Dacă consumați prea mult zahăr acesta poate duce la o acumulare foarte mare de grăsime viscerală, care se transformă în boli precum, ficatul gras, iar acesta contribuie la diabet, în momentul în care există predispoziție genetică, obezitate, perturbă sistemul imunitar și riscul bolii de inimă este unul mai mare.
Mario Popescu, nutriționist, a vorbit, în cadrul unei emisiuni TV, despre îndulcitorii naturali care înlocuiesc zahărul. Iată ce e bine să consumați și în ce cantități!
Citește și: 5 sfaturi utile pentru o viață lipsită de stres
Citește și: “E foarte sănătos.” Rețeta secretă de ciorbă a Sofiei Vicoveanca!
Care sunt îndulcitorii naturali care înlocuiesc zahărul
Nutriționistul Mario Popescu a menționat că în momentul actual nu există nimic mai periculos decât zahărul, dar trebuie să avem în vedere că, dacă introducem îndulcitorii în dieta noastră, trebuie să avem grijă la cantitate.
„Mai periculos decât zahărul nu cred că ar exista în momentul de față. Cu toate că trebuie să avem în vedere că foarte important este că și acești îndulcitori chiar dacă îi introducem în dieta noastră trebuie să avem grijă la cantitate.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Toți îndulcitorii sunt o alternativă sănătoasă a zahărului, dar trebuie să avem o atenție foarte mare la cantitatea pe care o consumăm. Singurii îndulcitori care au 0 calorii sunt eritirolul și siropul de stevie.
„Toți acești îndulcitori sunt o alternativă sănătoasă a zahărului. Foarte mare atenție la cantitatea pe care o consumăm. În medie să spun așa, cam singurii îndulcitori care au 0 calorii sunt erititrolul și siropul de stevie. Restul, în cazul în care îi consumăm în cantități foarte mari pot să ne cauzeze probleme, dar trebuie să avem în vedere că îndulcitorii în general conțin cam jumătate din cantitatea de numărul de calorii pe care îl conține zahărul”, a mai adăugat specialistul.
Citește și: Dieta de slăbit 10 kg în 7 zile. Cum topești rapid kilogramele în plus
Citește și: Cum îți pregătești copilul adolescent pentru viața sexuală
Ce a mai declarat specialistul despre îndulcitori
Mario Popescu este de părere că trebuie să îi folosim pentru ceea ce trebuie, nu în cantități industriale, mai exact, să îi mâncăm cu lingura la micul dejun. Siropul de arțar are cea mai mare cantitate de antioxidanți și este foarte sănătos și benefic pentru organism.
„Trebuie să îi folosim pentru ce ar trebui să folosim, nu neapărat în cantități industriale să îi mâncăm cu lingura la micul dejun. Siropul de arțar este îndulcitorul cu cea mai mare cantitate de antioxidanți, este foarte sănătos, dar cu cât este mai închis la culoare, cu atât numărul de antioxidanți este mai ridicat, și el la rândul lui este împărțit în mai multe categorii, de la A la D, exact cum e și cu mierea de manuca. El are un gust plăcut, caramelizat, îl putem folosi fără niciun fel de problemă în a ne îndulci ceaiurile, dar foarte mare atenție la cantitate. Mierea este un îndulcitor la îndemâna oricui, dar foarte mare atenție cum o folosim. Ea nu se folosește în preparate fierbinți, pentru că atunci devine toxică, elimină niște compuși toxici, în prezența temperaturilor ridicate. Ar trebui să lași puțin ceaiul să se răcească, până în momentul în care poți să îl bei, iar în momentul în care este călduț atunci să adaugi mierea. Atenție mare, mierea are și densitate mai mare, deci punem puțin. Siropul de agave este un sirop foarte sănătos, vine la pachet cu un număr de antioxidanți, de vitamine, minerale, deci îl putem folosi fără niciun fel de problemă”, a mai spus nutriționistul.
Siropul de stevie are 0 calorii, iar din acest motiv este foarte folosit și utilizat, dar cu toate acestea, nu putem mânca oricât. Este un produs care poate fi folosit de diabetici, deoarece nu le impactează indiciile glicemic și vine la pachet cu 0 calorii.
„Siropul de stevie este foarte folosit și foarte utilizat, deoarece are 0 calorii. Nu putem mânca oricât, deoarece diferența dintre un medicament și otravă, o face cantitatea, deci niciun aliment, oricât ar fi de sănătos, în cantități industriale, nu este benefic sănătății. Trebuie să avem în vedere că este un produs care poate fi folosit foarte ușor și de diabetici pentru că nu le impactează indicile glicemic și vine și la pachet cu 0 calorii. Stevia este un produs destinat diabeticilor”, a mai transmis Mario Popescu.
Citește și: Ce înseamnă când visezi haine de copil mic
Citește și: Cum să faci un breton potrivit în funcţie de forma feţei