Care sunt mai frecvente malformații congenitale la copii

malformatii congenitale la copii
Care sunt mai frecvente malformații congenitale la copii

Află din rândurile următoare care sunt cele mai frecvente malformații congenitale la copii.

Printre cele mai frecvente malformații congenitale la copii se numără deformările toracelui.

În cadrul emisiunii „ Apel la consilier ”, difuzată pe Kanal D, prof. dr. Cagatay Tezel, chirurgie toracică a vorbit despre cele mai frecvente deformări ale toracelui și ce soluții există pentru acestea.  

Care sunt cele mai frecvente deformări ale toracelui

Citește și: De ce se constipă bebelușii după diversificare? Află unde greşesc părinţii şi care sunt sfaturile pediatrului! EXCLUSIV!

malformatii inima nou nascuti
Care sunt mai frecvente malformații congenitale la copii[Sursa foto: freepik]

Potrivit specialistului în domeniu, există două  deformări ale peretelui toracic, pectus carinatum și pectus excavatum.

Atunci când vorbim despre pectus carinatum, vorbim despre o cutie toracică proeminentă, iar când ne referim la pectus excavatum, vorbim despre o cutia toracică înfundată.

Pectus carinatum

Citește și: Remedii naturale pentru durerile de cap: „La o persoană care este deshidratată poate apărea o durere de cap obișnuită”

malformatii congenitale cardiace
Care sunt mai frecvente malformații congenitale la copii[Sursa foto: freepik]

Aceasta este o stare clinică ce există încă din copilărie, dar este observată abia în adolescență, în jurul vârstei de zece ani. De obicei, nu afectează viața pacienților, a oamenilor, a copiilor. Cu toate acestea, în proeminențele foarte grave, în cazurile în care deformează complet sternul și comprimă coastele, plămânul poate fi comprimat serios .”, spune specialistul în domeniu.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Când vorbim despre deformări foarte grave, ne putem referi și la alte afecțiuni ale țesutului conjunctiv, cum ar fi bolile cardiace congenitale. Desigur, acestea sunt mai rar întâlnite, iar în cazul copiilor cu aceste malformații, există metode ecografice intrauterine prin intermediul cărora se observă înainte de naștere și pot fi dezvoltate metode de tratament adecvate.

La un procent foarte mic dintre acești pacienți, diformitatea poate fi însoțită de degresa respiratorie și durerea toracică persistentă, iar în astfel de situații, indicația, respectiv utilitatea intervenției chirurgicale pe care o facem este și mai eficientă și

apare șansa de a trata pacientul și mai bine.
”, explică specialistul în domeniu.

Pectus excavatum

Citește și: Ce este preeclampsia și cum o poți trata. ,,Este bine ca tensiunea să fie măsurată”

În cazul sternului înfundat, se întâmplă invers. Pot exista înfundări toracice atât de pronunțate încât sternul se poate atinge de vertebre, de coloana vertebrală.

Această compresie se transmite și la inimă și la plămâni și afectează negativ calitatea vieții pacientului.

Dacă există o proeminență serioasă, pacientul poate avea un aspect corporal în forma literei D, complet comprimat în părțile laterale. Acest lucru poate afecta în mod negativ organele învecinate, inima, plămânii. Există un număr mare de boli congenitale, cum ar fi sindromul Marfan, sindromul Ehlers-danlos, bolile cardiace congenitale și deformările peretelui toracic pot însoți aceste boli.

Acestea pot fi observate intrauterin. ”, spune specialistul în domeniu.

Tot el a afirmat faptul că această malformație numită pectus excavatum este mult mai întâlnită decât cea a cutiei toracice proeminente.

Cum se pot trata aceste malformații

Citește și: De ce se constipă bebelușii după diversificare? Află unde greşesc părinţii şi care sunt sfaturile pediatrului! EXCLUSIV!

Care sunt mai frecvente malformații congenitale la copii[Sursa foto: freepik]

Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

În ultimul timp, s-au dezvoltat o serie de metode chirurgicale închise prin intermediul cărora se pot trata aceste malformații ale cutiei toracice.

De asemenea, există și intervenții chirurgicale deschise, care se efectuează în cazul în care sternul este foarte înfundat, foarte strâmb

În cazul în care sternul este foarte înfundat, foarte strâmb, se efectuează o intervenție chirurgicală deschisă pentru a corecta complet peretele toracic.”, explică specialistul în domeniu.

Totodată, există soluții și pentru pacienții care nu sunt eligibili pentru operație sau nu își doresc să se opereze. Este vorba de un sistem făcut din niște benzi de compresie care se poartă ca un ham de către pacientul respectiv și au rolul de a îndrepta cutia toracică și a o aduce la forma corectă.

În acest caz, vorbim despre un tratament îndelungat cu o rată mai mare de reușită în cadrul persoanelor aflate la o vârstă fragedă.

Există anumite benzi de compresie adaptate pentru fiecare persoană în parte. Pacienții trebuie să le poarte timp de aproximativ 6 luni, 8-10 ore pe zi. Dacă osul sternului este moale, dacă pacientul este tânăr, i se va oferi această șansă de corectare. ”, spune specialistul în domeniu.

Care sunt mai frecvente malformații congenitale la copii[Sursa foto: freepik]



Citește și:

Fructe care te ajută să slăbești + fructe care îngrașă!

Ce demersuri a început să facă Adriana Bahmuțeanu pentru copiii ei minori. „Eu nu știu ce e la mijloc, este o combinație pe care nu am înțeles-o.”

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies