Care sunt semnele unui abuz emoțional în cuplu?

Care sunt semnele unui abuz emoțional în cuplu?
Care sunt semnele unui abuz emoțional în cuplu?

Abuzul fizic este mai mult decât evident și observabil de absolut oricine, dar abuzul emoțional este foarte des omis de membrii unei familii, prieteni și chiar victime. Din exterior este ușor pentru o persoană să recunoască semnele unui abuz mental și emoțional dar, atunci când cineva se află în mijlocul unui asemenea comportament, există posibilitatea să fii atât de mult încărcat de emoții încât să nu mai înțelegi ce se întâmplă.

Care sunt semnele unui abuz emoțional în cuplu? Abuzul fizic este mai mult decât evident și observabil de absolut oricine, dar abuzul emoțional este foarte des omis de membrii unei familii, prieteni și chiar victime. Din exterior este ușor pentru o persoană să recunoască semnele unui abuz mental și emoțional dar, atunci când cineva se află în mijlocul unui asemenea comportament, există posibilitatea să fii atât de mult încărcat de emoții încât să nu mai înțelegi ce se întâmplă.

Abuzul emoțional reprezintă încercările unei persoane de a te speria, controla ori izola. Se regăsește din plin în cuvintele și acțiunile agresorului. Este un proces foarte complicat, greu de înțeles și identificat, mai ales pentru că se petrece subtil și se acumulează în timp precum picătura chinezeasca.

Desi semnele de avertizare pot părea ambigue, abuzul psihologic și emoțional este foarte dăunător și cât se poate de real.

Care sunt semnele unui abuz emoțional în cuplu?
Care sunt semnele unui abuz emoțional în cuplu?

Controlul

De cele mai multe ori, motivația care stă la baza unui abuzator este intenția vădită dar subtilă a acestuia de a-și controla victima, fie în mod deschis, prin impunerea de restricții în relațiile de zi cu zi, fie în mod subtil, prin mici lovituri menite să submineze independența și stima de sine.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Manipulare

Atunci când relația de cuplu este sănătoasă, partenerul tău de viață iți descoperă în timp nesigurantele, ți le acceptă și munciți împreună la rezolvarea lor. În schimb, într-o relație abuzivă din punct de vedere emoțional, este posibil să descoperi că partenerul tău iți exploatează punctele slabe și știe cu exactitate când și ce butoane să apese. Destabilizandu-ți calmul, abuzatorul iți expune slăbiciunile atunci când consideră că este necesar, facilitând astfel stabilirea dominației.

Țipete

Se întâmplă oricui în situații stresante să mai și tipe dar, dacă marea majoritate a conflictelor se transformă în certuri cu urlete, este un semn de abuz emoțional. Ridicarea vocii face aproape imposibila purtarea unei conversații productive și creează un dezechilibru de putere, întrucât persoana cea mai gălăgioasă este singura care se aude.

Citeste si: Afirmația psihologului: dacă ne concentrăm prea mult pe emoțiile negative, ne slăbim singuri imunitatea!

Intimidare

Orice întâmplare care face o persoană să se simtă amenințată sau care impune frica face parte din intimidare. Impunerea fricii generează de obicei sentimentul că în altă parte nu poți găsi mai bine.

Citește și: „Există viață și după moarte”. Ipostaza surprinzătoare în care a apărut Ștefan, la scurt timp după despărțirea de Catinca! Nimeni nu se aștepta să-l vadă așa pe fostul concurent de la „Casa iubirii”- kanald.ro

Citește și: Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR- stirilekanald.ro

Critica

Ai în mod constant sentimentul că nimic din ce faci nu este bine? Ești criticat fără oprire pentru acțiunile tale? Este un semn de subminare menit să iți scoată în evidentă defectele și sentimentul că nu ești suficient de bun.

Amenințări

Este genul de comportament care include șantaj, cât și amenințări de vătămare fizică ori sinucidere. Singurul scop al acestui comportament este de a nu face persoana să părăsească relația.

Ignorarea

Ignorarea este un sentiment tare dureros și poate fi extrem de dăunătoare. Deși partenerul tău se află în relație, în realitate acesta refuză să se implice și, în esență, te abandonează.



Citește și:

Bazofile crescute în testele de sânge – semnificații și implicații clinice

Mădălin Ionescu și Cristina Șișcanu au rămas fără bani în vacanță. Ce au făcut cei doi soți în miez de noapte? „Nu sunt bancomate.”

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

„Există viață și după moarte”. Ipostaza surprinzătoare în care a apărut Ștefan, la scurt timp după despărțirea de Catinca! Nimeni nu se aștepta să-l vadă așa pe fostul concurent de la „Casa iubirii”

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies