În ultima perioadă, din ce în ce mai multe cupluri exclud varianta căsătoriei, optând pentru concubinaj. Deși numărul de divorțuri a crescut, au mai rămas totuși persoane care nu concep o relație de lungă durată fără un act doveditor, care să demonstreze existența unei familii.
În cadrul unei emisiuni, psihologul Cristian Andrei a explicat ce variantă este mai eficientă, dar și care este diferența de gândire dintre bărbați și femei, atunci când vorbim de căsătorie.
Cum au schimbat diferențele din societate, viziunea unei familii
Citește și: Cât rău poate face gelozia și cum se tratează
De-a lungul timpului, conceptul de familie s-a schimbat considerabil în societate. Din ce în ce mai multe persoane aleg să nu mai întemeieze o familie, sau să aducă pe lume
„Oricum am judeca lucrurile, moral, religios, legal, este clar: familia nu pare să mai fie atât de necesară pentru supraviețuire. Este necesară pentru tot felul de alte lucruri. Pentru femei există această nevoie de permanență a sentimentelor.”, a povestit doctorul.
Un rol foarte important în luarea unei astfel de decizii, o are familia din care provenim.
„Este vorba despre oameni care au în familia de origine, modelul de succes. Mama și tata s-au iubit toată viața, tata nu a înșelat-o pe mama, mama și-a sacrificat viața pentru noi și eu cred că asta trebuie să fie și viața mea. Mai ales fetele gândesc așa. Dacă mama a plâns foarte mult, tata a fost alcoolic, fiul are un model, iar fiica are o descurajare.”, a explicat psihologul.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Cum văd bărbații și femeile căsătoria
Citește și: Cum sa îți menții partenerul fidel
Atunci când vorbim de un subiect atât de sensibil și complex, există în mod cert diferențe de opinii între bărbat și femeie. Doctorul Cristian Andrei a mărturisit că femeia are nevoie de siguranță și protecție, de aceea este mai dornică de mariaj. Cu toate acestea, din momentul în care femeile au început să fie mai independente din punct de vedere financiar, și concepțiile acestora despre familie, s-au schimbat.
„Există această conviețuire, parteneriat în care dragostea se cere împlinită. Întemeierea unei familii este un reflex de supraviețuire. Se întâmplă din ce în ce mai des să facem copii și în concubinaj, fiindcă femeia a rămas sănătoasă și naturală, și împlinirea pentru ea este copilul. Sentimentul matern este incomparabil, este mai puternic decât sentimentul de dragoste. Femeia cere de obicei conviețuirea. Bărbatul are simțul libertății. Există contradicția între nevoia femeii de a aparține, de a fi a cuiva tot timpul și de a fi liberă.
Ce înseamnă să fii în concubinaj
Citește și: Totul despre prietenia cu fosta iubită sau fostul iubit
Citește și: Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...- stirilekanald.ro
În momentul în care două persoane aleg să locuiască împreună, relația se schimbă radical. Specialistul a explicat că perioada de îndrăgostire se modifică atunci când cei doi aleg să se mute în aceeași casă.
„Se pot numi familie în momentul în care avem de-a face cu copii, cu un sistem microsocial, adică rudele sunt implicate, există o oarecare consecvență, cei doi locuiesc mai mult împreună. Se schimbă radical relația între cei doi în momentul în care se mută în același loc, împart lucruri care până atunci erau selective. Spre exemplu, el o vedea pe el doar machiată, nu o vedea ieșind de la toaletă. Unii sunt pregătiți pentru conviețuire, alții rămân doar pentru atracție.”, a mărturisit doctorul.
Este foarte important ca înainte să facem pasul cel mare către o căsnicie, să îl cunoaștem foarte bine pe partener și să avem o perioadă în care locuim împreună, fără să fim căsătoriți.
„Este mai bine în forma aceasta: o formă de concubinaj trebuie să existe între tine și cineva, ca să înțelegi despre tine, în primul rând, dacă ești în stare să te căsătorești.”, a declarat Cristian Andrei.