Tocatura este un ingredient nelipsit din bucataria romaneasca. Fie ca alegem sa o preparam sub forma traditionalelor sarmalute, a parjoalelor moldovenesti delicioase ori a ardeiului umplut numai bun atunci cand vrei sa-ti pui burta la cale, carnea tocata este la mare cautare in macelarii.
Iata care sunt modalitatile sanatoase in care o putem manca si la ce trebuie sa fim atente atunci cand o cumparam din supermarket.
La ce trebuie sa fim atente cand cumparam carne tocata- Atunci cand vorbim despre compozitia carnii tocate din diferite magazine, primul aspect de care trebuie sa tinem cont este compozitia acesteia. Ingredientele inscrise pe eticheta ne indica valoarea nutritionala a carnii, iar printre acestea se regasesc frecvent sorici, zgarciuri, tendoane, organe sau bucati de carne grasa.
De asemenea, nu trebuie sa trecem cu vederea diversii aditivi alimentari, care se adauga in mod intentionat si frecvent pentru imbunatatirea aspectului culorii si a mirosului preparatelor, precum si pentru prelungirea termenului de valabilitate. Prin urmare, carnea tocata vanduta la casolete in supermarket numai carne macra si proaspata nu e…
Atentia trebuie indreptata si asupra faptului ca diferitele mixuri de carne tocata pot deveni indigeste si periculoase, deoarece au o suprafata mare de contact cu aerul inconjurator, astfel incat grasimile din compozitie se peroxideaza, fiind transformate in grasimi nocive, rele.
Daca, totusi, ne dorim sa preparam un sortiment de mancare, iar carnea tocata se regaseste pe lista materiilor prime, cum ar fi de exemplu sarmalutele, chiftelele, ardeii umpluti sau micii, alege mai degraba sa iti indrepti atentia asupra macelariilor, unde poti alege o bucata de carne mai putin grasa (pulpa, muschi, cotlet) pe care doresti sa o folosesti, existand posibilitatea de a fi tocata pe loc si evitand astfel contactul indelungat al acesteia cu oxigenul din aer, precum si adaosurile complet nenaturale.
Cum recunostem carnea tocata proaspata? Simplu! Carnea proaspata are o culoare roz, un miros de proaspat, placut si nu trebuie sa fie lipicioasa la atingere.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
De cate ori pe saptamana e indicat sa mancam carne tocata?- Daca ne indreptam atentia asupra alimentatiei sanatoase si dietetice, nu trebuie neglijat faptul ca de obicei mixul de carne tocata este alcatuit din carne rosie (porc sau vita /amestec de porc si vita, in functie de proportia dorita).
Alternative sanatoase la carnea tocata traditionala- Pe langa nutrientii importanti care se regasesc in carnea rosie (vitamine, minerale, proteine), aceasta poate reprezenta o sursa importanta de colesterol si grasime. Dar nu iti face probleme daca esti la dieta sau suferi de o anumita afectiune care nu iti permite consumul de carne rosie, pentru ca exista variante mai sanatoase cum ar fi de exemplu carnea de curcan sau de pasare, care poate fi tocata si preparata intr-un mod sanatos, fara a ne priva de placerea savurarii unui anumit aliment preferat.
Renunta la prajire si alege varianta la cuptor!- Tehnicile culinare de preparare folosite in mod frecvent fac parte, de asemenea, dintr-un stil alimentar sanatos. Nu apela imediat la prajire, chiar daca este o metoda convenabila, rapida si utilizata destul de frecvent de catre gospodine la pregatirea chiftelutelor de exemplu. O varianta mult mai sanatoasa sunt cele pregătite la cuptor, pe o foaie de copt.
De asemenea, daca alegi varianta ardeiului umplut, pentru a evita asocierea amidonoaselor (orezul) cu carnea, fiind o combinatie indigesta, se poate opta pentru inlocuirea orezului cu legume (ciuperci de exemplu).
Ce spui de dovleceii umpluti cu carne la cuptor? Si pe acestia ii poti prepara dietetic, respectand indicatiile mentionate anterior.
Sursa: www.csid.ro