Multe relații ajung să fie toxice sau să se destrame, din cauza neînțelegerii, a geloziei, sau a limitării libertății. De aceea, în fiecare cuplu trebuie să existe anumite limite, pentru ca partenerii să se simtă bine alături de persoana iubită.
În cadrul unei emisiuni, doctorul Cristian Andrei a explicat cât de importantă este libertatea pentru oameni, dar și cum este recomandat să ne comportăm, dacă ne dorim armonie în relație.
Ce înseamnă libertatea, pentru fiecare partener
Citește și: Ce vor bărbații într-o relație. „Dacă ar face femeile asta, relația ar înflori”
Femeile și bărbații percep libertatea în mod diferit, iar această situație poate provoca dificultăți în relaționarea celor doi.
„Bărbații percep libertatea ca fiind un lucru pozitiv, în care faci ce vrei, îți extinzi teritoriul, cantitativ. Femeile văd libertatea ca pe un abandon, ca pe o singurătate. Inclusiv propria libertate o dezorientează pe o femeie.”, a explicat psihologul.
De asmenea, specialistul a declarat că dacă îi dai libertate unui bărbat este un comportament pozitiv, însă situația se complică dacă înainte i-ai îngrădit-o.
Care este marea greșeală a cuplurilor
Un aspect foarte important este ca fiecare să înțeleagă ce înseamnă libertatea pentru partenerul de viață, pentru a nu exista interpretări greșite și suspiciuni. Doctorul Cristian Andrei a recomandat ca fiecare să îi cunoască prietenii celuilalt, pentru ca anumite dubii să dispară.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
„Este foarte important să nu transformăm libertatea în altceva, cum ar fi în răzbunare, sau în dezmăț, lucruri negative. Ea trebuie să rămână frumoasă, poate fi povestită în bună măsură, pentru că vei câștiga încredere.”, a precizat specialistul.
Cum putem să ne împăcăm cu libertatea celuilalt
De cele mai multe ori, gelozia apare în momentul în care persoana respectivă nu are prea multe acitvități și nu încearcă să își dezvolte propria persoană. Este recomandat ca ambii parteneri să facă lucruri separat, să aibă hobby-uri și întâlniri cu prietenii, pentru a nu exista discrepanțe prea mari în comportamentele celor doi.
„Începeți să vă dezvoltați personal, găsiți niște lucruri proprii, de dezvoltat la propria viață, un hobby, un grup de prietene, o competență în plus. Atunci, începe să îți placă, ca și femeie, să faci lucrurile tale. Ca femeie trebuie să îți administrezi niște grade de libertate pozitive, nu ca răzbunare.”
Așadar, este esențial să ai o viață încărcată de activități, pentru a nu mai depinde în exclusivitate doar de timpul sau atenția partenerului.
Care este atitudinea corectă, privind l imitele în cuplu
Citește și: Cum ne învățăm copilul să aibă un stil de viaţă sănătos. „Copiii învață din exemple”
Specialistul a precizat că relațiile armonioase sunt ghidate de o libertate de la nivelul cuplului, în care nu există sentimentul de control, teamă, sau gelozii irelevante. Așadar, oamenii trebuie să învețe să ofere spațiu celeilalte persoane, fără să se simtă evitați sau abandonați.
„Există libertate în interiorul grupului, unde nu îl obligi pe celălalt nici să stea de vorbă, nici să facă un lucru acum, nici să facă neapărat ce vrei tu. Este importantă opțiunea în cuplu. Dacă o femeie știe să îi dea opțiuni bărbatului, iar bărbatul știe să o bage în seamă pe soția lui, nu mai apar aceste nevoi de a exploda.”, a precizat psihologul.
Cu cât oamenii sunt mai constrânși și mai controlați, cu atât vor exploda mai mult într-un moment de libertate. Este foarte important ca fiecare partener să înțeleagă că nu este stăpân pe viața celui iubit și nu este în regulă să petreacă timp exclusiv împreună.
„Nu trebuie să facem reguli, pentru că regulile înseamnă constrângeri. Dacă eu îți ofer ție libertăți, tu îmi oferi mie libertăți, atunci lucrurile arată foarte bine. Nu prin control se rezolvă libertatea celuilalt.”, a declarat doctorul.