Care sunt zilele în care nu se spală în Săptămâna Mare? Este complet interzis!

Care sunt zilele în care nu se spală în Săptămâna Mare? Este complet interzis!
Care sunt zilele în care nu se spală în Săptămâna Mare? Este complet interzis!

Iată care sunt zilele în care nu e spală în Săptămâna Mare și ce alte tradiții trebuie respectate în aceste zile.

Câteva zile ne mai despart până la una între cele mai importante sărbători din an, Paștele, iar toți credincioșii se pregătesc pentru aceste zile speciale, gândindu-se deja la toate activitățile pe care urmează să le facă împreună cu familia, la mâncăruri și momentele de rugăciune. În Săptămâna Mare se fac ultimele pregătiri pentru sărbătoarea Paștelui, cum ar fi curățenia generală a casei, vopsitul ouălor roșii, prepararea mâncărurilor și cumpărarea hainelor noi pentru sărbătoare.

Chiar dacă o mulțime de lucruri urmează a fi realizate și în această perioadă, trebuie să știi că există și câteva restricții, iar cea mai importantă dintre ele este legată de spălatul rufelor. Creștinii trebuie să știe că nu se face această activitate casnică, împreună cu călcatul hainelor, mai ales în Joia Mare și Vinerea Mare. Tot în această săptămână nu se consumă carne, ouă sau lactate și nu se bea alcool.
Nici petrecerile și nunțile nu sunt organizate și nu se împrumută obiecte din casă.

Tradiții și obiceiuri în Săptămâna Mare, în fiecare zi

Citește și: 4 semne zodiacale își vor face retrospectiva relației, până de Paște 2025

Care sunt zilele în care nu se spală în Săptămâna Mare? Este complet interzis!
Care sunt zilele în care nu se spală în Săptămâna Mare? Este complet interzis![Sursa foto: freepik]

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citește și: Ce nu trebuie să faci în ziua de Paște 2025

În Săptămâna Mare există obiceiuri specifice fiecărei zile, iar credincioșii le respectă cu sfințenie, atunci când vine vorba de pregătirea pentru Învierea Domnului. În Lunea Mare începe curățenia în casă, astfel gospodinele au grijă ca fiecare colțișor să fie aranjat și curat pentru musafiri și familie. În Marțea Mare se termină treburile grele din gospodărie, iar ultimele lucruri care trebuie aranjate prin casă sunt făcute în această zi.

În Miercurea Mare, gospodinele spală rufe, deoarece este ultima zi din această săptămână când este permis asta. În Joia Mare să vopsesc ouăle, se coace pasca și este împletit cozonacul, iar spălatul rufelor este interzis. În Vinerea Mare, de asemenea, nu se spală rufele, iar această zi este dedicată postului negru și mersul la biserică. În Sâmbătă Mare se pregătește coșul cu bucate care urmează să fie sfințit și pus pe masă de sărbători.
Fiecare tradiție și obicei ajută credincioșii să se pregătească sufletește pentru sărbătoarea care urmează, făcând curat atât în casă, cât și în suflet.

Citește și: Tradiții și obiceiuri de Sfântul Gheorghe: Ce este interzis cu desăvârșire să faci pe data de 23 aprilie, altfel riști să îl mânii pe Sfânt- kanald.ro

Citește și: Comoara romană ascunsă, găsită înainte de Paște în Giurgiu! Este una dintre cele mai mari descoperiri din istoria recentă- stirilekanald.ro

Care este cea mai importantă zi din Săptămâna Mare

Când vine vorba de cea mai importantă zi din Săptămâna Mare, aceasta este Vinerea Mare, numită și Vinerea Patimilor sau Vinerea Seacă, care amintește de răstignirea și moartea Mântuitorului Iisus Hristos pe cruce. Este o zi de slujbă, însă nu Sfânta Liturghie cum se obișnuiește în mod normal, ci slujbe speciale acestei sărbători, cum ar fi Ceasurile Împărătești dimineața, Vecernia scoaterii Sfântului Epitaf după-amiaza și Denia Prohodului Domnului, seara.

Tot în această zi, trebuie să știți că nu se mănâncă și nu se bea nimic până la amiază, nu se bea alcool, nu se lucrează pământul sau în gospodărie, nu se cântă, nu se ascultă muzică și nici nu se coase. Pentru această sărbătoare sunt împodobite și mormintele cu flori, iar cei care au trecute persoane dragi în neființă, se ocupă de curățarea acestor locuri, tot în Vinerea Mare. În toată perioada săptămânii, credincioșii se pregătesc sufletește pentru sărbătoarea ce urmează, astfel, merg la slujbele specifice, numite Denii, în fiecare seară, începând cu Duminica Floriilor și până în Vinerea Mare, iar cele mai importante Denii sunt cele din Joia Mare și Vinerea Mare. Și rugăciuni speciale sunt rostite în această săptămână de sărbătoare. Deși nu este la fel de importantă ca Vinerea Mare, Sâmbăta Mare este tot o zi specială, în care se recomandă să nu se spele rufele, deoarece este ziua în care Iisus a stat în mormânt, iar în lumea a așteptat Învierea Lui. În satul românesc, respectarea acestor tradiții și obiceiuri din Săptămâna Mare Sunt esențiale pentru a avea un an binecuvântat și lipsit de lucruri rele.

Care sunt zilele în care nu se spală în Săptămâna Mare? Este complet interzis!
Care sunt zilele în care nu se spală în Săptămâna Mare? Este complet interzis![Sursa foto: freepik]



Citește și:

Tapioca: ce este și cum poate fi utilizată în bucătărie

4 semne zodiacale își vor face retrospectiva relației, până de Paște 2025

Camelia Mitoșeru, mesaj pentru femeile care NU gătesc de Paște! Așa ceva...

Ioana Tufaru, ceartă cu soțul: "Mi-am făcut bagajele și am plecat. Nu mai suportam..." | Declarații exclusive

Ce nu a vrut Vaticanul să știe despre Papa Francisc? Ce s-a întâmplat cu adevărat în ultimele sale zile

Singurele 2 ZILE în care ai voie să speli în Săptămâna Mare!

Când vor fi livrate pensiile în luna mai 2025: Data exactă

Adevărul despre moartea Papei Francisc! Breaking news


Video
Clipul zilei pe kfetele.ro
Cookies