O viață sănătoasă este indispensabilă de o alimentație cât mai corectă. Ceea ce mâncăm în fiecare zi ne dictează ritmul vieții, dar și felul în care arătăm sau ne simțim. În alimentație, există o mulțime de grăsimi, care pot fi bune sau rele.
În cadrul unei emisiuni, doctorul Cezar a explicat ce grăsimi trebuie să consumăm, în ce cantități și care este modalitate prin care putem să le gătim.
Ce sunt grăsimile saturate și nesaturate
Citește și: Ce trebuie să faci când ai o bilă leneșă
Aceste grăsimi se regăsesc adesea în felurile de mâncare pe care le consumăm zi de zi.
„Noi avem nevoie și de unele și de altele. Avem nevoie de o proporție echilibrată din grăsimi saturate și nesaturate.
Cum introducem grăsimile în procesul de gătire
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Atunci când vorbim de întreaga paletă de grăsimi, este foarte important să cunoaștem rolul lor. De asemenea, anumite grăsimi sunt potrivite pentru prepararea mâncării la temperatură ridicată, iar altele sunt recomandate pentru preparatele ceva mai crude.
„Uleiurile se oxidează mult mai ușor. Atunci când gătim, e bine să gătim în grăsimi saturate, dar nu e ok să prăjim prea mult. Uleiul de cocos conține mai multe grăsimi saturate. Untul conține mai puține decât uleiul de cocos, dar conține o cantitate destul de mare, e bun, rezistă la temperaturi mari. Pentru gătit trebuie să folosim uleiuri solide: untura, untul de cocos, untul din care s-au scos proteinele, dar nu în fiecare zi.”, a declarat doctorul.
Uleiul de măsline este recomandat în alimentația noastră și poate fi introdus cu ușurință în meniul fiecăruia, indiferent dacă mâncăm salată, pește sau paste.
„Atunci când mâncăm mai crud, la o salată, este bun uleiul de măsline. Este bine să mâncăm nucă, oleaginoase crude. Dacă le prăjim, se distrug grăsimile polinesaturate și devin toxice. Uleiul de măsline este intermediar, e cea mai bună variantă și pentru gătit, dar și pentru mâncare crudă.”, a specificat doctorul Cezar.
Cât de nociv este uleiul de floarea soarelui
Citește și: Cu ce se înlocuiește vinul în mâncare
În țara noastră, uleiul de floarea soarelui este cel mai folosit în gătire și în special pentru prăjire. Doctorii recomandă să consumăm cât mai puține alimente prăjite și să reducem folosirea acestui tip de ulei, care nu este bun pentru organismul nostru. Pentru o viață echilibrată, este esențial să consumăm și grăsimi saturate și nesaturate, însă cantitatea și frecvența cu care mâncăm, joacă un rol extrem de important pentru sănătatea noastră.
„Uleiul de floarea soarelui este foarte rău, din cauza aceasta bolile cardiovasculare în România sunt pe loc fruntaș. În Grecia, Italia, unde speranța de viață este mai mare și frecvența bolilor cardiovasculare este mai mică, ei gătesc mult cu ulei de măsline. Legat de uleiul de floarea soarelui, ideal ar fi să luăm presat la rece.Avem nevoie de grăsimi. Cei care evită grăsimile, încep să aibă probleme în învelirea neuronilor.”, a mărturisit specialistul.
Spre exemplu, în loc să gătim o porție de cartofi prăjiți în ulei de floarea soarelui, putem opta pentru cartofi la cuptor, aromatizați cu puțin ulei de măsline. În acest mod, continuăm să consumăm ulei și respectiva legumă, însă într-o modalitate mult mai sănătoasă și dietetică, fără să își piardă din gustul senzațional. De asemenea, putem înlocui clasicul ou prăjit în tigaie, cu ulei de floarea soarelui, cu o omletă gătită în puțin unt de cocos.