Cartofii nu ajuta in dietele de slabire, dar nici nu ingrasa daca sunt preparati corect. Nu pot lipsi dintr-o alimentatie echilibrata si sanatoasa, fiind o sursa bogata in carbohidrati, principalul izvor de energie pentru organism.
Cartofii contin in plus fibre cu rol in imbunatatirea tranzitului, vitamina C, care intareste sistemul imunitar, vitamina B6 – stimulent muscular si hepatic (participa la stocarea glicogenului in celulele muschilor si ficatului), cupru – antiinflamator si purificator, potasiu – cu rol in cresterea tonusului muscular, reglarea tensiunii arteriale si micsorarea riscului de boli cardiovasculare, mangan – benefic pentru marirea rezistentei la oboseala fizica si mentala, fier – mineral ce combate anemia.
Fitonutrientii continuti de cartofi, carotenoizii si flavonoizii, au un important rol antioxidant si de lupta impotriva radicalilor liberi.
Spuneam despre cartofi ca nu ingrasa. Este adevarat, dar numai daca ii veti prepara prin fierbere, la aburi sau coacere la cuptor. Astfel pregatiti, cartofii au un indice glicemic mai mic, ceea ce inseamna ca nivelul de zahar din sange creste mai lent si mentine senzatia de satietate pentru mai mult timp.
Cartofii copti au avantajul ca pot fi consumati cu coaja; in coaja sau imediat in apropierea pielitei care se va desprinde usor dupa coacere, este cea mai mare cantitate de fibre si de potasiu. Recomandat este sa le dati mai mult gust cu ierburi aromatice (oregano, rozmarin, cimbru, busuioc) – bogate in vitamine, minerale si fibre sau condimente care va accelereaza metabolismul (piper negru, boia de ardei).
Citeste mai mult AICI.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro