Care sunt schimbările care au avut loc în Codul Muncii

Care sunt schimbările care au avut loc în Codul Muncii
Care sunt schimbările care au avut loc în Codul Muncii

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea pentru modificarea şi completarea Codului muncii, dar şi a celui administrativ.

Se pare că schimbarea care a avut loc în Codul Muncii ține de durata concediului paternal, a concediului de îngrijitor, dar și a duratei absentării de la locul de muncă în situaţii neprevăzute.

Astfel încât, conform legii, angajatorul este obligat să acorde o perioadă de cinci zile lucrătoare din an, pentru un concediu de îngrijitor în schimbul unei alte persoane care să se ocupe de îngrijirea persoanei care are nevoie de îngrijire sau sprijin, din cauza unor probleme grave de sănătate.

Citeste si: Câți bani primește un medic de familie pentru fiecare pacient

 

Concediul de îngrijitor poate avea o durată mai mare

Se pare că prin intermediul unor legi speciale sau prin contractul colectiv de muncă aplicabil se poate stabili un concediu pe o durată mai mare de timp.

Astfel încât, salariaţii care beneficiază de concediul de îngrijitor vor fi asiguraţi în sistemul asigurărilor sociale de sănătate, fără plata contribuţiei, aspect stabilit de către parlamentari. În cazul în care nu se acordă acest concediu de îngrijitor salariaţilor, acest aspect va fi sancţionat cu o amendă între 4.000 și 8.000 de lei.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Un alt aspect al acestei situații, constă în faptul că salariatul are dreptul de a lipsi cel mult 10 zile lucrătoare de la locul de muncă, însă în anumite situaţii neprevăzute (urgenţă de familie, boală sau accident). În acest caz, atât angajatorul, cât şi salariatul vor stabili o modalitate prin care se va recupera perioada lipsă.

klaus iohannis declaratii
Care sunt schimbările care au avut loc în Codul Muncii[Sursa foto: unsplash]

Citeste si: Care este greşeala pe care o fac românii, atunci când pornesc centrala termică

 

Se poate acorda concediu paternal la solicitarea salariatului

Ceea ce mai este nou în Codul Muncii este și faptul că există obligaţia angajatorului de a acorda concediu paternal la solicitarea salariatului. De asemenea, încălcarea acestei obligaţii se poate sancţiona cu o amendă între 4.000 și 8.000 de lei.

Este interzis ca salariații să fie concediați pentru cererea mai multor drepturi, printre care se află și funcţia, fişa postului, durata concediului de odihnă, salariul de bază etc..

În plus, concedierea salariaţilor nu se poate face nici pe durata concediului paternal, nici pe cea a concediului de îngrijitor, dar nici pe durata absentării de la locul de muncă în situaţii neprevăzute.

presedintele klaus iohannis
Care sunt schimbările care au avut loc în Codul Muncii[Sursa foto: unsplash]

Citeste si: Ce înseamnă pensia privată. „Există un avantaj dacă ai și pensie de la stat și pensie privată!”



Citește și:

Pete roșii pe piele – cauze și opțiuni de tratament

Ce înseamnă pensia privată. „Există un avantaj dacă ai și pensie de la stat și pensie privată!”

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Robi de la “Casa iubirii”, prima reacție după înfrângerea din RXF. Concurentul s-a filmat cu ochiul bandajat și cu vânătăi: „Cam asta se întâmplă când te bați…”

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies