Casatoria ne face mai fericiti? Iata care este concluzia oamenilor de stiinta?

Casatoria ne face mai fericiti? Iata care este concluzia oamenilor de stiinta?
Casatoria ne face mai fericiti? Iata care este concluzia oamenilor de stiinta?

Oamenii casatoriti sunt, in general, mai fericiti, decat cei necasatoriti, arata majoritatea studiilor, dar, pana acum, rezultatele dezvaluiau o simpla corelatie, nu o legatura cauza-efect.

Recent, insa, oamenii de stiinta au ajuns la o concluzie mai clara privind relatia dintre casatorie si fericire.

Pana acum, nu reiesise clar daca intr-adevar casatoria ii face pe oameni mai fericiti sau daca oamenii cu o fire mai fericita tind in mai mare masura sa fie casatoriti, ca urmare a faptului ca felul lor de a fi le sporeste sansele de a stabili si mentine o astfel de relatie.

Cercetari mai recente au indicat insa ca, realmente, casatoria determina cresterea nivelului de fericire in viata; la aceasta concluzie au ajuns cercetatorii de la Bureau of Economic Research, care au revizuit literatura de specialitate, inclusiv studii la nivel national realizate in Marea Britanie si un studiu international- Gallup World Poll.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Iar cei mai fericiti dintre oameni, spun autorii John F.

Helliwell si Shawn Grover, sunt cei care se casatoresc cu cel mai bun prieten/cea mai buna prietena.

Persoanele casatorite sunt mai multumite de vietile lor decat cele necasatorite, chiar si dupa ce rezultatul a fost ajustat pentru a tine seama de nivelul de fericire inainte de casatorie.

Chiar si in al cincilea sau al saselea deceniu de viata, cand nivelul fericirii tinde sa scada (crescand apoi din nou mai spre batranete) – un fenomen cunoscut popular sub numele de „criza varstei mijlocii” – casatoria pare sa aiba un efect protector.

Cercetatorii au ajuns la concluzia ca relatia de prietenie dintre membrii cuplului ar putea explica relatia aparent cauzala dintre casatorie si fericire. In cazul persoanelor care declarau ca partenerul de viata le este cel mai bun prieten, efectele benefice ale casatoriei asupra fericirii erau duble, chiar si cand se elimina contributia altor factori, precum varsta, sexul, venitul, starea de sanatate si nivelul de fericire inainte de casatorie. Iar acest spor de fericire se inregistra si in cazul cuplurilor care nu erau casatorite, ci traiau impreuna.


Sursa: www.descopera.ro



Citește și:

Ghid de stil: outfituri inspirate din moda anilor ’90

De ce cade părul la femei în special toamna. Cum explică specialiștii, principalele cauze

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nelson Mondialu', afirmație șocantă după nunta fiului său: „Liana nu e nevasta mea”

Horoscop zilnic, 20 septembrie 2024: Trei zodii își schimbă viața radical. Acestea au noroc în carieră și întâlnesc o persoană specială

VIDEO Roberta și Moldo, deranjați de faptul că Antoni nu recunoaște relația avută cu Rebecca. Ce spune bruneta despre acest lucru. „A venit aici și plângea, iar eu tot pentru el am sărit.”

Ea este noua iubită a lui Ionuț de la Casa Iubirii! Cum au fost surprinși fostul concurent și frumoasa șatenă, chiar de ziua ei

Sicriul Anei Maria Vasiliu a ajuns acasă! Familia, răpusă de durere


Cookies