Tiroida este o glandă foarte importantă ce face parte din organism, are formă de fluture și se situează în partea din față a gâtului și are rolul de a secreta hormoni importanți.
Hipotiroidismul
Problemele cu glanda tiroidă la copii pot apărea din diverse motive și pot prezenta simptome variate. Iată câteva dintre problemele comune cu glanda tiroidă la copii și modul în care pot apărea:
1. Hipotiroidism congenital- Acesta este o afecțiune în care copilul se naște cu un nivel scăzut sau absent de hormoni tiroidieni
2. Tiroidita autoimună: Această afecțiune este cauzată de un atac al sistemului imunitar asupra glandei tiroidă
Hormonii tiroidieni funcționează în tot organismul și reglează metabolismul, creșterea, dezvoltarea sau temperatura corporală. Bogdan Pascu, medic endocrinolog pediatru, a vorbit, în cadrul emisiunii „Dimineața cu noi”, despre glanda tiroida la copii și despre problemele care pot apărea.
Medicul a declarat că este normal pentru un copil să aibă glandă, deoarece toți o avem și este extrem de importantă, iar dacă nu am avea-o ar fi o problemă, deoarece se numește hipotiroidism congenital și apare la naștere.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
"E normal să aibă glandă copilul este normal să avem această glandă tiroidă extrem de importantă, iar dacă nu am avea o ar fi o problemă, deoarece asta se numește hipotiroidism congenital, el apare la naștere si se caracterizează, de obicei, prin absenta acestei glande, ceea ce este o urgentă medicala, o urgentă pentru pediatru si pentru endocrinolog si pentru oricine reușește să depisteze cat mai rapid si sa instituie un tratament”, a declarat medicul.
3. Hipertiroidismul- În cazul hipertiroidismului, glanda tiroidă produce în exces hormoni tiroidieni
El a mai spus că tratamentul nu este simplu, deoarece dăm hormonii tiroidieni, pe care glanda nu o secretă, iar noi dăm hormonii foarte importanți pentru dezvoltarea copilului.
,,Tratamentul este unul simplu, dam hormonii tiroidieni, pe care aceasta glanda, care nu exista in cazul acestor copii, nu o secretă si atunci noi dam din exterior hormonii tiroidieni extrem de importanți pentru dezvoltarea copilului, atât dezvoltarea fizica, dar mai ales neurocognitiva, extrem de importanți acești hormoni pentru dezvoltarea creierului copilului, este această glandă pe care o au si copiii si adulți si care este importanta in dezvoltarea copilului, in creșterea copilului, in evoluția lui spre adult, sunt multe patologii la copii”, a mai declarat Bogdan Pascu.
4. Noduli tiroidieni- Nodulii tiroidieni pot apărea la copii și pot fi benigni sau maligni
5. Disfuncția tiroidiană secundară
Cele mai importante lucruri pentru părinți reprezintă conștientizarea unor anumite semne pe care prezența hormonilor tiroidieni în exces poate să le aducă. Părinții nu trebuie să se gândească că dacă cel mic se îngrașă, este din cauza glandei tiroide.
,,Cele mai importante lucruri pentru părinți reprezinta conștientizarea unor anumite semne pe care prezenta hormonilor tiroidieni in exces, sau lipsa de cele mai multe ori, sau o secreție mai mica de hormoni tiroidei poate sa le aducă.În primul rând nu trebuie să ne gândim că dacă copilul se îngrașă, trend pe care îl avem în momentul de față nu numai național cat și la nivel global, se îngrașă neapărat de la tiroidă. Există într-adevăr o corelație cu îngrășat și tiroidă”, a declarat medicul.
Ba mai mult, de cele mai multe ori, hipotiroidismul, este de fapt un efect, deoarece, în momentul în care copilul se îngrașă sau adultul se îngrașă apare un hipotiroidism, care a determinat creșterea în greutate.
"De cele mai multe ori, hipotiroidismul, pe care mulți îl percep, sau lipsa de secreție hormonală tiroidiană ca pe o cauză a obezității sau a îngrășării, este de fapt un efect. În momentul în care copilul se îngrașă sau adultul se îngrașă, apare un hipotiroidism care a determinat de această creștere în greutate și este practic o reacție inversă și este inversul gândirii noastre nu ne îngrășăm de la tiroidă, practic tiroida se îngrașă de la obezitate.”, a mai adăugat acesta.
La naștere semnele se recunosc destul de greu, iar pentru un părinte panicat este greu să își dea seama, dar odată cu creșterea copilului, începem să îl cunoaștem și să realizăm.
„Care are fi semnele, în primul rând la naștere este destul de complicat, pentru un părinte panicat la primul copil sa își dea seama de niște semne clasice, pe care le identifica de cele mai multe ori un medic pediatru, odată cu nașterea, dar mai târziu, începem sa ne cunoaștem copiii si ne dam seama, in momentul in care un copil nu mai performează, este apatic, este moale, este un copil care nu mai are chef de viata, pare permanent obosit, are anumite dureri, fie articulații, fie de genunchi, are o intoleranță, pe care multi o spun, la căldura sau la frig, depinde de patologie”, a mai adăugat el.