Abuzul fizic este mai mult decât evident și observabil de absolut oricine, dar abuzul emoțional este foarte des omis.
Care sunt semnele unui abuz emoțional în cuplu? Abuzul fizic este mai mult decât evident și observabil de absolut oricine, dar abuzul emoțional este foarte des omis de membrii unei familii, prieteni și chiar victime.
Abuzul emoțional reprezintă încercările unei persoane de a te speria, controla ori izola. Se regăsește din plin în cuvintele și acțiunile agresorului. Este un proces foarte complicat, greu de înțeles și identificat, mai ales pentru că se petrece subtil și se acumulează în timp precum picătura chinezeasca. Desi semnele de avertizare pot părea ambigue, abuzul psihologic și emoțional este foarte dăunător și cât se poate de real.
Controlul
De cele mai multe ori, motivația care stă la baza unui abuzator este intenția vădită dar subtilă a acestuia de a-și controla victima, fie în mod deschis, prin impunerea de restricții în relațiile de zi cu zi, fie în mod subtil, prin mici lovituri menite să submineze independența și stima de sine.
Manipulare
Atunci când relația de cuplu este sănătoasă, partenerul tău de viață iți descoperă în timp nesigurantele, ți le acceptă și munciți împreună la rezolvarea lor.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Țipete
Se întâmplă oricui în situații stresante să mai și tipe dar, dacă marea majoritate a conflictelor se transformă în certuri cu urlete, este un semn de abuz emoțional. Ridicarea vocii face aproape imposibila purtarea unei conversații productive și creează un dezechilibru de putere, întrucât persoana cea mai gălăgioasă este singura care se aude.
Intimidare
Orice întâmplare care face o persoană să se simtă amenințată sau care impune frica face parte din intimidare. Impunerea fricii generează de obicei sentimentul că în altă parte nu poți găsi mai bine.
Critica
Ai în mod constant sentimentul că nimic din ce faci nu este bine? Ești criticat fără oprire pentru acțiunile tale? Este un semn de subminare menit să iți scoată în evidentă defectele și sentimentul că nu ești suficient de bun.
Amenințări
Este genul de comportament care include șantaj, cât și amenințări de vătămare fizică ori sinucidere. Singurul scop al acestui comportament este de a nu face persoana să părăsească relația.
Ignorarea
Ignorarea este un sentiment tare dureros și poate fi extrem de dăunătoare. Deși partenerul tău se află în relație, în realitate acesta refuză să se implice și, în esență, te abandonează.
Citeste si: CITEŞTE: 3 semne ale abuzului emoțional. Cum depistezi abuzatorul
Citeste si: Semnale de alarma pe care nu ar trebui sa le ignori, daca esti intr-o relatie
Citeste si: Semne că eşti într-o relaţie cu un narcisist