Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea pentru modificarea şi completarea Codului muncii, dar şi a celui administrativ.
Se pare că schimbarea care a avut loc în Codul Muncii ține de durata concediului paternal, a concediului de îngrijitor, dar și a duratei absentării de la locul de muncă în situaţii neprevăzute.
Astfel încât, conform legii, angajatorul este obligat să acorde o perioadă de cinci zile lucrătoare din an, pentru un concediu de îngrijitor în schimbul unei alte persoane care să se ocupe de îngrijirea persoanei care are nevoie de îngrijire sau sprijin, din cauza unor probleme grave de sănătate.
Citeste si: Câți bani primește un medic de familie pentru fiecare pacient
Concediul de îngrijitor poate avea o durată mai mare
Se pare că prin intermediul unor legi speciale sau prin contractul colectiv de muncă aplicabil se poate stabili un concediu pe o durată mai mare de timp.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Un alt aspect al acestei situații, constă în faptul că salariatul are dreptul de a lipsi cel mult 10 zile lucrătoare de la locul de muncă, însă în anumite situaţii neprevăzute (urgenţă de familie, boală sau accident). În acest caz, atât angajatorul, cât şi salariatul vor stabili o modalitate prin care se va recupera perioada lipsă.
Citeste si: Care este greşeala pe care o fac românii, atunci când pornesc centrala termică
Se poate acorda concediu paternal la solicitarea salariatului
Ceea ce mai este nou în Codul Muncii este și faptul că există obligaţia angajatorului de a acorda concediu paternal la solicitarea salariatului. De asemenea, încălcarea acestei obligaţii se poate sancţiona cu o amendă între 4.000 și 8.000 de lei.
Este interzis ca salariații să fie concediați pentru cererea mai multor drepturi, printre care se află și funcţia, fişa postului, durata concediului de odihnă, salariul de bază etc..
Citeste si: Ce înseamnă pensia privată. „Există un avantaj dacă ai și pensie de la stat și pensie privată!”