Potrivit datelor CNPP, factorii care stau la baza stabilirii drepturilor de pensie sunt enumerați în extrasul de cont, document pe care îl puteți solicita de la casa de pensii din regiunea în care locuiți.
Potrivit raportului, cuantumul actual al pensiei se determină prin înmulțirea valorii medii anuale a persoanei asigurate cu valoarea unui punct de pensie.
Citește și: Cum se poate obține custodia unui copil
Care vor fi pensiile femeilor din România, în funcție de salariu
Cum se calculează banii pentru viitoarele pensionare
CNPP a anunțat că punctajul mediu anual realizat de asigurat se determină prin împărțirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare.
„Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determină prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare. Numărul de puncte realizat în fiecare lună se însumează, iar prin împărţirea la 12 rezulta punctajul anual al asiguratului în anul respectiv. Punctajul lunar se calculează prin raportarea câștigului salarial brut sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuției de asigurări sociale, la câștigul salarial mediu brut din luna respectivă, comunicat de Institutul Național de Statistică”, potrivit
Acest lucru se face pentru fiecare an de activitate și toate aceste "punctaje anuale" sunt însumate.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Această sumă este împărțită la "stagiul complet de cotizare", adică la durata totală a vieții profesionale a contribuabilului. Astfel se obține "valoarea medie anuală" a fiecărui pensionar, adică numărul de credite (în cele mai multe cazuri, cu o precizie de o zecimală) pe care fiecare persoană a reușit să le acumuleze pe parcursul carierei sale profesionale.
CNPP precizează că nu se iau în calcul veniturile neimpozabile provenite din diverse contracte cu angajatorii! La calcularea pensiilor publice, se iau în considerare doar salariile și indemnizațiile permanente pentru care s-au plătit contribuții de asigurări sociale.
Cuantumul pensiei se obține prin înmulțirea "punctajului" cu "punctul de pensie". Valoarea "punctelor” este întotdeauna aceeași și rămâne constantă. Această valoare poate fi modificată numai dacă pensionarul prezintă documente suplimentare la dosarul existent, iar modificarea se face numai dacă este în favoarea pensionarului. „Punctele de pensie" sunt variabile și se schimbă în funcție de deciziile guvernului. O creștere a punctelor de pensie crește automat valoarea pensiei. Punctele de pensie sunt majorate în conformitate cu legea bugetului național de securitate socială.
Cuantumul pensiei reprezintă raportul constant dintre venitul obținut de o persoană și salariul mediu brut din economie într-o anumită perioadă și, prin urmare, este în continuă schimbare.
România s-a angajat să reformeze întreg sistemul de pensii
România, prin intermediul PNRR, întreprinde o reformă cuprinzătoare a sistemului de pensii și va finaliza toate modificările necesare pentru a elimina inegalitățile din sistemul de pensii până la sfârșitul acestui an. Pentru a răspunde acestei nevoi, analiștii CFA au realizat un studiu care a propus cinci ipoteze.
„Pornind de la situaţia de fapt, am construit cinci scenarii alternative pentru viitorul sistemului de pensii, care să ne ajute să înțelegem care sunt măsurile, care corelate şi aplicate ca un tot unitar, pot să conducă la un sistem echitabil, care să asigure un trai rezonabil la pensie. Fiecare scenariu în parte pleacă de la nişte ipoteze şi limitări, care vor fi descrise în continuare. Toate aceste scenarii consideră o distribuire “naivă” a sumelor acumulate de contribuabil în Pilon II sub formă de rate egale lunare virate din Pilon II timp de 10 ani, notează analiştii CFA România.
Citește și: Se dau vouchere în valoare de 2.000 de lei pentru mamele vulnerabile. Cum pot intra în posesia acestor bani