Carnea procesata prezinta un factor de risc al cancerului de doua ori mai mare decât se credea in trecut, avertizeaza oamenii de stiinta.
Avertismentul acestora vine dupa realizarea unui nou studiu care a descoperit ca acea crusta inchisa la culoare formata la exteriorul unei fripturi, sau a unei bucati de carne rosie preparate in exces creste riscul tumorilor intestinale de cel putin doua ori.
In mod special, carnea prajita sau cea pregatita pe gratar prezinta un risc crescut datorita temperaturilor ridicate ce transforma carbohidratii si aminoacizii din tesuturile musculare ale acesteia in compusi cu nivel ridicat substante nocive ce pot cauza cancer.
Se cunoaste de mult timp faptul ca gatitul in exces al carnii sau chiar carbonizarea sa produce substante chimice ce nu sunt prezente in carnea neprelucrata. Aceste componente, numite HCA( amine heterociclice) sunt carcinogeni. Alte substante ce pot produce cancer, asa-zisii mutageni alimentari, apar din cauza temperaturilor ridicate din timpul prajirii sau prepararii carnii la gratar.
Cercetarile anterioare au folosit soareci pentru a evalua efectele carnii arse asupra omului.
Intre timp, cercetatorii de la Institutul Norvegian de Sanatate Publica au inceput sa introduca enzime umane in soareci in scopul formarii unei pareri mai concrete despre felul in care ne afecteaza.
Acestia au descoperit ca dupa ce soarecii „umanizati“ au ingerat crusta de carne gatita in exces, riscul lor de a dezvolta o tumora canceroasa a crescut considerabil.
Sursa
Avertismentul acestora vine dupa realizarea unui nou studiu care a descoperit ca acea crusta inchisa la culoare formata la exteriorul unei fripturi, sau a unei bucati
de carne rosie preparate in exces creste riscul tumorilor intestinale de cel putin doua ori.
In mod special, carnea prajita sau cea pregatita pe gratar prezinta un risc crescut datorita temperaturilor ridicate ce transforma carbohidratii si aminoacizii din tesuturile musculare ale acesteia in compusi cu nivel ridicat substante nocive ce pot cauza cancer.Se cunoaste de mult timp faptul ca gatitul in exces al carnii sau chiar carbonizarea sa produce substante chimice ce nu sunt prezente in carnea neprelucrata.
Aceste componente, numite HCA( amine heterociclice) sunt carcinogeni. Alte substante ce pot produce cancer, asa-zisii mutageni alimentari, apar din cauza temperaturilor ridicate din timpul prajirii sau prepararii carnii la gratar.Cercetarile anterioare au folosit soareci pentru a evalua efectele carnii arse asupra omului.
Intre timp, cercetatorii de la Institutul Norvegian de Sanatate Publica au inceput sa introduca enzime umane in soareci in scopul formarii unei pareri mai concrete despre felul in care ne afecteaza.Acestia
au descoperit ca dupa ce soarecii „umanizati“ au ingerat crusta de carne gatita in exces, riscul lor de a dezvolta o tumora canceroasa a crescut considerabil.
Sursa Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro