Urzica, leurda și untișorul sunt plante folosite în gastronomie datorită proprietăților lor benefice pentru sănătate.
Ruxandra Pleșea, doctor, a vorbit în cadrul unei emisiuni TV despre cele trei plante medicamente pe care oricine trebuie să le consume primăvara. Iată cât de benefice sunt pentru organism și cum te vor ajuta dacă le vei consuma!
Citește și: Rezistența la insulină și grăsimea abdominală. Strategii pentru o slăbire sănătoasă și durabilă
Urzicile
Urzica este o plantă bogată în vitamine, minerale și antioxidanți. Este adesea folosită în supe, salate și ceaiuri datorită proprietăților sale diuretice și antiinflamatorii. De asemenea, este cunoscută pentru beneficiile sale în tratarea afecțiunilor reumatice și a problemelor digestive.
„Toți românii am crescut cu urzici, le-am cam uitat așa pentru că sunt greu de preparat, dar putem face cu ele supă cremă, ceva mai modern, poate fi suc de urzici, însă tocănița de urzici este sfântă și proprietățile sale cunoscute de milenii sunt dovedite în ziua de astăzi, adică, la artrită, pentru
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Leurda
Leurda este o plantă aromatică și medicinală, cunoscută pentru proprietățile sale antiseptice și de stimulare a sistemului imunitar.
Este folosită în principal în bucătăria românească, în special în supe, tocane și salate. Este, de asemenea, considerată un tonic excelent pentru sănătatea inimii și pentru îmbunătățirea circulației sanguine.„Este din familia usturoiului, are miros de usturoi, are produși cu sulf foarte buni pentru detoxifierea hepatică. Leurda este mai puternică decât usturoiul și este o plantă care crește doar în pădurile din Europa Centrală, la noi în România nu a putut să fie acrimatizată în altă parte și pentru că aceste plante din floră spontană cresc libere și își iau toată seva din pământ și toate mineralele,
Untișor
Untișorul, numit și cimbrul pădureț, este o plantă aromatică utilizată în gastronomie și medicină.
Are proprietăți antibacteriene și antiseptice și este adesea folosit pentru a trata tusea și problemele respiratorii. De asemenea, este cunoscut pentru beneficiile sale în tratarea afecțiunilor digestive și a durerilor de cap. Este utilizat în special în prepararea supei de untișor și în mâncăruri cu carne de porc și pui.„Este o plantă cu frunze mici și cu flori galbene, după ce apar florile nu se mai consumă, deci trebuie să avem grijă ca acum, în martie-aprilie să îl mâncăm, tot în salate, iar rețetele mele pentru pacienții mei sunt alături de paste integrale, pentru că sunt mulți care nu pot trăi fără paste în loc de legume gătite în paste putem să punem leurdă putem să punem untișor, asta dacă nu vrem să facem o salată la începutul mesei ca să ne aducă și nivele glicemice foarte bune. Dacă mănânci legume înainte de orice altceva, o duci foarte bine cu glicemia. Dacă gătim untișorul, chiar și când este toxic, de anihilează aceste toxine și putem să facem o supă, o ciorbă în care să pune și frunzele de untișor pentru că acel gust pământos este într-adevăr extraordinar și diferit de toate gusturile acestea de plante crescute cu ajutorul omului, ce crește liber, din flora spontană, este extraordinar”, a încheiat specialistul.
Citește și: 3 idei de mic dejun plin de energie