adaptări clasice, literatură populară, ficțiune, povești, versuri și poezie, teatru pentru copii, fabule, mituri și legende. Toate aceste genuri poți fi găsite în cărți minunate pentru copii, de la autori din România sau internaționali, la libraria online Donaris.

 

Motive pentru a citi copiilor mici

 

Acum, că am văzut ce este literatura pentru copii și câte tipuri există, să vedem și care sunt motivele pentru a le citi celor mici sau pentru a-i încuraja să citească.

Studiile arată că copiii care au o expunere activă la limbaj au avantaje sociale și educaționale față de cei ce nu au aceasta expunere, iar lectura este una dintre cele mai bune forme de expunere la limbă. Problemele de citire pot fi greu de rezolvat atunci când sunt surprinse în școala elementară, dar cele mai multe pot fi prevenite dacă expunerea la lectură începe în copilărie și în anii preșcolari.

 

Înainte de a începe să citească singuri, copiii trebuie să dobândească abilități de citire și scriere. Asta implică:

-Să aibă un vocabular dezvoltat și să știe să-l folosească;

-Să înțeleagă că cuvintele sunt alcătuite din sunete mai mici;

-Să înțeleagă că simbolurile de pe o pagină reprezintă litere și cuvinte;

-Să cunoască literele alfabetului

 

Nu este nevoie de jocuri sau instrucțiuni speciale pentru ca un copil mic să învețe aceste abilități. A le citi copiilor cât mai des posibil este cel mai bun mod de a-i ajută să învețe să citească singuri.

 

Citirea cu voce tare este, de asemenea, o modalitate importantă de a ajuta copiii să facă tranziția de la bebeluși la copii. Între varstele de1 și de 3 ani, copiii mici trăiesc cu provocări, așa că ar fi util să audă povești despre alți copii și despre cum au depășit temerile legate de ce se află sub pat sau cum au făcut față provocării de a folosi baia.

 

Copiii fac progrese mari cu privire la vocabularul utilizat în această perioadă, învățând despre tot felul de lucruri interesante din jurul nostru - cunoștințe care pot fi întărite prin cărți. Alege pentru început cărți care au imagini pe care copilul le poate indica și discuta pe tema lor.

Când și cum să le citești copiilor mici

 

Experții recomandă să le citim copiilor atunci când sunt mici cât mai mult posibil și să încerci să aloci cel puțin o oră zilnic pentru citit. Dar poți citi oricând copilul tău când dorește acest lucru. Cititul nu trebuie să fie ceva mecanic, ci un lucru care, cu timpul, să fie natural precum a te spală pe dinți sau a mânca micul dejun. Încurajează orice nevoie a celui mic de a-și exprima părerea în legătură cu lecturile pe care el dorește. Vei vedea că va începe să aibă preferințe. Poate va dori să citiți aceeași carte o luna la rând. Nu te supără și lasă-l să se bucure de ceea ce îi face plăcere. Cu timpul, își va face singur o listă de preferințe și va deveni un cititor pasionat. Și pentru a-i putea recomanda ce să citească, și tu, ca părinte, ar trebui să te pui la curent cu lecturile specifice fiecărei vârste. În ziua de azi, în librării există mii și mii de titluri, varietatea fiind mult mai mare decât acum 20 sau 30 de ani. Avem acces la autorii străini mai mult ca niciodată și cărți deosebite apară ana de an, unele dând naștere la adevărate fenomene (de exemplu, Harry Potter). Fii deschis și oferă-i copilului tău cărțile care îi fac plăcere!



Citește și:

Plachetocrit crescut – semnificații și implicații clinice

Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

„Există viață și după moarte”. Ipostaza surprinzătoare în care a apărut Ștefan, la scurt timp după despărțirea de Catinca! Nimeni nu se aștepta să-l vadă așa pe fostul concurent de la „Casa iubirii”

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies