Care sunt plantele medicament ale primăverii

Care sunt plantele medicament ale primăverii
Care sunt plantele medicament ale primăverii

Urzica, leurda și untișorul sunt plante folosite în gastronomie datorită proprietăților lor benefice pentru sănătate.

 Ruxandra Pleșea, doctor, a vorbit în cadrul unei emisiuni TV despre cele trei plante medicamente pe care oricine trebuie să le consume primăvara. Iată cât de benefice sunt pentru organism și cum te vor ajuta dacă le vei consuma!

Citește și: Rezistența la insulină și grăsimea abdominală. Strategii pentru o slăbire sănătoasă și durabilă

Urzicile

Urzica este o plantă bogată în vitamine, minerale și antioxidanți. Este adesea folosită în supe, salate și ceaiuri datorită proprietăților sale diuretice și antiinflamatorii. De asemenea, este cunoscută pentru beneficiile sale în tratarea afecțiunilor reumatice și a problemelor digestive.

„Toți românii am crescut cu urzici, le-am cam uitat așa pentru că sunt greu de preparat, dar putem face cu ele supă cremă, ceva mai modern, poate fi suc de urzici, însă tocănița de urzici este sfântă și proprietățile sale cunoscute de milenii sunt dovedite în ziua de astăzi, adică, la artrită, pentru

anemie urzica este o plantă extraordinară, este anti alergică, pentru un tranzit intestinal foarte bun, sigur, cei cu sindrom diareic nu se vor bucura de urzici. Există și contraindicație la urzici, de aceea aceste planete cresc cu rosc, urzicile, leurda, untișorul, cresc așa prin martie-aprilie și când înfloresc, când apar florile alea albe sau galbene, devin chiar toxice, nu mai sunt de consumat. Creatorul le-a lăsat să crească o lună două, deoarece dacă sunt consumate în exces aduc și ele probleme.
De exemplu, urizicile pot să ducă la o scădere de potasiu, dacă sunt consumate în exces, pot să ducă la tulburări de tranzit intestinal, nu recomandăm, însă acum, în lunile acestea, trebuie să le consumăm
”, a spus specialistul.

Care sunt plantele medicament ale primăverii
Care sunt plantele medicament ale primăverii[Sursa foto: freepik]

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Leurda

Leurda este o plantă aromatică și medicinală, cunoscută pentru proprietățile sale antiseptice și de stimulare a sistemului imunitar.

Este folosită în principal în bucătăria românească, în special în supe, tocane și salate. Este, de asemenea, considerată un tonic excelent pentru sănătatea inimii și pentru îmbunătățirea circulației sanguine.

„Este din familia usturoiului, are miros de usturoi, are produși cu sulf foarte buni pentru detoxifierea hepatică. Leurda este mai puternică decât usturoiul și este o plantă care crește doar în pădurile din Europa Centrală, la noi în România nu a putut să fie acrimatizată în altă parte și pentru că aceste plante din floră spontană cresc libere și își iau toată seva din pământ și toate mineralele,

sunt extrem de valoroase, așa că este un motiv în plus să le cumpărăm, dacă nu cumva le culegem noi de la marginea pădurii. Din leurdă facem salată și o mâncăm întotdeauna la începutul meselor, o cură de minim două săptămâni este necesară pentru proprietățile acestea depurative ale leurdei, însă putem să facem și suc și sunt necesare două păhărele pe zi de suc de leurdă, o lună de zilă, apoi trecem la tinctură și iarăși am marcat detoxifierea de primăvară și nu numai.
Mersul după leurdă este ca mersul la sală, devine o religie, un stil de viață. Te întâlnești cu cunoscuți, mergi în natură, deci nu doar mâncatul de leurdă contează, ci întreg contextul, care într-adevăr îți schimba viața, ca mersul la sală”,
a mai adăugat doctorul.

Care sunt plantele medicament ale primăverii
Care sunt plantele medicament ale primăverii[Sursa foto: freepik]

Untișor

Untișorul, numit și cimbrul pădureț, este o plantă aromatică utilizată în gastronomie și medicină.

Are proprietăți antibacteriene și antiseptice și este adesea folosit pentru a trata tusea și problemele respiratorii. De asemenea, este cunoscut pentru beneficiile sale în tratarea afecțiunilor digestive și a durerilor de cap. Este utilizat în special în prepararea supei de untișor și în mâncăruri cu carne de porc și pui.

Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

„Este o plantă cu frunze mici și cu flori galbene, după ce apar florile nu se mai consumă, deci trebuie să avem grijă ca acum, în martie-aprilie să îl mâncăm, tot în salate, iar rețetele mele pentru pacienții mei sunt alături de paste integrale, pentru că sunt mulți care nu pot trăi fără paste în loc de legume gătite în paste putem să punem leurdă putem să punem untișor, asta dacă nu vrem să facem o salată la începutul mesei ca să ne aducă și nivele glicemice foarte bune. Dacă mănânci legume înainte de orice altceva, o duci foarte bine cu glicemia. Dacă gătim untișorul, chiar și când este toxic, de anihilează aceste toxine și putem să facem o supă, o ciorbă în care să pune și frunzele de untișor pentru că acel gust pământos este într-adevăr extraordinar și diferit de toate gusturile acestea de plante crescute cu ajutorul omului, ce crește liber, din flora spontană, este extraordinar”, a încheiat specialistul.

Care sunt plantele medicament ale primăverii
Care sunt plantele medicament ale primăverii[Sursa foto: freeepik]

Citește și: 3 idei de mic dejun plin de energie



Citește și:

Invitată la o nuntă? 5 coafuri pe care le-ai putea purta

Cei mai urmăriți actori de stand-up comedy în România

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies